Sisteme de operare pentru calculatoare personale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Cele mai utilizate sisteme de operare pentru PC apartin, cu mici exceptii, firmei Microsoft. Astfel in 1981 a fost lansat sistemul de operare MS-DOS (Microsoft Disk Operating Sistem) care in 1985 a devenit standardul sistemelor de operare pentru microcalculatoare pe 16 biti. Firma Microsoft a dezvoltat ulterior acest sistem pana la versiunea 6.2 (aparuta in 1994) si ulterior versiunea 7.0 ca emulator de MS-DOS integrata in sistemul de operare Windows 95.

in paralel au mai aparut si alte versiuni DOS, ale altor firme, dar cu o raspandire mult mai redusa.

in 1992, Digital Research a lansat versiunea finala a sistemului de operare DR-DOS 6.0, care introducea facilitati multitasking fata de varianta standard a firmei Microsoft.

OS/2 este un sistem de operare dezvoltat de IBM si Microsoft pentru calculatoare din seria IBM PS/2 pe 32 biti.

Sistemele de operare Apple DOS si MacIntosh DOS au fost dezvoltate pentru a fi implementate pe calculatoare de tip Apple si Apple MacIntosh si sunt incompatibile cu calculatoarele PC de tip IBM.

Clasa de sisteme de operare UNIX a fost dezvoltata pentru toate tipurile de calculatoare, plecandu-se de la principiul portabilitatii. Sistemul de operare a fost scris in limbajul C si a fost realizat intr-o conceptie de sistem deschis accesibil integrarii de componente utilizator.

in ceea ce priveste sistemul de operare Windows trebuie remarcat ca acesta a aparut in primele versiuni ca program utilitar care rula sub sistemul de operare MS-DOS. Contextul care a determinat aparitia aplicatiei a constat in dezvoltarea performantelor hardware prin cresterea dimensiunii pentru memoria interna si externa a puterii procesorului, a rezolutiei adaptoarelor grafice, si raspandirea utilizarii mouse-ului. Acestea au dus la dezvoltarea programelor bazate pe GUI (Graphical User Interface = interfata grafica utilizator) intr-un mediu puternic interactiv si prietenos.

Efectul acestei noi conceptii a fost trecerea de la utilizarea exclusiva a sistemelor de calcul de catre profesionisti, care foloseau comenzi criptice si proceduri conventionale, catre aplicatii destinate publicului larg, prin usurarea accesului la sistemul de calcul.

MacIntosh a oferit primul mediu GUI puternic, pe calculatoarele Apple, in 1984, constand intr-o interfata naturala, bazata pe imagini. Ideea afost preluata de Microsoft care acreat Windows 1.1 in 1985, Windows 2.0 in 1987 pentru calculatoare dotate co procesor I8088 si ulterior Windows 286 (sau Windows 2.1) pentru procesorul I80286. Ambele versiuni ofereau comutarea intre taskuri. Se executau mai multe taskuri, dar nu simultan. numai aplicatiile din fata, principale, rulau, aplicatiile din fundal fiind suspendate. Acesta nu era un sistem cu adevarat multitasking care sa execute simultan atat aplicatiile din fundal si pe cele marcate ca active.

Versiunea Windows/386 permite lansarea mai multor aplicatii in multitasking si in ferestre realizand un multitasking cooperativ taskurile preluand si predand succesiv controlul mediului Windows. Indicatorul de mouse "clepsidra" arata ca sistemul Windows a cedat controlul in favoarea taskului in executie.

Prima versiune larg acceptata a fost Windows 3.0 din 1990 care furniza o interfata atractiva cu pictograme. Programul "Program Manager" oferea posibilitatea lucrului cu memoria superioara putand utiliza memoria virtuala prin simularea memoriei RAM utilizand hard discul. Prin cresterea memoriei s-au putut utiliza programe driver superioare si programe de aplicatie mai mari.

Windows 3.0 are instalat suportul pentru OLE1 (object linking and embedding) care permite legarea si inglobarea obiectelor.

Windows 3.1 nu mai poate fi lansat in mod real ci numai in mod protejat, in acest fel se asigura o mai mare stabilitate a mediului. in acelasi timp, cand mediul de operare multitasking, care lucreaza in mod protejat, se bazeaza pe SO single-tasking (monotasking) care lucreaza in mod real, orice acces in modul real lasa neprotejat mediul multitasking, putand sa apara erori in executie.

Windows for Workgroups 3.11 este o versiune dezvoltata pentru conectare in retea locala, pentru lucrul cu calculatorul in cadrul unui grup de munca, pentru folosirea in comun a catorva echipamente si fisiere. Specific acestui mod de lucru sunt programele utilitare de retea, in acest sens fiind introduse programul agenda, sistem de posta electronica, program de comunicatie, etc

Windows 95, Windows 98, Windows 2000 si Widows NT (New Technology) nu se mai bazeaza pe sistemul de operare MS-DOS, ele sunt sisteme de operare in adevaratul sens al cuvantului. Programele sub Windows au o mare putere de calcul si sunt mai usor de invatat si de utilizat. Setul de apeluri Windows pe care le permite sistemul de operare a introdus si in programele de aplicatie. o standardizare ce usureaza enorm accesul utilizatorilor neprofesionisti.

<Titlu> 5.2. Sistemul Windows; principii de functionare.

MS-Windows este un sistem de operare care ofera utilizatorilor o interfata grafica prietenoasa bazata pe ferestre si mijloace de intractiune moderne: meniuri, butoane simulate pe ecran, cursoare gafice, cutii de dialog si altele. in Windows, toate resursele fizice ale calculatorului sunt partajate intre programle executate simultan. Windows este un sistem de operare multitasking. Un program Windows are acces numai la o zona a ecranului fizic, care constituie ferastra sa de lucru. Aceasta este folosita nu numai pentru afisarea ci si pentru orice operatie de interactiune cu utilizatorul. in acest fel, Windows permite crearea de interfete standardizate cu utilizatorii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de operare pentru calculatoare personale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 534 cuvinte
Nr caractere:
23 396 caractere
Marime:
44.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
windows, sistem de operare, linux
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!