Previzualizare disertație:

Extras din disertație:

Importanta lucrarii

Industria alimentara constituie unul din sectoarele fundamentale, fiind atent supravegheata de catre misiunile Comisiei Europene. Modernizarea procedeelor tehnologice, observarea lor permanenta a condus la noi provocari, in ceea ce priveste sectorul alimentar.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus industriei alimentare dezvoltarea unor metode rapide si eficiente de analiza a conformitatii produselor alimentare in vederea indeplinirii cerintelor de calitate, siguranta si crestereacompetitivitatii produselor autohtone pe piata europeana si mondiala.

Trasabilitatea a devenit un element esential al managementului sigurantei alimentului si arerolul de a identifica si urmari traseul produselor alimentare, devenind principalul element atat in implicarea si responsabilizarea efectiva a producatorilor, fermierilor, operatorilor in corelatie directa cu calitatea si siguranta produselor finite cat si in evaluarea si managementul riscurilor.

Trasabilitatea da posibilitatea consumatorului sa urmareasca drumul parcurs de la obtinerea materiilor prime agro-zootehnice pana la obtinerea produsului finit, si are drept consecinta directa cresterea gradului de incredere a consumatorului in alimentul cumparat si implicit cresterea profitabilitatii agentului economic. Totodata trasabilitatea permite verificarea origini produselor agroalimentare si va avea un impact semnificativ atat pentru consumatorii finali, cat si pentru organele legislative, producatorii din industria agroalimetara, implicand mari reduceri de costuri.

Obiectivul trasabilitatii este acela a obtine un control total asupra produselor prin identificare individuala si de grup (lot sau sarja) pentru a putea interveni in cazul in procesul de fabricatiei se constata defecte sau inconveniente ale produsului.

Pentru industria alimentara, trasabilitatea capata o importanta deosebita deoarece unele inregistrari sunt esentiale atat din punct de vedere legal cat si etic, trasabilitatea devine importanta pentru producatori si pentru consumatori.(exemplu: informarea consumatorilor, stabilirea pretului, procesarea optima). Trasabilitatea este o solutie pentru protectia consumatorului dar este si un instrument de control si de delimitare a responsabilitatii.

Pentru a avea ordine si un control al productiei realizate in organizatie este necesara implementarea unui sistem de identificare si trasabilitate. Acest sistem are menirea de a asigura localizarea mai usoara a cauzelor defectiunilor si va contribui la micsorarea costurilor de remediere.

Cap.1 Aspecte generale privind trasabilitatea

In ultimele decenii, securitatea si siguranta alimentara au devenit preocuparii constante ale lumii contemporane. Piata produselor agroalimentare a devenit extrem de dinamica, constatandu-se, cresterea exigentelor si diversificarea necesitatilor consumatorilor, totodata se remarca si incercarile producatorilor de a concepe si lansa pe piata produse noi care sa corespunda sub toate aspectele cerintelor consumatorilor.

Din considerente comerciale si de siguranta alimentara este necesara monitorizarea produsului agroalimentar de la producator la consumatorul final, aceasta implicand o serie de solutii complexe si implicit si o asigurare a trasabilitatii produsului conform conceptului ,,de la ferma pe masa" sau ,,de la ferma la furculita". De exemplu, pentru a preveni imbolnavirea consumatorilor, foarte important este sa se monitorizeze (adica, se se urmareasca) in permanenta si drumul pe care il parcurge fiecare lot de alimente. Aceasta metoda se numeste trasabilitate (in engleza, to trace= a urmari, iar ability= abilitate). Prin aceasta metoda, daca un lot de alimente se dovedeste a fi contaminat va fi foarte usor de gasit sursa de contaminare si de stiut la ce magazine au fost distribuite celelalte alimente din lot, evitand o imbolnavire in masa. Trasabilitea a dat bune rezultate cand a avut loc contaminarea cu dioxina a unor alimente in Belgia.

Initial, conceptul de trasabilitate a fost corelat cu anumite origini/regiuni din care proveneau produse ca: painea, carnea, sunca, branzeturile, uleiurile si vinurile. Ulterior conceptul de trasabilitate s-a extins de la necesitati de siguranta alimentara si bioterorism la dreptul de informare al consumatorului. Trasabilitatea, reprezinta, pe de o parte, capacitatea de a reface lantul alimentar de la recoltare, transport, depozitare, procesare, distributie si comercializarea, iar pe de alta parte, capacitatea de a trasa istoricul produsului in oricare din etapele lantului. (Moe, 1998).

Intr-o lume in care, in ciuda dezvoltarilor tehnologice, apar noi si noi scandaluri legate de siguranta alimentelor existenta unui sistem care sa poata permite identificarea produselor alimentare devine o necesitate.

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trasabilitatea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
58 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
16 121 cuvinte
Nr caractere:
94 999 caractere
Marime:
5.77MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
Alimentatie, industrie, produs, calitate
Predat:
la master
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Berzea Ioana
Sus!