Cultura trandafirilor, pomilor fructiferi și a arbuștilor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Perioada favorabila pentru plantare este toamna, in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii octombrie-mijlocul lunii noiembrie. Plantarea de primavara trebuie facuta inainte de pornirea mugurilor, adica pana la mijlocul lunii martie sau cel tarziu pana la mijlocul lunii aprilie in anii cu iernile lungi.

Dimensiunile gropilor de plantare sunt de 40 x 40 x 40 cm.

Distantele de plantare depind de mai multi factori: grupa trandafirilor (teahibrizi, floribunde, etc.), vigoarea soiului si scopul urmarit. Prezentam mai jos, informativ, distantele minime de plantare pentru trandafirii folositi cu scop ornamental in parcuri sau gradini:

Grupa Distanta minima

intre plante (m)intre randuri (m)

Teahibrizi 0,5 0,9-1

Floribunde 0,5 0,9-1,2

De parc 1 1,5-2

Englezesti 1 1,5-2

Acoperitori 0,5 0,7-0,8

Miniatur 0,25 0,7-0,8

Urcatori 1,3 2-2,5

Pregatirea pentru plantare consta in fasonarea plantelor, adica scurtarea radacinilor la cca 20 cm si a ramurilor la 4-5 muguri (adica la 15-17 cm) si mocirlirea radacinilor.

Primavara ramurile se taie scurt, la 2 - 3 muguri.

Mocirlirea are loc dupa fasonare si consta in introducerea radacinilor intr-o suspensie de consistenta smantanii, compusa din pamant, balegar proaspat de vita si apa.

Plantarea propriu-zisa incepe prin formarea pe fundul gropii a unui musuroi inalt de 10-12 cm din sol amestecat cu gunoi bine putrezit. Planta se aseaza cu radacinile rasfirate pe musuroi, dupa care se acopera cu pamant pana la aproximativ 2/3 din adancimea gropii. Se taseaza usor prin calcare de la exterior spre interior. Punctul de altoire, materializat prin nodul din care pornesc ramurile, se pozitioneaza cu 2-3 cm sub nivelul solului.

Se continua umplerea gropii cu pamant amestecat cu 4-5 kg de gunoi bine fermentat. Dupa ce groapa s-a umplut, se taseaza din nou, se uda cu 8 - 10 l apa in 2 - 3 reprize, apoi ramurile se musuroiesc pana la inaltimea de aproximativ 20 cm fata de nivelul solului.

La plantarea de primavara, inaltimea musuroiului este doar de 10 - 12 cm, deoarece nu mai e pericol de ger, ci doar de seceta.

Foarte important! La plantare nu folositi gunoi de grajd proaspat sau ingrasaminte chimice, deoarece compromiteti prinderea plantei!

Lucrarile de ingrijire

Au ca scop asigurarea conditiilor de viata optime plantelor, a caror urmare este cresterea viguroasa, inflorirea bogata si durata de viata lunga. Desi nu toate lucrarile au aceeasi importanta, neglijarea unora aduce dupa sine reducerea efectelor celorlalte.

a) Dezgropatul

Prima lucrare a anului se face cand a trecut pericolul ingheturilor sub -7 -8 - C si mugurii au inceput deja sa se umfle. in functie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura trandafirilor, pomilor fructiferi si a arbustilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 381 cuvinte
Nr caractere:
16 896 caractere
Marime:
67.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
vegetatie, plantare, conditii
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!