Regulamentul (UE) nr 305 din 2011 al Parlamentului European și al consiliului din 9 martie 2011

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

PARLAMENTUL EUROPEAN SI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, in special articolul 114,

avand in vedere propunerea Comisiei Europene,

avand in vedere avizul Comitetului Economic si Social European ( 1 ),

hotarand in conformitate cu procedura legislativa ordinara ( 2 ),

intrucat:

(1) Normele statelor membre impun ca constructiile sa fie proiectate si executate in asa fel incat sa nu puna in pericol siguranta persoanelor, a animalelor domestice si a bunurilor si sa nu dauneze mediului.

(2) Normele respective influenteaza in mod direct cerintele aplicabile produselor pentru constructii. Cerintele respective se reflecta, la randul lor, in standardele nationale aplicabile produselor, autorizarile tehnice nationale si alte specificatii si dispozitii tehnice nationale privind produsele pentru constructii. Din cauza disparitatii acestora, respectivele cerinte sunt o piedica in calea schimburilor comerciale in interiorul Uniunii.

(3) Prezentul regulament nu ar trebui sa aduca atingere dreptului statelor membre de a specifica cerintele pe care le considera necesare in vederea asigurarii protectiei sanatatii, mediului si a lucratorilor in timpul utilizarii produselor pentru constructii.

(4) Statele membre au introdus dispozitii, inclusiv cerinte, privind nu numai siguranta cladirilor si a altor constructii, dar si sanatatea, durabilitatea, economia de energie, protectia mediului, aspectele economice si alte aspecte care prezinta importanta in interesul public. Actele cu putere de lege, masurile administrative sau jurisprudenta, stabilite fie la nivelul Uniunii, fie la nivelul statelor membre, referitoare la constructii pot avea un impact asupra cerintelor privind produsele pentru constructii. Intrucat efectul acestora asupra functionarii pietei interne poate fi similar, este oportun ca actele cu putere de lege, masurile administrative si jurisprudenta sa fie considerate ,,dispozitii" in sensul prezentului regulament.

(5) Dupa caz, dispozitiile privind utilizarea sau utilizarile preconizate ale unui produs pentru constructii intr-un stat membru care vizeaza respectarea cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor determina caracteristicile esentiale a caror performanta ar trebui declarata. Pentru a se evita situatia in care declaratia de performanta este lipsita de continut, ar trebui sa se declare cel putin una dintre caracteristicile esentiale ale unui produs pentru constructii care sunt relevante pentru utilizarea sau utilizarile declarate.

(6) Directiva 89/106/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre referitoare la produsele de constructii ( 3 ) a urmarit sa elimine barierele tehnice din calea comertului in domeniul produselor pentru constructii, cu scopul de a favoriza libera lor circulatie pe piata interna.

(7) Pentru atingerea acestui obiectiv, Directiva 89/106/CEE a prevazut stabilirea unor standarde armonizate pentru produsele pentru constructii si eliberarea de agremente tehnice europene.

(8) Directiva 89/106/CEE ar trebui sa fie inlocuita in vederea simplificarii si a clarificarii cadrului existent, precum si in vederea cresterii transparentei si a eficacitatii masurilor in vigoare.RO 4.4.2011 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 88/5

( 1 ) JO C 218, 11.9.2009, p. 15.

( 2 ) Pozitia Parlamentului European din 24 aprilie 2009 (JO C 184 E, 8.7.2010, p. 441), Pozitia in prima lectura a Consiliului din 13 septembrie 2010 (JO C 282 E, 19.10.2010, p. 1), Pozitia Parlamentului European din 18 ianuarie 2011 (nepublicata inca in Jurnalul Oficial) si Decizia Consiliului din 28 februarie 2011.

( 3 ) JO L 40, 11.2.1989, p. 12.

(9) Prezentul regulament ar trebui sa tina seama de cadrul juridic orizontal pentru comercializarea produselor in cadrul pietei interne, stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerintelor de acreditare si de supraveghere a pietei in ceea ce priveste comercializarea produselor ( 1 ), precum si prin Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor ( 2 ).

(10) Inlaturarea barierelor tehnice in domeniul constructiilor poate fi obtinuta numai prin stabilirea unor specificatii tehnice armonizate in scopul de a evalua performantele produselor pentru constructii.

(11) Respectivele specificatii tehnice armonizate ar trebui sa includa incercarea, calculele si alte mijloace, definite in cadrul standardelor armonizate si al documentelor de evaluare europene, care permit evaluarea performantei in ceea ce priveste caracteristicile esentiale ale produselor pentru constructii.

(12) Metodele utilizate de catre statele membre in cerintele acestora aplicabile constructiilor, precum si alte norme nationale referitoare la caracteristicile esentiale ale produselor pentru constructii, ar trebui sa fie conforme cu specificatiile tehnice armonizate.

(13) Atunci cand este oportun, ar trebui incurajata utilizarea in cadrul standardelor armonizate a claselor de performanta referitoare la caracteristicile esentiale ale produselor pentru constructii, astfel incat sa se tina seama de diferitele niveluri ale cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor pentru anumite constructii, precum si de diferentele intre conditiile climatice, geologice, geografice sau de alta natura, existente in statele membre. Pe baza unui mandat revizuit, organismele europene de standardizare ar trebui sa fie imputernicite sa stabileasca astfel de clase, in cazul in care acestea nu au fost deja stabilite de Comisie.

(14) Atunci cand utilizarea preconizata necesita respectarea de catre produsele pentru constructii a unor niveluri-prag pentru orice caracteristici esentiale in statele membre, aceste niveluri ar trebui stabilite in cadrul specificatiilor tehnice armonizate.

(15) La evaluarea performantei unui produs pentru constructii, ar trebui sa se ia, de asemenea, in considerare aspecte de sanatate si de siguranta legate de utilizarea acestuia pe intregul sau ciclu de viata.

(16) Nivelurile-prag stabilite de Comisie in temeiul prezentului regulament ar trebui sa constituie valori general recunoscute pentru caracteristicile esentiale ale produsului pentru constructii vizat in ceea ce priveste dispozitiile din statele membre si ar trebui sa asigure un nivel ridicat de protectie in sensul articolului 114 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

(17) Un nivel-prag poate avea un caracter tehnic sau de reglementare si poate sa se aplice unei singure caracteristici sau unui set de caracteristici.

(18) Comitetul European de Standardizare (CEN) si Comitetul European de Standardizare Electrotehnica (Cenelec) sunt recunoscute ca fiind organismele competente pentru a adopta standardele armonizate in conformitate cu orientarile generale pentru cooperarea dintre Comisie si aceste doua organisme, semnate la 28 martie 2003. Fabricantii ar trebui sa utilizeze respectivele standarde armonizate atunci cand referintele acestora au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, in conformitate cu criteriile stabilite in temeiul Directivei 98/34/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 iunie 1998 referitoare la procedura de furnizare de informatii in domeniul standardelor, reglementarilor tehnice si al normelor privind serviciile societatii informationale ( 3 ). Atunci cand s-a atins un nivel suficient de expertiza tehnica si stiintifica in ceea ce priveste toate aspectele relevante, ar trebui sa se utilizeze in mai mare masura standarde armonizate in ceea ce priveste produsele pentru constructii, inclusiv, daca este cazul, si dupa consultarea Comitetului permanent pentru constructii, prin solicitarea, prin intermediul unor mandate, ca standardele respective sa fie elaborate pe baza documentelor de evaluare europene existente.

(19) Procedurile prevazute prin Directiva 89/106/CEE de evaluare a performantei privind caracteristicile esentiale ale produselor pentru constructii care nu sunt acoperite de un standard armonizat ar trebui sa fie simplificate pentru o mai mare transparenta si pentru a reduce costurile ce revin fabricantilor de produse pentru constructii.

(20) Pentru a permite unui fabricant al unui produs pentru constructii sa intocmeasca o declaratie de performanta pentru un produs pentru constructii care nu este acoperit sau care nu este acoperit integral de un standard armonizat este necesar sa se prevada o evaluare tehnica europeana.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regulamentul (UE) nr 305 din 2011 al Parlamentului European si al consiliului din 9 martie 2011.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
23 594 cuvinte
Nr caractere:
142 201 caractere
Marime:
986.37KB (arhivat)
Publicat de:
Ioan G.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
lege, consiliu, regulamennt
Predat:
la facultate , Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Materie:
Comerț
Sus!