Instituțiile Uniunii Europene

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Statele membre ale Uniunii Europene au delegat o parte dintre puterile lor acesteia, astfel incat in domenii specifice, de interes comun, deciziile sunt adoptate la nivel comunitar de catre institutiile europene.

Principalele trei institutii decizionale sunt: Parlamentul European (care reprezinta cetatenii UE si este ales direct de catre acestia), Consiliul Uniunii Europene (reprezentand statele membre) si Comisia Europeana (care urmareste interesele UE). Acest ,,triunghi institutional" elaboreaza politici si adopta acte (regulamente, directive, decizii) care sunt aplicate pe tot teritoriul UE. Aplicarea normelor UE este supravegheata de catre Curtea de Justitie, iar partea financiara a activitatilor este verificata de catre Curtea Europeana de Conturi.

Relatiile dintre institutiile UE se bazeaza pe parteneriat, cooperare si dependenta mutuala.

Obiectivul acestora este de a creste bunastarea sociala, economica si culturala a cetatenilor, de a promova pacea si dezvoltarea economica, nu numai in tarile Europei, ci si in intreaga lume.

2.1. Parlamentul European

Ales prin sufragiu universal direct , incepand cu 1979, Parlamentul European este cea mai mare adunare multinationala a lumii si reprezinta ,,popoarele statelor reunite in Comunitatea Europeana".

La ora actuala , el numara 785 de membri , repartizati dupa cum urmeaza (tabelul nr. 2.1):

Tabelul nr. 2.1.

Repartizarea locurilor in Parlamentul European

in perioada 2007-2009

StateLocuriStateLocuriStateLocuri

Germania99Portugalia24Lituania13

Regatul Unit78Cehia24Letonia9

Franta78Ungaria24Slovenia7

Italia78Suedia 19Luxemburg6

Spania54Austria18Estonia6

Polonia54Bulgaria18Cipru6

Romania35Danemarca14Malta5

Olanda27Finlanda14TOTAL785

Belgia24Slovacia14

Grecia24Irlanda13

Repartizarea voturilor se face in baza principiului proportionalitatii regresive in functie de marimea teritoriului si de numarul populatiei, cu un prag minim de patru membri pentru fiecare stat membru.

2.1.1. Puterile Parlamentului European

De la infiintarea sa in 1957, puterile Parlamentului au fost in mod progresiv intarite si extinse, in special o data cu semnarea Actului Unic European (1986), a Tratatului de la Maastricht (1992), a Tratatului de la Amsterdam (1997) si a celui de la Nisa (2003). incepand cu anul 1992, Parlamentul European participa in mod plenar la procesul de elaborare a legislatiei comunitare si are un rol esential, alaturi de Comisie si Consiliu, in gestiunea Uniunii Europene.

Parlamentul European exercita trei puteri fundamentale:

-puterea legislativa;

-puterea bugetara;

-puterea de control asupra Executivului.

A. Puterea legislativa

Procesul legislativ, organizat prin Tratatul de la Roma, prevedea:

- Comisia Europeana propune si Consiliul Uniunii Europene decide, dupa consultarea Parlamentului European. in cazul in care obligatia de consultare a Parlamentului nu a fost indeplinita, o lege comunitara este declarata nula.

De atunci insa, rolul Parlamentului European in adoptarea legilor UE a crescut considerabil in momentul de fata, Parlamentul European isi imparte, intr un numar mare de domenii, puterea de decizie cu Consiliul UE.

Puterea legislativa a Parlamentului se exercita dupa proceduri legisla-tive, in functie de natura propunerii in discutie:

a.Procedura de consultare simpla (o singura lectura) - Parlamentul isi da avizul inainte ca o propunere legislativa a Comisiei sa fie adoptata de catre Consiliu. Acest aviz este destinat sa influenteze decizia Consiliului.

b.Procedura de cooperare (doua lecturi) - Daca avizul pe care Parlamentul l-a emis la prima sa lectura nu a fost luat in considerare de catre Consiliu, Parlamentul poate respinge propune- rea la o a doua sa lectura. in acest caz, Consiliul nu poate trece de pozitia Parlamen- tului decat prin unanimitate de voturi, care este dificil de realizat. De multe ori, Consiliul este nevoit sa obtina aprobarea Parlamentului pentru a evita respingerea propunerii respective.

c.Procedura de codecizie (trei lecturi) - Parlamentul imparte puterea de decizie in mod egal cu Consiliul. Daca acesta din urma nu a luat in considerare pozitia Parlamentului, el poate impiedica adoptarea propunerii. Daca Parlamentul respinge propunerea respectiva, ea nu poate fi adoptata de catre Consiliu. in scopul evitarii unei astfel de situatii, este convocat un Comitet de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutiile Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
15 409 cuvinte
Nr caractere:
85 326 caractere
Marime:
80.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
europa, state, institutii
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!