Transformatoare de tensiune

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Defenitii si valori standardizate. Transformator de tensiune- transformator de masura la care tensiundea secundara, in conditii normale de functionare, este practice proportionala cu tensiunea primara si defazata in raport cu acesta un unghi apropiat de zero, la legare corecta a conexiunilor.

Transformator de tensiune nepus la pamant-transformator de tensiune la care toate partile infasurarii primare, inclusive bornele, sunt isolate fata de pamant la un nivel corespunzator nivelului izolatiei nominale.

Transformator de tensiune legat la pamant-transformator de tensiune monofazat destinat a avea una din extremitatile infasurarii primare legate direct la pamant, sau transformator de tensiune trifazat destinat a avea punctual neutru al infasuraruu primare legat direct la pamant.

Infasurarea primara-infasurarea asupra careia se aplica tensiunea de transformat.

Infasurarea secundara(principala) de masura- infasurarea care alimenteaza circuitele de tensiune ale aparatelor de masurat, contoare si unele cazuri relee si circuite analogice.

Infasurarea secundara(auxiliara) de protectie-infasurarea unui transformator de tensiune trifazat sau a unui transformator de tensiune monofazat ce face parte dintr-un grup de trei transformatoare monofazate ce au infasurarile lor auxiliare legate in triunghi deschis si care alimenteaza circuitul de protectie si semnalizare in cazul legarii la pamant a unei faze.

Regim nominal-regimul de functionare al transformatorului definit prin ansamblul valorilor marimilor electrice sau de alta natura fixate de constructor, inscrise pe placuta indicatoare a transformatorului si care caracterizeaza functionarea sa in conditii prescrise.

Tensiune primara nominala Upn- valoarea tensiunii primare care figureaza pe placuta indicatoare a transformatorului, la care sunt determinate conditiile de functionare.

Valorile, conform STAS 4323-70 in kVef sunt 0.38 ;0.4 ;0.5;0.66; (3);(5);6 ;10;(15); 20;(30) ;35

Tensiune secundara nominala Usn-valoarea tensiunii secundare care figureaza pe placuta indicatoare a transformatorului la care sunt determinate conditiile de functionare.

Valorile conform STAS 4323-70 , in V sunt:

- pentru infasurare secundara principala 100 sau ;

- pentru infasurare secundara auxiliara 100/3 sau 100.

Tensiunea de izolatie Uiz- tensiunea din sirul tensiunilor normalizare pentru care este dimensionata izolatia exterioara a transformatorului de tensiune.

Tensiunea maxima de lucru Um- tensiunea cea mai mare, de valoare efectiva intre faze , care poate aparea la un moment dat intre bornele transformatorului de tensiune montat intr-un anumit punct al retelei, in conditii de exploatare normala, excluzand variatiile temporare ale tensiunii datorita unor defecte sau declansarii bruste de sarcinii importante.

Raport de transformare nominal Kn-raportul dintre tensiunea primara nominala si tensiunea secundara nominala:

Kn=Upn/Usn

Factorul de tensiune nominal- factorul de multiplicare a tensiunii nominale pentru a determina tensiunea maxima pe care transformatorul trebuie sa o suporte un timp specificat, fara a depasi limitele de incalzire admise.

Valorile normate ale factorului de tensiune nominal corespunzatoare diferitelor conditii de legare la pamant , impreuna cu duratele admisibile de aplicare a tensiunii maxime de lucru, conform STAS 4323-70, sunt date in tabelul 1:

TABELUL 1

Factor de tensiune nominal Durata nominala Modul de legare a infasurarii primare si conditiile de legare la pamant a retelei

1.2 nelimitat Intre conductoarele de linie ale tuturor reteleor. Intre punctual neutru al transformatorului de putere si pamant la toate retelele.

1.2*) nelimitat Intre faze si pamant intr-o retea cu neutrul efectiv la pamant

1.5 30s

1.2*) nelimitat Intre faze si pamant intr-o retea cu neutrul neefectiv la pamant cu eliminarea automata a defectului la pamant

1.9 30s

1.2*) nelimitat Intre faze si pamant intr-o retea cu neutrul efectiv la pamant cu eliminarea automata a defectului la pamant

1.9 5s

1.2*) nelimitat Intre faze si pamant intr-o retea cu neutral izolat sau compensate fara eliminarea automata a defectului la pamant

1.9 8h

*) factorul de tensiune pentru retelele de 110-220 kV este 1.11 , iar pentru retelele de 400kV este de 1.05.

Sarcina secundara Ys- admitanta circuitului secundar exprimata in siemens cu indicarea factorului de putere(capacitiv sau inductiv):

in care: Xs este reactanta de sarcina, in ?;

Rs- rezistenta de sarcina , in ?.

Sarcina secundara nominala Yn- sarcina secundara a infasurarii secundare de masura pentru care sunt garantate conditiile de precizie si functionare.

Factorul de putere nominal cos?- cosinusul unghiului dintre curentul si tensiune secundara la bornele sarcinii legate in secundarul transformatorului de tensiune, pentru care sunt indeplinite conditiile clasei de precizie.

Puterea secundara nominala Sn- putera aparenta, exprimata in VA, absorbita de sarcina secundara nominala in regim nominal de functionare, ce reprezinta raportul dintre patratul tensiunii nominale secundare si sarcina secundara nominal.

Puterea secundar nominala a infasurarilor de masura in functie de clasa de precizie si tensiunea nominala a retelei, conform STAS 4232-70 e data in tabelul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transformatoare de tensiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 228 cuvinte
Nr caractere:
8 386 caractere
Marime:
18.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
electronica, transformatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!