Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

ACOPERISURI

1. NOTIUNI GENERALE.

Orice cladire este alcatuita din elemente structurale (de rezistenta ) si nestructurale. Elementele structurale au roluri bine definite, iar impreuna formeaza structura de rezistenta a cladirii. Elementele structurale asi gura rezistenta, rigiditatea si stabilitatea cladirii . Acestea sunt: - elemente de rezistenta verticale, - elemente de rezistenta orizontale, - elemente de contravintuire.

Elementele de rezistenta verticale preiau actiunile verticale gravitationale sau orizontale (seism, vant) si le transmit catre fundatii. Aceste elemente pot fi stalpi, diafragme, pereti structurali. Elementele de rezistenta orizontale preiau actiunile verticale gravitationale si le transmit elementelor de rezistenta verticale. Aceste elemente pot fi planseele, grinzile. Elementele de contravintuire preiau actiunile orizontale si le transmit pana la fundatii, asigura rigiditatea si stabilitatea cladirii. Elementele nestructurale (despartitoare) sunt cele de inchidere, de compartimentare, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii.

In constructiile civile sunt multe tipuri de structuri dar cele mai des utilizate sunt urmatoarele: structuri tip cadre si structuri tip pereti structurali. Alegerea tipului de structura se realizeaza dupa urmatoarele criterii: - materialele utilizate (beton, caramida, metal, lemn); - planul de arhitectura, (forma casei, deschiderile, marimea golurilor, regimul de inaltime etc.) - costuri.

Acoperisuri - elemente de constructii ce acopera cladirile izolandu-le de mediul extern. Acoperisuri cu forme diferte, adaptate cerintelor, compuse din structura de rezistenta si invelitoare. Materiale utilizate la alcatuirea structurilor de rezistenta pentru acoperisuri: panouri si plansee din beton armat, schelet din lemn sau metalic: astereala, capriori, cosoroaba, grinzi, popi. Materiale impermeabile utilizate la invelitori, ce permit scurgerea cu usurinta a apei de pe acoperis si izolarea cladirii de factorii externi: folii anticondens, elemente de termoizolatie, membrane hidroizolatoare, membrane bituminoase, vata de sticla, tigla ceramica, sindrila, sindrila bituminoasa, invelitori din diferite tipuri de tabla, placi azbociment, jgheaburi, burlane, coame, sisteme de drenaj, sisteme pluviale. Echipamente accesorii pentru acoperisuri: suruburi pentru montaj tigla si tabla.

Acoperisurile se pot clasifica astfel: - acoperisuri reci ventilate - acoperisuri calde neventilate

- acoperisuri calde ventilate.

Acoperisurile reci ventilate sunt cele care se folosesc la inchiderea podurilor. Se realizeaza astfel un spatiu ce comunica cu exteriorul fie prin spatii deschise sau prin permeabilitatea invelitorii la aer. De obicei aceste acoperisuri sunt cu panta mare, au invelitori din tigla sau tabla si sunt utilizate in scopuri gospodaresti.

Rolul acestor acoperisuri este de a ventila aerul din interiorul podului si de a mentine acoperisul uscat. Pe timp de vara, datorita radiatiilor solare, invelitorile devin mai calde decat aerul inconjurator. De aceea, prin intermediul acestui pod aerul cald este mereu ventilat si efectul de supraincalzile dispare. Iarna, la invelitorile normale, datorita temperaturii ridicate de la ultimul nivel, apare o topire prematura a zapezii de pe constructie, apa in contact cu aerul rece ingheata si poate provoca pagube. In cazul podului ventilat aceste fenomene dispar.

Acoperisurile calde neventilate se caracterizeaza prin faptul ca sunt fara pod sau alt spatiu prin care ar putea circula aerul sub invelitoare. Aceste tipuri de invelitori se reazema direct pe elementul portant al cladirii (planseu) si sunt prevazute cu izolatii continue hidrofuge. Pe timp de vara, sub influenta razelor solare, aceste tipuri de acoperisuri se incalzesc mai puternic. Deoarece aceste tipuri de acoperisuri nu respira, sunt mai expuse la condens. Pe timp de iarna, apa infiltrata ingheata si astfel apar fisuri, ducand la distrugerea elementelor componente ale acoperisului si, cel mai grav, poate duce la distrugerea elementelor structurale pe care sta acoperisul. Pentru a indeparta apa de pe acese acoperisuri se realizeaza o panta din materiale usoare. Stratul de panta se dispune sub izolatia termica unde nu este supus la variatii mari de temperatura. Se dispune si o bariera de vapori, cum ar fi carton bituminat, sau fibra de sticla in doua straturi de carton bituminat. Izolatia termica are un rol important in aceste tipuri de acoperisuri: - limiteaza pierderile de caldura - reduce variatiile de temperatura ale structurii de rezistenta - se evita astfel fenomenul de condens Termoizolatia trebuie sa indeplineasca unele conditii: - sa fie rigida pentru a nu se tasa la greutatea straturilor superioare - sa nu isi modifice proprietatile la temperaturi relativ ridicate sau scazute - sa nu prezinte spatii libere la imbinari - sa nu permita acumularea apei La aceste tipuri de acoperisuri invelitoarea trebuie sa asigure urmatoarele cerinte: - sa fie hidrofuga si sa fie continua pentru a nu permite infiltratiile de apa - sa reziste la temperaturi foarte ridicate sau scazute - sa reziste la actiuni mecanice sau la presiuni locale accidentale.

In cazul teraselor circulabile protectia hidroizolatiei se realizeaza prin placi sau dale de beton sau mozaicate ce permit patrunderea apei prin rosturile dalelor dar aceasta se elimina in mod controlat prin guri de scurgere.

Acoperisurile calde ventilate sunt asemanatoare cu acoperisurile calde neventilate si se diferentiaza prin prezenta unor spatii deschise care prin ventilarea aerului antreneaza vaporii de apa, conducandu-i spre exterior, eliminindu-se astfel fenomenul de condens.Din punct de vedere termic, canalele de circulatie a aerului influenteaza foarte putin.

2 CLASIFICAREA ACOPERISURILOR

Rezolvarea acoperisului poate fi:

-distincta in cadrul constructiei

-nedelimitata de subansamblul inchiderii exterioare(cupole,structuri hiperbolice,retele reticulare,structuri gonflabile).

o Din punct de vedere structural,acoperisul poate fi:

-rezolvat cu o structura proprie de rezistenta care poate fi:o structura spatiala(denumita sarpanta fig. a),pe cabluri(fig.b),reticulara(fig.c)

-sustinut de elemente structurale ale cladirii:planseu(fig. d),grinzi(fig.e),profile de tip stalpi (fig.f)

o In functie de forma arhitecturala,acoperisurile pot fi:

-cu suprafete plane si inclinate ;

-curbe;

Forme de acoperisuri

a)cu suprafete plane

b)bolti

c)cupole

d)conoizi

Observații:

Executie acoperisuri

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acoperisuri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
4 099 cuvinte
Nr caractere:
25 058 caractere
Marime:
1.28MB (arhivat)
Publicat de:
Calugar D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
structura, rezistenta, planseu
Predat:
Facultatea de Constructii si Arhitectura , Universitatea din Oradea din Oradea
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
An de studiu:
VI
Profesorului:
A Mihaescu
Sus!