Instalații de legare la pământ

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1.1 Formarea traznetului

Anumite conditii atmosferice, ca umiditatea sau caldura, duc la formarea norilor caracteristici conditiilor de traznet.

Acesti nori, de o masa enorma, sunt constituiti din picaturi de apa in partea lor inferioara si din cristale de gheata in partea lor superioara. Sub efectul curentilor de aer interni, ascendenti, se produce o separare a sarcinii electrice, generand o concentratie de sarcini pozitive in partea superioara si o concentratie de sarcini negative la baza acestor nori. Cateodata, la baza norului, intr-o zona cu o concentratie de sarcini negative, este blocata o concentratie de sarcini pozitive. Se formeaza deasupra solului un larg dipol si datorita sarcinilor negative de la baza norului, campul electric la nivelul solului va creste rapid,pana atinge valori de la 10 pana la 15 kV/m. in aceste conditii o descarcare la sol este iminenta.

1.2 Fenomene premergatoare trasnetului

Fenomenul incepe prin ionizarea aerului datorita intensitatii campului electric care atinge o valoare critica de peste 200 kV/cm la concentrari mari a sarcinii electrice, datorita inductiei electrostatice si a transportului sarcinilor electrice de catre picaturile de ploaie. Trasnetul se dezvolta apoi ca urmare a diferentei mari de potential (de ordinul milioanelor de volti), dintre nor si pamant.

in faza preliminara are loc o descarcare incompleta prin efluvii in care canalul luminos(liderul) este inconjurat de o zona cu sarcini electrice de o anumita polaritate. Pe masura ce canalul de lider se apropie de pamant, sarcina electrica ionizata din atmosfera atrage din pamant o sarcina de sens contrar care se concentreaza pe partile proeminente de la suprafata pamantului. Aceste parti aflate in zona de camp foarte intens din fata canalului de lider, favorizeaza un alt fenomen de descarcare electrica, dinspre pamant spre nor ( strimer de intampinare ). Faza descarcarii principale are loc in momentul atingerii liderului cu strimerul de intampinare, cand se produce neutralizarea sarcinilor electrice din zona ionizata a liderului, fenomen ce se transmite de la pamant spre nori si este insotit de o lumina deosebit de intensa si un sunet foarte puternic.

1.3 Clasificarea loviturilor de trasnet

La clima noastra temperata, marea majoritate (in jur de 90%) a trasnetelor sunt de tipul negativ descendente, deoarece baza norului, incarcata negativ, se descarca la sol. Ocazional, mai ales iarna, liderul descendent se dezvolta din zona incarcata pozitiv de la baza norului, acesta fiind trasnetul descendent pozitiv. in anumite conditii de camp electric, de obicei de la obiecte inalte, un lider ascendent se dezvolta spontan in directia norului. in acest caz lovitura de trasnet se numeste ascendent pozitiva, sau foarte rar, ascendent negativa, in functie de incarcarea norului.

1.4 Masuri de protectie impotriva trasnetelor si cazurile in care se prevad

Efectele descarcarilor electrice atmosferice asupra constructiilor si instalatiilor civile si industriale constituie rezultatul unei actiuni directe a trasnetului sau al unei

actiuni indirecte a acestuia ca urmare a inducerii in elementele metalice ale constructiilor si instalatiilor a unor potentiale periculoase pe cale electrostatica, electromagnetica sau a propagarii undelor de supratensiune prin intermediul racordurilor electrice aeriene.

Efectele descarcarilor atmosferice se pot traduce prin pagube importante materiale si culturale sau prin pierderi de vieti omenesti. Pentru evitarea acestor efecte daunatoare, constructiile si instalatiile, in anumite conditii de amplasare, forma, dimensiuni si destinatie, se protejeaza:

-contra loviturilor directe de trasnet, prin instalatii de paratrasnet;

-contra efectelor indirecte ale trasnetului, prin masuri suplimentare de evitare a potentialelor induse pe cale electrostatica sau electromagnetica sau de impiedicare a propagarii undelor de supratensiune dinspre exterior de-a lungul liniilor aeriene la care se racordeaza instalatiile electrice interioare din cladiri.

Posibilitatea si frecventa producerii descarcarilor electrice asupra constructiilor si instalatiilor depinde in principal de zona de amplasare si de forma si de dimensiunile lor, iar importanta eventualelor pagube sau pierderi, de destinatia si valoarea constructiilor cu tot ceea ce se gaseste in ele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatii de legare la pamant.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 639 cuvinte
Nr caractere:
22 945 caractere
Marime:
195.06KB (arhivat)
Publicat de:
Iulian T.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
aparatura, echipamente, curent
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Masurari, aparate electrice si convertoare statice
Materie:
Electrotehnică
Sus!