Statul și puterea publică

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Statul poate fi definit ca fiind ,,modul de organizare si manifestare a puterii publice de pe un anumit teritoriu exercitate asupra unei populatii aflate in acel loc si care realizeaza conducerea sociala in ansamblul ei, sprijinindu-se, la nevoie, pe constrangerea proprie, in vederea aplicarii dreptului."

Prof. Tudor Draganu defineste statul drept ,,o institutie avand ca suport o grupare de oameni asezata pe un spatiu delimitat, capabila de a-si determina singura propria sa competenta si organizata in vederea exercitarii unor activitati care pot fi grupate in functiile: legislativa, executiva si jurisdictionala".

Caracterul institutional al statului rezulta din faptul ca el reprezinta o organizatie umana ce se intemeiaza pe un set de reguli de drept, organizatie ce desfasoara activitati menite sa satisfaca nevoi sociale determinate. Statul, desi are calitatea de reprezentant oficial al societatii, nu trebuie confundat cu societatea si nici cu intreaga populatie, deosebindu-se de acestea prin modul de compunere si prin structura autoritatilor sale. In cadrul unei societati democratice, statul nu se situeaza si nici nu trebuie sa se situeze deasupra sau in afara societatii, el trebuind sa exercite conducerea sociala atat in folosul societatii in ansamblul ei, a diverselor comunitati regionale si locale, precum si al indivizilor priviti ca entitati distincte.

In opinia profesorului Ioan Muraru, notiunea de ,,stat" are doua acceptiuni . Intr-o prima acceptiune, statul este inteles ca suma a trei elemente, si anume: teritoriul, populatia (natiunea) si suveranitatea (in sensul puterii organizate statal). In aceasta acceptiune, notiunea de ,,stat" este sinonima cu notiunea de ,,tara" si include civilizatia, resursele, oamenii, teritoriul, frontierele, autoritatile, etc.

In cea de-a doua acceptiune, in sens restrans, notiunea de ,,stat" desemneaza forma organizata a puterii poporului, mai precis mecanismul sau aparatul statal. Aceasta acceptiune este strict juridica.

Statul a aparut ca o solutie unica si optima pentru dezvoltarea materiala si spirituala a societatii, cat si pentru conservarea valorilor umane.

Asa cum am precizat, in opinia profesorului Tudor Draganu, statul reprezinta o institutie. Acesta se deosebeste insa de alte institutii, in primul rand, prin specificitatea activitatilor fundamentale pe care le indeplineste, activitati care, in mod uzual, sunt denumite functii ale statului. Doctrina clasica a dreptului constitutional considera ca statul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statul si puterea publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 696 cuvinte
Nr caractere:
9 184 caractere
Marime:
16.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
putere publica, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!