Metoda derivativei presiunii

Extras din curs:

5.1. Derivativa presiunii

Au fost aratate avantajele ca si neajunsurile curbelor etalon: avantajul principal se referea la faptul ca o singura curba poate trata un intreg test, iar

neajunsul principal se referea la reprezentarea log - log care face dificila observarea variatiilor mici de presiune.

Metoda curbei etalon pentru analiza datelor unui test de sonda a fost dezvoltata pentru a permite identificarea regimurilor de miscare in timpul perioadei dominate de efectul inmagazinarii si al miscarii intr-un zacamant de intindere infinita. Asa cum s-a aratat metoda c. e. poate fi utilizata pentru determinarea proprietatilor zacamantului si a conditiilor din gaura de sonda.

Totusi, din cauza similaritatii formei curbelor este dificil sa se obtina o singura solutie. Asa cum s-a ilustrat in figura (4.4 -curbe Gringarten) toate curbele tip au forme similare pentru valori ridicate ale parametrului [CDexp(2S)], ceea ce creaza o problema in determinarea unei potriviri unice prin simpla comparare a formelor si aflarea valorilor corecte pentru C, S si k.

Metoda utilizand derivata presiunii are

avantajul avantajelor curbelor etalaon si in plus neutralizeaza neajunsurile legate de reprezentarea log - log.

Metoda are la baza un fapt constatat, si anume, ca intr-un test de sonda variatia de presiune este mult mai importanta decat presiunea insasi.

Afirmatia este sustinuta de faptul ca panta dreptei semilog este cea care da informatii despre zacamant in cadrul metodelor conventionale.

In anii '80 au fost propuse mai multe forme ale metodei derivatei presiunii.

Tiab si Kumar (1980), ca si Bourdet si al. (1983) au abordat problema identificarii corecte a regimului de miscare si a selectarii modelului corespunzator de interpretare.

Bourdet si al. (1983) au propus reprezentarea derivativei presiunii in functie de timp intr-o diagrama in scara log - log, aratand ca in acest fel regimurile de miscare pot avea forme caracteristice mai clare.

Prin introducerea curbei etalon a presiunii derivate analiza testelor de sonda a fost mult imbunatatita, datorita avantajelor pe care le prezinta, cum ar fi:

- heterogenitatile, greu vizibile pe o reprezentare conventionala a datelor unui test de sonda, sunt amplificate in cadrul reprezentarii derivatei;

- regimurile de miscare au forme caracteristice clare pe diagrama derivatei presiunii;

- reprezentarea derivatei permite afisarea pe un singur grafic a mai multor caracteristici separate, care altfel ar necesita reprezentari grafice diferite;

- abordarea derivatei presiunii imbunatateste definitia analizei reprezentarilor si in acet fel calitatea interpretarii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metoda derivativei presiunii.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
111 pagini
Marime:
1001.01KB (arhivat)
Publicat de:
Doru Grigore
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
presiune, debit, sonda, productie
Predat:
la master
Materie:
Știința Materialelor
Sus!