Factorii de producție

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Activitatea economica este intr-o permanenta nevoie de premise care se diversifica odata cu avansarea societati in diferite domenii. Premisele care stau la baza poarta numele de factori de productie. Acestea sunt clasificate pe 3 nivele: resurse naturale, populatie si capital.

Acesti factori pot functiona in activitatea economica doar simultan, prezenta lor fiind necesara in orice moment al evolutiei, de aceea in ultimi ani s-a incercat sporirea preocuparilor privind abordarea factorilor de productie, a combinarii si utilizarii lor cat mai efficient.

RESURSELE NATURALE

Resursele naturale cuprind elemente multiple, prezente in natura, diferite ca genuri si importanta. Intre aceste elemente intalnim: soarele, aerul, pamantul arabil, fierul, cupru, aluminiu, reserve de combustibil, de petrol, de carbuni, vegetatia spontana, fauna spontana, clima, relieful, etc.

William Petty spunea ca munca este tatal, iar pamantul, muma ei. Din aceasta idee reiese ca natura participa la productie. Dar natura produce ea insasi bunuri si fara ajutorul oamenilor fiind o productie autonoma, in vedere ce ceea a oamenilor este dependenta.

Ca si in activitatea economica a oamenilor, natura desfasoara acte de distributie si consumatie.

Marile legi care actioneaza in natura actioneaza si in productia realizata de oameni, de ex.:legea ecnomisirii fortelor, legea randamentelor neproportionale, legea uzurii potentialului productive si a reinnoiri lui, legea entropiei etc. din aceasta comunitate de legi reiese ca productia nu este altceva decat o transformare de forma a materiei.

Activitatea de ansamblu a omenirii a fost si este posibila pentru ca natura a produs si produce necesarul vietii biologice cat si a celei economice.

Clasificarea resurselor naturale:

A. in functie de destinatia folosirii resurselor:

- Resurse naturale ce pot fi utilizate ca binuri de productie si ca bunuri de consum ( aerul, apa, soarele, etc. )

- Resurse naturale ce pot fi utilizate doar ca bunuri de productie ( minereuri de fier, reserve de uranium etc. )

B. in functie de gradul de reinnoire al resurselor:

- Resurse reinnoibile ( apa, aerul, fauna, etc. )

Aceste resurse sunt limitate cantitativ si deteriorabile calitativ. Ele se pot diminua cantitativ datorita activitatilor umane ineficiente si a fenomenelor naturale.

- Resurse nereinnoibile- create prin transformari naturale care nu se mai produc ( zacaminte de materii prime, resurse primare de energie aflate in adancuri etc)

Durata de timp in care resursele se epuizeaza este influentata de volumul rezervelor si de volumul extractiei anuale, dependente la randul lor de cerintele economice si starea tehnicii. Cu cat sursa consumata e reciclabila si durata de viata creste.

Dupa cum stim unele tari sunt dotate inegal ci factori naturali de productie ceea ceduce la vindecarea sau cumpararea resurselor necesare.

Inegalitatea dotarii tarilor cu factori naturali in puterea economica si in nivelul de dezvoltare economica al popoarelor. Deoarece valoarea, structura, si calitatea resurselor, clima, relieful si asezarea unei tari influenteaza direct si indirect:

- Aria de cuprindee a activitatii productive, structura de ramura a economiei nationala, gama produselor create si volumul special al acestora;

- Calitatea bunurilor fabricate

- Costurile de fabricatie si greutatea specifica a cheltuielilor materiale in valoarea productiei totale

- Competitivitatea produselor frabricate pe piata interna si internationala

- Repartitia populatiei pe sfere de activitate, numarul si ponderea celor care lucreaza in producerea bunurilorde subzistenta si in celelalte ramuri.

- Nivelul si structura consumului populatiei,standardul ei de viata

- Participarea tarilor la diviziunea internationala a muncii, la schimburilor economice mondiale.

Bogatii naturale nu inseamna automat viata economica mai intense. Avutia devine mai substantiala daca este create de oameni prin harnicia lor, eficacitatea muncii lor, prin producerea si folosirea de masini

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Factorii de productie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 485 cuvinte
Nr caractere:
8 964 caractere
Marime:
15.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Economie
Tag-uri:
productie, firma, factori
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!