Surse de materii prime pentru energie regenerabilă și măsuri manageriale de convenție

Previzualizare disertație:

Cuprins disertație:

1. Introducere 2
1.1. Definitie 2
1.2. Scop si obiective 2
2. Situatia actuala si evolutia resurselor neregenerabile 3
2. Definirea materiei prime de energie regenerabila 15
2.1. Biomasa ca sursa de energie regenerabila 16
3.1.1. STIRLING MOTOR 20
3.1.2. TURBINE PE GAZ 23
3.1.3. MOTOARE OTTO CU GAZ 26
3.1.4. BIOGAZUL DE FERMENTATIE 30
3.1.5. Compozitia si puterea calorica a biomasei 35
3.2. Energia solara 38
3.2.1. Colectori cu taler plat 40
3.2.2. Sisteme de captare a energiei termo-solare 40
3.2.3. Conversia energiei solare in alte forme de energie 42
3.3. Energia eoliana 43
3.1. Sursa eoliana 44
3.2. Principiul captarii energiei eoliene 45
3.4. Particularitati legate de energia eoliana 47
3.4.1. Tipuri de instalari 47
3.4.2. Orientarea axului 47
3.5. Componentele clasice ale unei eoliene 49
4. Energia hidraulica 52
4.1. Moduri de exploatare a energiei hidraulice 53
4.2. Hidrocentrale 55
5. Masuri manageriale de conversie 57
6. Concluzii si recomandari 60
BIBLIOGRAFIE 62

Extras din disertație:

1. Introducere

1.1. Definitie

Energii regenerabile sunt considerate in practica, energiile care provin din surse care fie ca regenereaza de la sine in scurt timp, fie sunt surse practic inepuizabile. Termenul de energie regenerabila se refera la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vanturilor, a apelor curgatoare, a proceselor biologice si a caldurii geotermale pot fi captate de catre oameni utilizand diferite procedee. Sursele de energie ne-reinnoibile includ energia nucleara precum si energia generata prin arderea combustibililor fosili, asa cum ar fi titeiul, carbunele si gazele naturale. Aceste resurse sunt, in chip evident, limitate la existenta zacamintelor respective si sunt considerate in general ne-regenerabile.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte:

- energia eoliana, uzual exprimat - energie de vant

- energia solara

- energia apei

- energia hidraulica, energia apelor curgatoare

- energia mareelor, energia flux/refluxului marilor si oceanelor

- energie potentiala osmotica

- energia geotermica, energie castigata din caldura de adancime a Pamantului

- energie de biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz

Toate aceste forme de energie sunt, in mod tehnic, valorificabile putand servi la generarea curentului electric, producerea de apa calde, etc. Actualmente ele sunt in mod inegal valorificate, dar exista o tendinta certa si concreta care arata ca se investeste insistent in aceasta, relativ noua, ramura energetica.

1.2. Scop si obiective

Una din cele mai actuale probleme ale economiei mondiale contemporane este problema energetica, dominata inca de petrol. Asa cum arata Paul Roberts in lucrarea ,,Sfarsitul petrolului in pragul unui dezastru": ,,Energia a devenit mijlocul de plata al puterii politice si economice, valoarea care domina ierarhia natiunilor, chiar si un indicator al succesului si al progresului material. Accesul la energie a ajuns sa fie imperativul suprem al secolului XXI".

Epuizarea insa treptata a resurselor de combustibili fosili, impreuna cu procesul de incalzire globala corelat cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera au determinat declansarea si impulsionarea cercetarilor pentru gasirea altor resurse de energie de tip regenerabil, din care face parte si biomasa obtinuta de la culturile energetice.

In acest context, cercetarile in domeniul managementului utilizarii culturilor energetice in scopul obtinerii de energie din biomasa solida in general, si a biocombustibililor in particular, se poate aprecia ca reprezinta o problematica de actualitate si pentru Romania.

2. Situatia actuala si evolutia resurselor neregenerabile

Conceptul de resursa naturala definit de numerosi specialisti din diferite domenii semnifica acele elemente ale naturii care sunt folosite pentru satisfacerea necesitatilor materiale si spirituale ale omului.

Resursele naturale sunt rezultatul unui proces indelungat de evolutie a mediului natural in conformitate cu legile de dezvoltare ale naturii.

Resursele naturale si conditiile naturale reprezinta factorul natural, care alaturi de factorul demografic si nivelul de dezvoltare al mijloacelor de productie, influenteaza nivelul de dezvoltare economica a unei tari.

Dupa criteriul locului din spatiu unde se afla, resursele naturale provin din: atmosfera (oxigen, azot, CO2, energie solara s.a.), hidrosfera (apa, minerale dizolvate s.a.); litosfera (combustibili fosili, energie geotermica s.a.); biosfera (resursele genetice, biomasa, bioenergia s.a.).

Dupa gradul de cunoastere, grupele de resurse naturale sunt: identificate si exploatabile (rezervele) cu ajutorul tehnologiilor actuale; cunoscute, dar a caror exploatare nu este economica in conditiile tehnologiei curente; presupuse exploatabile sau necunoscute.

Resursele naturale se clasifica de asemenea si dupa criteriul durabilitatii exploatarii si al particularitatilor de refacere a acestora in: inepuizabile (solara si cele legate de aceasta) si epuizabile, care la randul lor pot fi neregenerabile (combustibili fosili) sau regenerabile (biomasa).

Experienta de pana acum a aratat ca exploatarea irationala a resurselor naturale, fara respectarea limitelor impuse de legile naturii, poate conduce la situatia in care se distrug chiar bazele naturale ale existentei umane.

Studiul resurselor naturale, ca o componenta esentiala a mediului ambiant trebuie sa aiba in vedere multiple perspective: cerintele cresterii economice, potentialul oferit pe termen lung de factorii de mediu, progresele stiintifice si tehnologice si evolutia demografica care influenteaza pe de o parte ritmul cererii si al extractiei resurselor, iar, pe de alta parte, ritmul substitutiei, a reducerii consumurilor specifice.

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de Materii Prime Pentru Energie Regenerabila si Masuri Manageriale de Conventie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
64 pagini
Imagini extrase:
64 imagini
Nr cuvinte:
18 395 cuvinte
Nr caractere:
99 665 caractere
Marime:
5.86MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
sursa, materie, energie, masura, conventie
Predat:
la master
Materie:
Management
Sus!