Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Recidiva a jucat un rol important in criminalitate, in mod special in criminalitatea contemporana, in sensul ca alaturi de alti factori, contribuie la diminuarea fenomenului criminal prin mijloace specifice.

Ea face parte, ca institutie penala, din seria mijloacelor, de naturi diferite, pe care societatea le foloseste in combaterea criminalitatii.

- 1.1. Notiune si caracterizare

In limbajul curent, recidiva este sinonima cu "a recadea", "a comite o greseala inca o data" (in latina "recadere"). In conceptia cea mai larga recidiva inseamna deci, reiterarea infractiunilor.

In literatura juridica s-a sustinut ca recidiva nu este o notiune stabilita, ci o notiune conventionala, care depinde de conceptia Codului penal care o reglementeaza, de aprecierea jurisprudentei si de doctrina. Ca urmare, in functie de conceptia consacrata pe plan legislativ, notiunea recidivei a fost definita mai mult sau mai putin diferit de la un sistem juridic la altul. Astfel, intr-o conceptie, exista recidiva de fiecare data cand un infractor a savarsit o noua infractiune de acelasi gen si pentru aceleasi cauze cu infractiunea precedenta.

Intr-o alta conceptie recidiva este o reiterare de infractiuni cu aceeasi forma de vinovatie, dar in imprejurarea esentiala ca una din infractiuni a fost deja judecata definitiv, atunci cand cealalta este savarsita, adica "starea individului care, dupa ce a fost irevocabil condamnat la o pedeapsa, comite o noua infractiune, pentru care el sufera o noua condamnare penala", ori pur si simplu presupune reiterarea unei noi infractiuni dupa condamnarea definitiva privind o infractiune anterioara.

In conceptia legiuitorului nostru, recidiva este in general "situatia in care dupa o

condamnare definitiva, executata sau nu, cel condamnat savarseste din nou o infractiune".

Codul nostru penal in vigoare in art. 37 alin. (1) lit a, b si c si alin. (2) nu da o definitie a recidivei in general, ci defineste doar diferitele forme ale recidivei.

In general recidiva a fost definita ca fiind situatia in care dupa o condamnare definitiva si executata sau nu cel condamnat savarseste din nou o infractiune. Aceasta definitie insa nu releva unele caracteristici proprii ale recidivei (referitor la termenii sai), trasand doar linia de demarcatie dintre recidiva si concurs de infractiune.

In lumina legislatiei noastre penale actuale [art. 37 alin. (1) lit. a, b si c si alin. (2) C. pen.] se poate spune ca recidiva este situatia juridica ce se caracterizeaza prin aceea ca un infractor, dupa ce a fost condamnat definitiv pentru una sau mai multe infractiuni la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni ori la pedeapsa detentiuni pe viata sau a suferit cel putin trei condamnari de 6 luni sau mai mici, ori dupa executarea unor asemenea pedepse a savarsit cu intentie una sau mai multe infractiuni sanctionate de lege cu inchisoare mai mare de 1 an, fie singura, fie alternativ cu amenda sau cu detentiunea pe viata.

Acesta este o definitie data in temeiul Codului penal, care contureaza cu claritate recidiva si formele sub care se poate prezenta si traseaza linia de demarcatie intre recidiva si concursul de infractiuni.

- 1.2. Structura si termenii recidivei

Recidiva constituie cea de a doua forma a pluralitatii de infractiuni. Aceasta caracterizare este acceptata de noul Cod penal prin dispozitia din art. 37.

Existenta unei condamnari definitive a infractorului ca trasatura caracteristica a recidivei determina a anumita structurare a infractiunilor care compun aceasta forma a pluralitatii, structurare pe care nu o intalnim in cazul concursului de infractiuni.

In caz de recidiva, ca si in caz de concurs de infractiuni, unei persoane i se imputa savarsirea a cel putin doua infractiuni, dar in timp ce la forma denumita concurs, savarsirea de catre aceeasi persoana a doua sau mai multe infractiuni are loc mai inainte ca acea persoana sa fi suferit vreo condamnare definitiva, la forma de pluralitate denumita recidiva, savarsirea de catre aceeasi persoana a uneia sau mai multor infractiuni are loc dupa ce acea persoana era

definitiv condamnata pentru o alta infractiune.

Din confruntarea continutului specific al celor doua institutii, putem usor constata ca deosebirea dintre forma concurs de infractiuni si forma recidiva nu se limiteaza numai la o simpla accidentalitate procesuala, ci coboara in substanta fenomenului infractional plural, diferentiindu-l sub aspectul sau criminologic. Persoana care a mai fost anterior condamnata sau care a si executat o pedeapsa se afla intr-o situatie de fapt deosebita de situatia persoanei careia i se imputa un concurs de infractiuni. Condamnarea definitiva si infractiunea savarsita din nou apar, ca elemenate constitutive ale starii de recidive.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recidiva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
16 882 cuvinte
Nr caractere:
84 895 caractere
Marime:
74.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
recidiva, cod penal, condamnare, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!