Încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului - Concedierea din motive disciplinare

Previzualizare disertație:

Cuprins disertație:

Introducere 6
1. Partea intai - Dreptul muncii 9
1.1. Contractul individual de munca (CIM) 9
1.2. Incetarea contractului individual de munca 11
1.3. Incetarea CIM de drept 12
1.4. Incetarea CIM prin acordul partilor 14
1.5. Incetarea CIM din initiativa angajatului 15
1.6. Incetarea CIM din initiativa angajatorului 17
1.6.1. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana
salariatului 21
1.6.1.1. Concedierea colectiva 30
1.6.2. Concedierea pentru motive care tin de persoana
salariatului 39
1.6.2.1. Concedierea disciplinara 40
1.6.2.2. Concedierea dispusa in cazul arestului preventiv
mai mare de 60 zile 43
1.6.2.3. Concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau
psihica 45
1.6.2.4. Concedierea pentru necorespundere profesionala 46
1.6.2.5. Concedierea pentru indeplinirea conditiilor de
pensionare 48
2. Partea a doua Studiu de caz - S.C. Astral Impex S.R.L 51
2.1. Prezentarea organizatiei 51
2.1.1. Scurt istoric - fondare, crestere si dezvoltare 51
2.1.2. Obiect de activitate, produse, piata 56
2.1.3. Misiune, obiective si strategii 57
2.1.4. Structura organizatorica a SC Astral Impex SRL 60
2.2. Cercetarea disciplinara 63
2.2.1. Cadrul legal 63
2.2.2. Reglementari interne ale SC Astral Impex SRL 66
2.3. Etapele Cercetarii Disciplinare Prealabile 71
2.3.1. Instiintarea Conducerii 72
2.3.2. Constituirea Comisiei de Cercetare Disciplinara 74
2.3.3. Intocmirea si comunicarea Convocarii 76
2.3.4. Efectuarea cercetarii disciplinare 77
2.3.5. Sanctiunea disciplinara 79
2.3.6. Decizia de sanctionare a angajatului 82
2.4. Anchetele si sanctiunile disciplinare 85
2.5. Concedierea din motive disciplinare 89
2.6. Consideratii finale. Abuzul de drept 96
Concluzii 99
Bibliografie 102
Lista abrevierilor , 104
Lista formelor grafice 105
Anexe 106

Extras din disertație:

Modificarile structurale intervenite la sfarsitul secolului al XX-lea in tarile est-europene au impus o noua perspectiva a analizei raporturilor juridice, in general si a celor de dreptul muncii, in special. Problematica dreptului muncii, mai mult, poate, decat oricare dintre celelalte aspecte juridice, au cunoscut si cunosc o profunda transformare in contextul noilor modificari legislative din domeniul dreptului muncii, impuse, pe de o parte, de transformarile structurale intervenite in economia romaneasca, iar, pe de alta parte, de necesitatea armonizarii legislatiei de acquis-ul comunitar.

Datorita faptului ca dreptul la munca se raporteaza la categoria drepturilor fundamentale ale omului, consfintite prin Constitutie, implementarea mecanismelor eficiente de aparare a drepturilor si intereselor legitime ale titularilor acestui drept constituie un obiectiv stringent in Romania. Un factor important al asigurarii dreptului fiecaruia la munca il formeaza reglementarile imperative, ce tin de temeiurile si procedura operarii incetarii contractului individual de munca.

Apararea dreptului constitutional al cetatenilor la munca presupune, deci, nu numai asigurarea egalitatii de tratament a salariatilor in domeniul raporturilor juridice de munca, dar si asigurarea protectiei acestora impotriva incetarii arbitrare sau intempestive a contractului individual de munca.

Domeniul protectiei salariatilor contra concedierii fara motive valabile a constituit obiectul preocuparilor Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Ca urmare, aceasta materie a facut obiectul mai multor acte ale Organizatiei Internationale a Muncii si anume: Conventia OIM nr. 158/1982 ,,Cu privire la incetarea raporturilor de munca" si

Recomandarea nr.166/1982 ,,Asupra incetarii relatiilor de munca la initiativa angajatorului".

Conventia OIM nr. 158/1982 este o conventie moderna, ce contine atat norme de aplicabilitate generala, cat si norme particulare relative la concedierea pentru motive economice, tehnologice, structurale si altele asemenea. Pentru ca sa aiba loc o concediere legala, Conventia in cauza solicita ca aceasta sa fie justificata de un motiv valabil, legat de capacitatea sau conduita lucratorului sau bazat pe cerintele operationale ale intreprinderii, institutiei sau serviciului. In ceea ce priveste Recomandarea OIM nr. 166/1982 , mentionam faptul ca aceasta enumera la concret motivele ce nu pot justifica o concediere (efectuarea serviciului militar obligatoriu, afilierea sindicala sau participarea la activitati sindicale si altele) si releva anumite aspecte ce tin de caile de recurs contra concedierii (sarcina probei, achitarea indemnizatiilor adecvate in cazul operarii unei concedieri nelegitime), majoritatea acestora gasindu-se si in legistatia romaneasca.

Incetarea contractului individual de munca prezinta o importanta deosebita, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic. Desi tema in discutie a fost supusa in mai multe randuri unor analize pertinente, nu exista inca o lucrare care sa abordeze intr-un mod unitar aspectele practice si problemele pe care le ridica elucidarea si mai ales aplicarea normelor privind incetarea contractului individual de munca.

Obiectivele lucrarii de fata privesc cazurile in care poate avea loc incetarea contractului de munca, cu accent pe incetarile din initiativa angajatorului, din motive care tin de persoana salariatului sau care nu tin de persoana salariatului, aratand printr-un studiu de caz procedurile legale care trebuie indeplinite in cazul desfacerii disciplinare a contractului individual de munca.

Tema investigata abordeaza cele mai pertinente probleme si

aspecte care se cer a fi explicate pentru a pune in evidenta importanta incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului. Rezultatele din tema de cercetare pot fi utilizate si pentru elaborarea unui Manual propriu de proceduri pentru cazurile de concediere disciplinara, contribuind astfel la usurarea muncii practicienilor din domeniul resurselor umane precum si a altor factori implicati din cadrul societatilor comerciale.

Analiza intreprinsa s-a bazat pe studierea legislatiei existente, compuse din Codul Muncii (CM), Contractul Colectiv de Munca al Astral Impex (CCM) si CCMUNN , Regulamentul de Ordine Interioara (ROI), precum si tratate de drept si alte lucrari care au abordat aceasta tema. Ca metode de cercetare au fost folosite metoda logica a analizei si sintezei, precum si studiul de caz orientat pe o societate comerciala, pentru exemplificare.

Structura lucrarii cuprinde doua parti distincte. Prima parte se ocupa cu tratarea cazurilor de incetare a contractului individual de munca, amintind cazurile legale stipulate in Codul Muncii, cu accent asupra cazurilor de incetare din initiativa angajatorului. Partea a doua constituie prezentarea studiului de caz propriu-zis, cu referire la procedurile legale de desfacere a contractului individual de munca pe motive disciplinare in societatea comerciala studiata.

1. Dreptul muncii

1.1. Contractul individual de munca (CIM)

Contractul individual de munca (CIM) este considerat, in general, atat in legislatia muncii din Romania, cat si din alte tari, ca fiind sursa unica a raportului juridic de munca in baza caruia o persoana dobandeste calitatea de angajat. Intrand in raporturi juridice de munca prin incheierea contractului de munca, persoana incadrata in munca isi exercita dreptul la munca garantat de Constitutie.

Prin incheierea contractului individual de munca, persoana fizica incadrata in munca (angajatul) se obliga sa puna forta sa de munca la dispozitia celeilalte parti contractante (angajatorul), pentru a desfasura o activitate in cadrul unui anumit post (functie) si a indeplini celelalte obligatii prevazute de contractul de munca incheiat (respectarea disciplinei muncii, indeplinirea sarcinilor de serviciu etc.). La randul sau, angajatorul se obliga, prin contractul de munca incheiat sa, ia toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare desfasurarii normale a procesului de productie, indeplinind

Bibliografie:

1. Conventia nr. 158 ,,Cu privire la incetarea raporturilor de munca", adoptata de catre Adunarea Generala a Organizatiei Internationale a Muncii (2 iunie 1982) si neratificata in Romania;

2. Recomandarea Organizatiei Internationale a Muncii nr. 166/1982 ,,Asupra incetarii relatiilor de munca la initiativa angajatorului";

3. Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si adaugarile ulterioare;

4. Contarctul Colectiv de Munca Unic la Nivel National incheiat pe anii 2007-2010;

5. Ghimpu Sanda, Stefanescu I. T., Beligradeanu St., Mohanu - Dreptul muncii - tratat", vol. I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1978;

6. Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca;

7. Ticlea, Alexandru ,,Dreptul muncii - Curs universitar", Ed. Rosetti, Bucuresti, 2004;

8. Ticlea, Alexandru ,,Tratat de dreptul muncii", Ed. Universul Juridic", Bucuresti, 2007;

9. Stefanescu, Traian I. ,,Tratat de dreptul muncii- volumul I", Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003;

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului - Concedierea din motive disciplinare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
117 pagini
Imagini extrase:
117 imagini
Nr cuvinte:
29 020 cuvinte
Nr caractere:
174 058 caractere
Marime:
1.42MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
munca, concediere, disciplinare
Predat:
la master , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Conf. univ. dr. Ţichindelean Marioara
Sus!