Evaluarea componentelor environmentale în strategia de dezvoltare teritorială pentru regiunea de nord-vest a României

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In dinamica si evolutia sistemelor environmentale, atat structura cat si functionalitatea acestora se modifica continuu, evidentiandu-se perioade de instabilitate, vulnerabilitate si discontinuitate, a caror manifestare poate genera situatii de risc.

Complexitatea procesului de implementare si de gestiune a interventiilor de planificare si dezvoltare durabila in ariile periurbane, strans conentate de zonele rurale, se bazeaza pe analiza unei multitudini de factori environmentali ce definesc starea si calitatea mediului la un moment dat.

A. ABORDARE SINTETICa A PROBLEMELOR DE MEDIU

1. Calitatea aerului

Poluarea aerului continua sa fie o problema, mai ales in centrele urbane. Sursele de poluare a aerului din aglomeratiile urbane sunt constituite de catre emisiile industriale: industria metalurgiei neferoase (Baia Mare), industria chimica si a cimentului (Turda, Campia Turzii), industria metalurgica (Cluj-Napoca, Campia Turzii), centrale termoelectrice (Oradea, Bistrita), industria celulozei si hartiei (Dej) etc. Traficul auto contribuie in mare masura la poluarea localitatilor cu particule de plumb, oxizi de azot, hidrocarburi organice volatile, particule in suspensii, dioxid de sulf (motoare diesel).

Sunt intalnite depasiri ale concentratiilor normate de STAS 12754 pe termen scurt in majoritatea oraselor la care sunt disponibile date asupra imisiilor.

Emisiile de freoni si haloni sunt apreciate ca fiind in scadere datorita aplicarii protocolului de la Montreal.

Emisii de amoniac din descompunerea dejectiilor agricole.

Cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera in atmosfera echivalenta cu dublarea concentratiei de CO2, fenomen prevazut pentru inceputul secolului 21, se estimeaza ca va produce o incalzire depasind de 4-5 ori limitele variabilitatii naturale.

Obiective majore:

- Promovarea conservarii energiei

- Economisirea energiei in industrie

- Economisirea energiei menajere

- Reducerea emisiilor datorate transporturilor

- Cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor curate

- imbunatatirea calitatii aerului urban prin inlocuirea carbunelui si a combustibililor fosili grei (pacura) utilizati in centralele termoelectrice

- Controlul surselor stationare de emisie a NOx

- Controlul surselor mobile (trafic auto) de emisie a NOx

- Reducerea emisiilor provenite din motoarele diesel

- Evitarea incalzirii locale cu carbuni si lemne.

- Evitarea poluarii transfrontaliere datorate in special unitatilor industriale din Baia Mare (conventia de la Geneva, 25 ianuarie 1991) prin luarea de masuri de reducere a emisiilor de SO2, NOx si substante organice volatile.

- Evitarea emisiilor de freoni.

- Reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera prin cresterea eficientei utilizarii energiei si a proceselor tehnologice.

- Dezvoltarea in cadrul Sistemului de Monitoring Integrat al Mediului din Romania a modului de monitorizare si implementarea sistemului integrat de inventar al emisiilor si realizarea prevenirii si controlui integrat al poluarii aerului.

2. Calitatea apelor

Resursele de apa potabila nu satisfac nevoile actuale mai ales in zonele colinare si de campie unde si cererea este mai mare. Se resimte deci o insuficienta a resurselor de apa potabila si industriala (Zalau, Carei). Alimentarea cu apa potabila a localitatilor mici este in general insuficienta. in privinta debitelor captate si restituite se remarca un procent semnificativ din resursa totala disponibila (supraexploatare).

Concentratia nitratilor in apele subterane este ridicata in majoritatea regiunilor depasind frecvent valoarea de 50 mg-l (maximul admisibil).

Chimizarea agriculturii contribuie la poluarea apelor subterane si de suprafata atat prin ingrasamintele organice si chimice, cat si prin pesticide. Cantitatile excesive din apele de suprafata rezulta din superfertilizare si scurgere superficiala in urma ploilor. in apele freatice apar de regula nitrati, care provin atat din ingrasamintele chimice cat si din materia organica

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea componentelor environmentale in strategia de dezvoltare teritoriala pentru regiunea de nord-vest a Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 108 cuvinte
Nr caractere:
47 511 caractere
Marime:
40.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
dezvoltare, mediu, ecologie, romania
Predat:
la facultate , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Ecologie
Sus!