Aplicarea sistemului HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point (Analiza Riscurilor Punctelor Critice de Control), in circuitul alimentelor, sistem promovat de OMS in colaborare cu alze organisme internationale, precum : FAO; PNUD; are drept scop asigurarea securitatii alimentelor in vederea protejarii sanatatii consumatorilor fata de factorii de risc biologici, microbiologici si chimici. Acest sistem HACCP este o metoda de identificare, evaluare si control al riscurilor asociate produselor alimentare.In sens larg, reprezinta un ansamblu de elemente., principii, reguli, interdependente, ce formeaza un intreg superior organizat de control al calitatii alimentelor.
1.Criterii generale de alcatuire a unui plan HACCP intr-un obiectiv de interes alimentar
Criteriile principale pentru conceperea si aplicarea corecta a unui plan HACCP, intr-un obiectiv de interes alimentar sunt urmatoarele :
-structura si amenajarea corespunzatoare a localului, pentru diferite circuite tehnologice;
-dotarea personalului cu utilaje, echipamente nercesare scopurilor propuse;
-existenta personalului de conducere si operativ, instruit, respectiv atestat HACCP.
Pentru alcatuirea unui plan HACCP trebuie avute in vedere urmatoarele criterii generale :
-analiza desfasurarii procesului tehnologic pe componente si pe ansamblu;
-examinarea vizuala pe ansamblu a intregului circuit, precum si a anexelor si vecinatatilor;
-masurarea temperaturii in punctele esentiale din fluxul tehnologic;
-stabilirea punctelor critice, cu potential de risc, ce urmeaza sa fie supuse supravegherii si autocontrolului managerial;
-stabilirea investigatiilor de laborator si a altor determinari obiective, efectuate asupra punctelor critice de risc, in perioade prestabilite.
2. Avantajele aplicarii sistemului HACCP
Aceste avantaje pot fi urmatoarele :-
-prevenirea unor focare de toxiinfectii alimentare si a altor imbolnaviri cu poarta de intrare digestiva, care, pe langa faptul ca afecteaza starea sanatate, implica pierderi financiare directe, sau indirecte, alaturi de alte repercursiuni nedorite;
-ridicarea in mod organizat a nivelului general de cunostinte igienico-sanitare de profil, a personalului din sectorul de producere, desfacere a alimentelor;
-fundamentarea educatiei pentru sanatatea populatiei prin mijloace mass-media;
-un nou concept eficient privind metodologia inspectiei sanitare in sensul securitatii alimentelor;
-ridicarea standardului general privind serviciile in alimentatia publica si turism;
-ridicarea calitatii igienico-sanitare a tuturor produselor alimentare;
-realizarea unui cadru stimulativ pentru o concurenta selectiva, pe baze obiective, in avantajul consumatorilor;
-perspective de colaborare interna si internationala in domeniul industriei alimentare, turism si comert.
3. Functiile si principiile de actiune ale metodei HACCP
Conform Codex Alimentarius, HACCP este un sistem ce permite identificarea pericolelor specifice - orice proprietati biologice, chimice sau fizice - suspectate a afecta securitatea unui produs alimentar definit, si determinarea masurilor necesare pentru a asigura prevenirea sau controlul acestor pericole.
Functiile fundamentale ale metodei HACCP sunt :
-analiza pericolelor;
-identificarea punctelor critice;
-supravegherea executiei;
-verificarea eficacitatii sistemului - evaluarea performantelor.
Principiile de actiune ale HACP sunt urmatoarele :
-P1 - efectuarea analizei pericolelor - riscurilor. In cadrul acestui principiu se face o analiza sistematica. Scopurile acestei analize sunt :
a)identificarea pericolului prezentei microorganismelor patogene, a parazitilor, a substantelor chimice sau a corpurilor straine care ar afecta sanatatea consumatorilor;
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.