Drept administrativ

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Presedintele Romaniei -este ales prin vot universal , egal, direct,secret si liber exprimat.

-face parte din puterea executiva , alaturi de Guvern

Rolul presedintelui -reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale , al unitatii si integritatii teritoriale a tarii

-vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice

-exercita functia de mediere intre puterile statului , precum si intre stat si societate

-este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Cnsiliului Suprem de Aparare a Tarii

Presedintele indeplineste urmatoarele functii :

1.Functia de reprezentare - reprezinta pe plan intern si extern statul roman : numirea in functii publice , acordarea gratierii individuale , conferirea de decoratii , participarea la sedintele Guvernului, consultarea poporului prin referendum , promulgarea legilor - acreditarea ambasadorilor , primirea scrisorilor de acreditare , semnarea acordurilor internationale in numele Romaniei.

2.Functia de garant al independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii - atributii in domeniul apararii si in situatii excepionale , exercita functia de comandant al fortelor armate si de presedinte al CSAT

3.Functia de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice- obligatia autoritatilor publice , a celorlalte persoane juridice de drept public si privat , precum si a cetatenilor de a respecta intocmai dispozitiile constitutionale - necesitatea ca autoritatile publice sa functioneze in mod legal , potrivit dispozitiilor care reglementeaza activitatea specifica fiecareia dintre ele.

4.Functia de mediere intre puterile statului precum si intre stat si societate-negocierea dintre cele 3 puteri ale statului si sprijinirea pt solutionarea conflictului prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Presedintele este impartial , impartialitatea asigurata de faptul ca el nu este membru al vreunui partid politic.

Alegerea Presedintelui Romaniei

Presedintele statului este ales prin vot universal , egal,direct, secret si liber exprimat, in doua tururi de scrutin.

Regimul politic romanesc poate fi caracterizat ca un regim semi-prezidental atenuat sau parlamentizat deoarece toate atributiile majore ale presedintelui sunt supuse unui sistem de ingradiri si conditionari , specifice regimurilor parlamentare.

Caracteristicile regimului semi-prezidential din Romania :

1.Presedintele si Parlamentul se aleg prin vot universal

2.Dreptul presedintelui de a dizolva Parlamentul se poate exercita nuai cu respectarea unor conditii

3.Parlamentul are dreptul de a trage la raspundere politica Presedintele Romaniei - poate recurge la suspendarea acestuia din functie care se finalizeaza cu organizarea unui referendum pt demiterea Presedintelui.

4.Parlamentul poate hotari punerea sub acuzare a Presedintelui pt inalta tradare.

5.Presedintele poate cere poporului sa-si exprime , prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national numai dupa consultarea Parlamentului

6.Presedintele desemneaza un candidat pt functia de Prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament

7.Guvernul , in intregul sau si fiecare membru al acestuia raspund politic numai in fata Parlamentului.

8.Presedintele dar si fiecare Camera in parte au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pt faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

9.Presedintele nu are drept de initiativa legislativa.

10.Presedintele poate refuza promulgarea legii o singura data.

11.Decretele presedintelui emise in exercitarea celor mai importante atributii sunt contrasemnate de Primul-ministru

12.Presedintele incheie in numele Romaniei numai tratatele negociate de Guvern si le supune spre ratificare Parlamentului.

13.Presedintele , la propunerea Guvernului , acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

14.Presedintele declara , cu aprobarea prealabila a Parlamentului mobilizarea totala sau partiala a fortelor armate.

15.In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii , Presedintele are obligatia de a lua masuri pt respingerea agresiunii si de a informa printr-un mesaj , Parlamentul.

16.Presedintele instituie starea de asediu sau starea de urgenta , dar are obligatia de a solicita Parlamentului incuviintarea acestei masuri , in cel mult 5 zile de la luarea deciziei.

Conditii de eligibilitate pt functia de Presedinte

1.Sa aiba cetatenia romana si domiciliul in tara

2.Sa aiba drept de vot

3.Sa nu-i fie interzisa asocierea in partide politice

4.Sa aiba 35 de ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv

5.Sa nu fi indeplinit deja functia de presedinte pt doua mandate (succesive sau nu)

Procedura alegerii Presedintelui

La alegerile pt functia de presedinte se pot prezenta candidati propusi de partide politice sau aliante politice(1 singur candidat) , precum si candidati independenti.

Candidaturile pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori , un alegator putand sustine un singur candidat.

Propunerile de candidati se depun la BEC cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor.

Propunerile se fac in scris si vor fi primite numai daca:

1.Sunt semnate de conducerea partidului sau a aliantei politice care a propus candidatul sau de candidatul independent

2.Cuprinde numele si prenumele , locul si data nasterii , starea civila , domiciliul , studiile , ocupatia si profesia candidatului si precizarea ca indeplineste conditiile prevazute de lege pt a candida.

3.Sunt insotite de declaratia de acceptare a candidaturii scrisa, semnata si datata de candidat , de declaratia de avere , precum si de lista sustinatorilor.

Alegerea Presedintelui se desfasoara in doua tururi de scrutin. Este declarat ales candidatul care a intrunit in primul tur de scrutin majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale

In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate , se organizeaza al doilea tur de scrutin , la care participa primii doi candidati care au obtinut in primul tur cel mai mare numar de voturi valabil exprimat pe intreaga tara.

In al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare nr de voturi.

Curtea Constitutionala publica rezultatul alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei pt fiecare tur de scrutin si valideaza rezultatele alegerilor pt presedintele ales.

Investirea in functia de Presedinte se realizeaza in termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor cand cele doua Camera sunt convocate de presedintii acestora pt ca in fata lor candidatul a carei alegere a fost validata sa depuna juramantul.

Exercitarea functiei de presedinte , drepturile si raspunderile Presedintelui incep de la data depunerii juramantului si dureaza pana la depunerea juramantului de catre Presedintele nou ales.

Mandatul Presedintelui

Mandatul Presedintelui este de 5 ani. Daca perioada celor 5 ani a expirat , iar rezultatul alegerilor prezidentiale nu a fost inca validat , Presedintele isi exercita in continuare mandatul pana la depunerea juramantului de catre noul Presedinte.

Mandatul prezidential poate fi prelungit prin lege organica in caz de razboi sau de catastrofa.

Gravitatea situatiei si necesitatea prelungirii mandatului presedintelui este lasata la aprecierea Parlamentului. Legea prin care se prelungeste mandatul Presedintelui trebuie sa precizeze expres pana

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
9 081 cuvinte
Nr caractere:
58 258 caractere
Marime:
34.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
administratie, guvernare, parlament, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!