Societatea cu răspundere limitată

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. intr-o societate cu raspundere limitata partile nu sunt reprezentate prin titluri negociabile si care nu pot fi cedate altor persoane decat daca acestea din urma sunt agreate de majoritatea celorlalti asociati. SRL-ul e si o asociatie de capital, deoarece asociatii raspund numai in limita aportului lor la existenta societatii. Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate constituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor.

II. Constituirea societatii cu raspundere limitata

Capitalul social al societatii nu poate fi mai mic de 300.000 lei si el se constituie din aportul asociatilor; aceste aporturi pot fi in natura sau in numerar.

Valoarea aportului in natura nu poate depasi 60% din valoarea capitalului social.

Actele constitutive ale societatii.

Portivit art. 32 din Legea nr.31/1990, societatea cu raspundere limitata se va constitui prin contract de societate si statut, care se incheie in forma autentica. in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic se intocmeste numai statutul, iar in cazul societatilor cu mai multi asociati, actul constitutiv il reprezinta contractul de societate si statutul societatii.

a) Asociatii

La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatiilor stabilit de lege se limiteaza la cel mult 50 de asociati.

b) Firma societatii

Firma unei societati cu raspundere limitata se compune dintr-o denumire care sa arate obiectul de activitate si va fi insotita de mentiune scrisa in intregime ,,societate cu raspundere limitata" sau "S.R.L."

c) Capitalul social

Contractul de societate trebuie sa prevada capitalul social subscris si varsat.

Capitalul social nu poate fi mai mic de 2.000.000 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 100.000 lei.

d) Aporturile societatii

in contractul de societate trebuie sa se prevada aportul fiecarui asociat, in numerar sau alte bunuri. in legatura cu bunrile care constituie aport in natura, in contractul de societate trebuie sa se arate valoarea lor, precum si modul de evaluare.

e) Partile sociale

Capitalul social al societatii se divide in parti sociale egale care nu pot fi mai mici de 5000 lei. Repartizarea partilor sociale intre asociati se face prin contractul de societate.

f) Statutul societatii

Statutul societatii cu raspundere limitata se incheie in forma autentica, statutul este menit sa intregeasca contractul de societate, pentru a asigura cadrul juridic al constiturii societatii.

III. Functionarea societatii cu raspundere limitata

A) Adunarea asociatilor

Adunarea asociatilor este organul de deliberare si decizie al societatii cu raspundere limitata. Ea exprima vointa sociala si, in consecinta, decide in toate problemele esentiale ale activitatii societatii.

Convocarea adunarii asociatilor

Adunarea asociatilor se convoaca la sediul societatii, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

in mod obisnuit, convocarea adunarii asociatilor se face de catre administratorii societatii. Pentru administratori, convocarea adunarii asociatilor constituie o obligatie. Convocarea trebuie facuta cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea adunarii si cu precizarea ordinii de zi.

Atributiile adunarii asociatilor

a)aproba bilantul si stabileste repartizarea beneficiului net;

b)desemneaza pe administratorii si cenzorii societatii;

c)decide urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru prejudiciile cauzate societatii;

d)modifica, in conditiile legii, contractul de societate si statutul societatii.

B) Administratorii societatii

Societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori.

Administratorii pot fi asociati sau neasociati si sunt desemnati prin contractul de societate sau de adunarea asociatilor.

Atributiile administratorilor

Administratorii societatii cu raspundere limitata, la fel ca si administratorii oricarei societati comerciale, pot face toate operatiile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului societatii, inafara de restrictiile stabilite prin contractul de societate si statutul societatii.

in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, atributiile administratorilor sunt exercitate de catre asociatul unic, daca el are si calitatea de administrator.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Socitetate cu raspundere limitata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 433 cuvinte
Nr caractere:
7 533 caractere
Marime:
15.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
societate, administrare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!