Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

1.1. Obiective 2
1.2. Definirea, scopul si necesitatea serviciilor de audit financiar 2
1.3. Profesia de auditor financiar - cadru de referinta national si
international 6
1.4. Codul de etica 10
1.5. Raspunderea managementul si raspunderea auditorului in cadrul
misiunilor de audit 16
Teste de autoevaluare cu solutii 19
Lucrare de evaluare nr.1 20

Extras din documentație:

1.1. OBIECTIVE:

Dupa studiul acestei unitati de invatare vei avea cunostinte despre:

- notiunea de audit financiar, obiectivele sale in cadrul unei entitati economice si motivele care au condus la dezvoltarea profesiei;

- continutul, linia de formare si cadrul de reglementare caruia i se subscrie profesia de auditor financiar pe plan national si international, precum si principiile pe care auditorii isi bazeaza activitatea;

- conceptul si relevanta Codului de Etica al auditorilor din perspectiva istorica si economica

- rolul auditorului financiar din prisma managementului companiilor client, responsabilitatile partilor in cadrul misiunii de audit si obiectivele acesteia.

1.2. DEFINIREA, SCOPUL SI NECESITATEA SERVICIILOR DE AUDIT FINANCIAR

Auditul financiar reprezinta un serviciu de certificare financiar contabila privind conformitatea situatiilor financiare cu principiile si referintele contabile general acceptate, sub toate aspectele sale semnificative.

Scopul auditului financiar este acela de a exprima o opinie rezonabila, obiectiva si independenta privind respectarea principiilor contabile general acceptate, asigurandu-se totodata de regularitatea activitatii contabile, conforme referentialului contabil.

Asigurarea rezonabila este un concept legat de cumularea probelor de audit necesare pentru ca auditorul sa concluzioneze faptul ca nu exista denaturari semnificative in situatiile financiare ale unei entitati.

Un auditor nu poate obtine o asigurare absoluta deoarece exista limitari inerente ale unui audit, care afecteaza capacitatea auditorului de a detecta denaturarile semnificative. Aceste limitari sunt cauzate de factori precum:

- Utilizarea testelor;

- Limitarile inerente ale controlului intern (de exemplu, posibilitatea eludarii acestuia de catre conducere si a existentei unor intelegeri secrete);

- Faptul ca majoritatea probelor de audit sunt persuasive, mai degraba decat conclusive.

De asemenea, activitatea desfasurata de auditor in scopul formarii unei opinii se bazeaza si pe rationament profesional.

1. Principiile contabile

- Principiul prudentei care nu admite "supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv si a cheltuielilor, tinand cont de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfasurarea activitatii exercitiului financiar curent sau anterior"

- Continuitatea activitatii presupune ca entitatea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in imposibilitatea continuarii activitatii sau fara reducerea semnificativa a acesteia. Daca administratorii entitatii au luat cunostinta de unele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea institutiei (intreprinderii) de a-si continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate in notele explicative;

- Contabilitatea de angajamente conform careia tranzactiile si evenimentele sunt inregistrate in conturi atunci cand apar si nu cand sumele sunt platite sau incasate

- Principiul independentei exercitiului prevede Se vor lua in considerare toate veniturile si cheltuielile corespunzatoare exercitiului financiar pentru care se face raportarea, fara a se tine seama de data incasarii sumelor sau a efectuarii platilor (vezi "contabilitatea de angajamente")

- Permanenta metodelor conform caruia este obligatorie continuitatea aplicarii acelorasi reguli si norme privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale si a rezultatelor, asigurand comparabilitatea in timp a informatiilor contabile.

- Evaluarea distincta a elementelor de activ si de pasiv. In vederea stabilirii valorii totale corespunzatoare unei pozitii din bilant se va determina separat valoarea aferenta fiecarui element individual de activ sau de pasiv, indiferent de continutul sau economic, de evolutia previzibila a pietei, de consecintele pe care le are aceasta evaluare. Odata stabilita corect valoarea, mai departe, prelucrarea si sistematizarea informatiilor o face contabilitatea dupa toate regulile sale specifice.

- Intangibilitatea bilantului de deschidere conform caruia bilantul de deschidere al unui exercitiu trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere a exercitiului precedent, cu exceptia corectiilor impuse de aplicarea l.A.S. 8.

- Necompensarea - Valorile elementelor ce reprezinta active nu pot fi compensate cu valorile elementelor ce reprezinta pasive, respectiv veniturile cu cheltuielile, cu exceptia compensarilor intre active si pasive admise de Standardele Internationale de Contabilitate

- Prevalenta economicului asupra juridicului - Informatiile prezentate in situatiile financiare trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiilor, nu numai forma lor juridica.

- Pragul de semnificatie - prevede ca orice element care are o valoare semnificativa sa fie prezentat distinct in situatiile financiare. Elementele cu valori nesemnificative, cele care au aceeasi natura sau functii similare vor fi insumate.

Bibliografie:

1. Arens A si colectivul, Audit. O abordare integrata, Ed. ARC, Editia a 8-a, Bucuresti, 2003, pag.8-13

* * *

2. Standarde Internationale de Raportare Financiara, 2007, Ed.CECCAR, pag.36-37, paragrafele 9-11

* * *

3. Camera Auditorilor Financiari din Romania, Audit financiar 2009.pag.109-118 Standarde. Codul etic, Ed. Irecson, Bucuresti, 2009

4. Standardul International de Audit 200, Obiectivele generale ale auditorului independent si desfasurarea unui audit in conformitate cu standardele internationale de Audit, Audit Financiar, 2009, Ed. Irecson pag. 72-104

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Audit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 247 cuvinte
Nr caractere:
43 166 caractere
Marime:
433.77KB (arhivat)
Publicat de:
Haralambie Tomescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Audit
Tag-uri:
audit, etica
Predat:
la facultate
Materie:
Audit
Sus!