Ameliorarea animalelor și progresul genetic

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Cresterea productiei animaliere globale se realizeaza prin sporirea efectivelor si marirea productiei pe cap de animal. Marirea productiei globale prin cresterea efectivelor nu este totdeauna cea mai economica, intrucat presupune cheltuieli in plus pentru adapostirea, hranirea si ingrijirea animalelor. De dorit este sa se realizeze productii mari prin marirea productiei pe cap de animal prin imbunatatirea potentialului genetic. Plecand de la efectivele existente se formeaza o generatie noua cu potential genetic superior, care sa dea productii superioare generatiei anterioare. Aceasta modificare reprezinta "ameliorarea", avand ca unitate de lucru populatia.

Ameliorarea animalelor este procesul de modificare dirijata a potentialului productiv, a caracterelor ereditare, a genofondului populatiilor de animale domestice in directia dorita de om - determina modificari in structura genetica a populatiei, in potentialul de productie, deci, indirect, influenteaza productia.

Omul intervine in procesul de reproductie, modificand structurile genetice ale populatiilor (populatia este unitatea de lucru a ameliorarii).

Deci, ameliorarea dirijeaza evolutia populatiilor.

Factorii care influenteaza productia animala globala

Cresterea productiei zootehnice globale se realizeaza prin:

cresterea numarului de animale (nu este totdeauna economica);

cresterea productiei medii pe cap de animal (actionand simultan prin ameliorarea genetica si imbunatatirea conditiilor de exploatare).

Ritmul de ameliorare genetica, in ultima vreme, a crescut prin optimizarea programelor de ameliorare, lucru imbucurator avand in vedere scopul final - cresterea productiei.

Factorii ameliorarii

Factorii care modifica frecventa genelor si a genotipurilor dintr-o populatie sunt:

mutatia (sursa primara de variatie genetica);

migratia;

selectia (procesul de discriminare reproductiva);

deriva genetica (modificare intr-o directie neprevazuta, dar cantitativ cunoscuta);

consangvinizarea (imperecherea indivizilor mai apropiat inruditi).

Principalele mijloace folosite in ameliorare sunt selectia si dirijarea imperecherilor (incrucisare si consangvinizare)

Caracterele principale ce fac obiectul ameliorarii

in ameliorare se tine seama de urmatoarele caractere: productia; reproductia; viabilitatea si rezistenta la imbolnavire; exteriorul; originea si rudele colaterale (pedigreul).

Deoarece tehnologia de ameliorare este dependenta de particularitatile genetice ale unui caracter, de la fiecare este necesar sa se cunoasca heritabilitatea (h2) , repetabilitatea, corelatia cu alte caractere, ponderea variatiei neaditive si de mediu special, limitarea, influenta sau inlantuirea cu sexul.

Heritabilitatea este proprietatea fiecarui caracter, a fiecarei populatii, a fiecarei generatii si a conditiilor de mediu in care evolueaza populatia respectiva. Heritabilitatea variaza intre 0 si 1; daca valoarea depaseste 0,5 influenta genotipului este mare si invers.

Valoarea ridicata a heritabilitatii mareste sansa transmiterii caracterului la descendenti. Daca heritabilitatea este redusa transmiterea caracterului este slaba si uneori evidentiaza un mediu optim de crestere si exploatare.

in principiu, gruparea caracterelor dupa heritabilitate este urmatoarea :

heritabilitate inferioara (<0,2) au caracterele: viabilitatea, fecunditatea, natalitatea, prolificitatea, ritmul de reproductie, longevitatea productiva, rezistenta la boli etc.;

heritabilitate medie (0,2-0,4) au caracterele: durata lactatiei, cantitatea de lapte, greutatea corporala, tipul de conformatie, talia, sporul in greutate, indicele de conversie a hranei, finetea lanii, productia de oua etc.;

heritabilitate ridicata (>0,4) au caracterele: durata gestatiei, % de grasime, % SU, % de lactoza, % de proteina, randamentul la taiere, grosimea stratului de grasime, lungimea fibrei de lana, precocitatea ouatului, greutatea oului, lungimea mameloanelor etc.

Cunoscand gradul de determinare genetica a caracterelor, crescatorul opteaza pentru folosirea factorilor de obtinere a rezultatelor favorabile in exploatare si, de asemenea, pentru alegerea formei si metodei de selectie.

Daca caracterul are heritabilitate mare selectia se face numai dupa fenotip (acesta prezinta certitudine in transmitere); daca heritabilitatea este scazuta, in selectie se folosesc criteriile genotipice.

Caractere de productie

Fiecare productie este rezultanta unui ansamblu de caractere complexe care, la randul lor, sunt ansamblul caracterelor simple.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ameliorarea animalelor si progresul genetic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 381 cuvinte
Nr caractere:
35 022 caractere
Marime:
39.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
animale, adn, Genetica, cercetari
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!