Fundamente constituționale și legale ale contenciosului administrativ

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Suportul constitutional al institutiei contenciosului administrativ a fost relevat in mod constant in doctrina de specialitate, dupa intrarea in vigoare a Constitutiei Romaniei la 8 decembrie 1991.

Dupa revizuirea Constitutiei prin Legea nr. 429/2003 statutul constitutional al contenciosului administrativ a fost consolidat printr-o serie de dispozitii cu caracter novator.

Bazele constitutionale ale contenciosului administrativ le regasim in mod implicit sau in mod expres in art. 21, art.52, art.73 alin.3 lit. k, art.123 alin.5 si art.126 alin.6 din Constitutia Romaniei, republicata.

Astfel, art.21 intitulat ,,Accesul liber la justitie" consacra principiul conform caruia ,,orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime."

Potrivit art.52 ,,persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal al unei cereri, este intreptatit sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei." Asadar, textul citat constituie temeiul constitutional al raspunderii autoritatilor publice in cazul in care acestea lezeaza drepturile subiective si interesele legitime ale cetatenilor.

Pe de alta parte, legiuitorul constituant a stabilit in art.73 alin.3 lit. k faptul ca institutia contenciosului administrativ se reglementeaza prin lege organica, reliefand si in acest fel importanta acestuia.

Articolul 123 alin.5 confera prefectului competenta de a ataca in fata instantei de contencios administrativ competente, actele administrative ale consiliului judetean, consiliului local si primarilor, in cazul in care le considera ilegale.

In sfarsit, dar deosebit de importante pentru analiza noastra sunt dispozitiile art.126 intitulat ,,Instantele judecatoresti", conform carora:

,,(6) Controlul judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu exceptia celor care privesc raporturilor cu Parlamentul, precum si a actelor de comandament cu caracter militar. Instantele de contencios administrativ sunt competente sa solutioneze cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau, dupa caz, prin dispozitii din ordonante declarate neconstitutionale."

Textul citat consacra controlul judecatoresc exercitat prin contenciosul administrativ cu privire la legalitatea actelor administrative, pe de o parte, stabilind in acelasi timp si actele exceptate controlului, pe de alta parte.

2.2. Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004

2.2.1 Unele aspecte cu caracter novator ale Legii nr. 554/2004

Relevam de la inceput faptul ca examinarea continutului Legii contenciosului administrativ nr.554/2004 ne permite sa constatam o serie de modificari esentiale fata de vechea reglementare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundamente constitutionale si legale ale contenciosului administrativ.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 145 cuvinte
Nr caractere:
28 332 caractere
Marime:
26.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
constitutie, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!