Caracterizare - Ion

Previzualizare descriere:

Extras din descriere:

Personajul este eroul, cel care actioneaza intr-o opera literara. Personajul este o categorie literara principala a unei opere epice, alaturi de actiune, narator, timp si spatiu.

Modalitatile de caracterizare a unui personaj sunt: directe ( caracterizarea facuta de autor, de catre alte personaje si autocaracterizarea ) si indirecte ( comportamentul, felul de a gandi si de a simti al personajului, vestimentatia, mediul in care el traieste si limbajul ).

Romanul ,,Ion" ( 1920 ) este un roman obiectiv in care faptele sunt prezentate cronologic, in cauzalitatea lor, naratiunea fiind astfel una liniara. Ca element de tehnica literara, naratorul este omniscient si omniprezent, naratiunea desfasurandu-se la persoana a III-a.

,, Ion" este un roman social si realist de inspiratie rurala, cu caracter monografic, care prezinta, in acelasi timp, destine individualizate, bine conturate.

Tema romanului reprezinta viata satului transilvanean la inceputul secolului XX.

Romanul este alcatuit din doua parti: ,,Glasul pamantului" si ,,Glasul iubirii", ele sugerand, prin inlantuirea faptelor, evolutia lui Ion de la dragostea pentru pamant la iubirea pentru Florica.

Actiunea romanului evolueaza pe doua planuri: lumea taraneasca si intelectualitatea satului, trecerea de la un plan la celalalt facandu-se prin alternanta.

Ion este personajul central al romanului, simbol al destinului tragic al taranului roman din Transilvania de la inceputul secolului XX si, in acelasi timp, moment de referinta in evolutia prozei romanesti de inspiratie rurala.

George Calinescu considera ca ,,toti flacaii din sat sunt varietati de Ion", sugerand ideea ca Ion nu este singular in atitudinea lui.

Descarcă descriere

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare - Ion.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 248 cuvinte
Nr caractere:
6 713 caractere
Marime:
10.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Descriere
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
romanului, evolutia personajului
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!