Conceptul de pregătire psihică în sport

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Adesea, antrenorii si jurnalistii considera pregatirea psihica ca un factor magico-mistic. in practica sportiva chiar antrenori cu renume inlocuiesc pregatirea psihica cu demersuri magico-religioase. Recent (aprilie 2003) un component de baza al echipei Dinamo, dupa al 6-lea esec consecutiv isi arata nedumerirea si disperarea printr-o exclamatie tragi-comica: Am avut si psiholog la acest meci!

intre teoria si practica pregatirii psihologice, pe plan mondial si national exista o discrepanta din ce in ce mai mare. Asa cum afirma M. Epuran (2001), toate componentele pregatirii teoretice, psihice, fizice si tehnico-tactice au un anumit grad de saturatie cu factorul psihic, adica pregatirea este adecvata obiectivului propus sau inadecvata si atunci esecul devine foarte probabil.

Experienta noastra de 50 de ani in activitatea sportiva, in acord cu literatura de specialitate (Epuran, M., Holdevici, I., Dragnea, A., Niculescu, M.) ne obliga la postularea categorica a interactiunii reciproce definitorii a factorilor antrenamentului (teoretic, psihic, fizic, tehnic, tactic) in regimul de solicitare (faza activa) si de refacere-regenerare (faza opusa, pasiva, de fixare-acumulare a efectelor solicitarii).

Acest complicat sistem de interactiuni este pus in valoare de masuri organizatorice extrem de complexe, care vizeaza odihna, alimentatia, activitatea profesionala (scolara), deplasarile echipamentul sportiv, terenurile de sport, factori socio-umani interni si externi, factori socio-culturali, mass-media etc. in acest context, devine explicabila izbucnirea sportivului anterior "citat" deoarece la acest club s-a produs o instabilitate manageriala deosebita, cu schimbarea fecventa a antrenorilor si evident, disensiuni la nivelul macrostructurilor finantatoare. Astfel, putem preciza din nou ca pregatirea sportivilor nu poate fi decat unitara, complexitatea fenomenelor si problemelor ce se cer dezvoltate si controlate, crescand exponential odata cu nivelul performantei dorite.

Vom incerca sa reprezentam interdependenta dinamica a factorilor amintiti, de care depinde performanta sportiva si de care raspunde, totdeauna antrenorul.

TACTICa

TEHNICa

FIZICa

PSIHICa

TEORETICa

Organizarea antrenamentului si concursului

a resurselor umane si financiare

Fig. 9.1. - Relatia antrenament-performanta in contextul factorilor antrenamentului

Din schema prezentata reiese ca factorul psihic este omniprezent in fazele pregatirii, iar problemele ce se cer solutionate sunt urmatoarele:

a)sa constientizam efectele psihice ale tuturor actiunilor fizice, verbale si mentale, atat ziua cat si noaptea, atat in antrenament, cat si in viata personala, atat in activitatea sportiva cat si in toate celelalte activitati desfasurate;

b)sa anticipam efectele unor masuri de interventie "psihica" in antrenament, concurs, viata privata, activitatea profesionala, recreere etc;

Remarcam, in plus, ca efectul unor interventii este particular, iar efectele particulare se pot resfrange diferentiat asupra grupului mic in care se desfasoara pregatirea si competitia.

Astfel, dupa cum a remarcat profesorul M. Epuran, exista mai multe psihologii ale sportului: psihologia sportului de performanta, psihologia sportului de inalta performanta, dar noi consideram ca exista si o psihologie a copilului si puberului implicat in activitatea sportiva.

De asemenea, consideram ca antrenorul, impreuna cu sportivii formeaza un sistem psihosocial, un grup mic (capitolul 10), unde reglarea sportivilor depinde in mare masura de autoreglarea antrenorului.

in finalul acestor consideratii generale constatam importanta si ponderea factorului psihic prin natura activitatii vizate, aceasta pondere fiind cu totul exceptionala. Acest fapt este marcat si de importanta sustinerii psihologice a activitatilor de performanta din alte domenii (managemetnul resurselor umane, armata, justitie, aviatie, explorarea spatiului cosmic, mass-media, activitatea financiar-bancara, domeniul sanatatii, invatamantul, circulatia rutiera si feroviara, etc). in toate aceste domenii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de pregatire psihica in sport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 002 cuvinte
Nr caractere:
12 055 caractere
Marime:
17.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
sport, pregatire, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!