Drepturile libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor români

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Drepturile si libertatile fundamentale. Cele ,,patru generatii de drepturi ale omului".

In terminologia utilizata pentru analizarea drepturilor omului sunt folosite expresiile juridice drepturi si libertati. Si in Constitutia Romaniei este utilizat atat termenul de drept (dreptul la viata, integritate fizica, dreptul la aparare, invatatura), cat si cel de libertate atunci cand sunt consacrate libertatea individuala sau a persoanei, libertatea de constiinta, de exprimare.

Aceasta alternanta terminologica de drepturi si libertati desemneaza din punct de vedere juridic si semantic drepturi fundamentale, dreptul fiind o libertate iar libertatea un drept.

Drepturile fundamentale pot fi clasificate astfel:

1. Drepturi care ocrotesc persoana umana si viata ei privata, fara nici o imixtiune din exterior, cum sunt: dreptul la viata, la integritate fizica si psihica, dreptul la libera circulatie, la inviolabilitatea domiciliului, la viata intima, familiala si privata, dar si libertatea constiintei, libertatea de exprimare.

Caracteristica primei categorii de drepturi consta in faptul ca acestea pot fi exercitate individual, fiind grupate sub denumirea de libertati individuale.

2. A doua categorie de drepturi fundamentale se refera la drepturile social-economice, acestea avand ca obiect asigurarea dezvoltarii materiale si spirituale a oamenilor: dreptul la munca, la invatatura, la ocrotirea sanatatii, dreptul la greva, dreptul celui caruia i s-a incalcat un drept de a se adresa instantei de judecata, etc.

3. Cea de-a treia categorie, drepturile politice, are ca obiect asigurarea participarii cetatenilor la conducerea statului: dreptul de vot, dreptul de a alege si de a fi ales in consiliile locale, Parlament, de a vota la referendum.

4. A patra categorie de drepturi fundamentale, drepturile social-politice, confera cetatenilor dreptul de a le exercita selectiv, pentru a participa la conducerea statului cat si in scopul dezvoltarii lor materiale si culturale (libertatea de exprimare, libertatea de intrunire, libertatea cultelor, dreptul de asociere, de petitionare). Unele din aceste drepturi se deosebesc de drepturile individuale prin faptul ca se exercita de catre cetateni prin asociere.

Egalitatea in drepturi reprezinta o categorie distincta a drepturilor fundamentale, un corolar avand ca obiect toate drepturile garantate de Constitutie si legi si aplicarea lor in mod egal pentru toate persoanele. Cetatenii romani sunt egali in fata legii si a autoritatilor statului, fara privilegii sau discriminari, nicio persoana nefiind mai presus de lege (art. 16).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drepturile libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor romani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 590 cuvinte
Nr caractere:
37 338 caractere
Marime:
51.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
drepturi, romani
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!