Sisteme de operare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Informatica este o stiinta recenta si nu a avut inca timp sa se structureze pe capitole strict delimitate si bine definite. Dezvoltarea exploziva din ultimele doua decenii a facut ca ordonarea materialului sa urmareasca cu greu abundenta de noi informatii atat in domeniul tehnicii de calcul cat si in privinta numeroaselor probleme in rezolvarea carora aceasta poate fi utilizata.

Nu exista o teorie unica a informaticii ci multe teorii care se suprapun partial: arhitectura ordinatoarelor si evaluarea performantelor lor, conceperea si verificarea circuitelor, algoritmica si analiza algoritmilor, conceptia si semantica limbajelor de programare, structuri si baze de date, principiile sistemelor de operare, limbaje formale si compilare, calcul formal, coduri si criptografie, demonstratie automatica, verificarea si validarea programelor, timp real si logici temporale, tratarea imaginilor, sinteza imaginilor, robotica etc. Fiecare dintre aceste domenii are problemele sale deschise, unele celebre, de exemplu gasirea unei semantici pentru limbajele de programare obiectuala.

Pe plan didactic, insa, s-au conturat anumite discipline care sa asigure studentilor posibilitatea de a accede la problematica vasta a informaticii. Printre altele se studiaza si SISTEMELE DE OPERARE care intervin intr-un sistem de calcul.

?

1.1 SISTEME DE OPERARE. DEFINITIE

Un sistem de operare (SO) este un set de programe care are doua roluri primordiale:

-asigura o interfata intre utilizator si sistemul de calcul, extinzand dar si simplificand setul de operatii disponibile;

-asigura gestionarea resurselor fizice (procesor, memorie interna, echipamente periferice) si logice (procese, fisiere, proceduri, semafoare), implementand algoritmi destinati sa optimizeze performantele.

De exemplu, cele doua componente ale definitiei pot fi: publicitatea (interfata) si valoarea produsului (gestionarea resurselor). Exemple de SO sunt sistemele MS-DOS, WINDOWS si UNIX.

1.2. LOCUL SISTEMULUI DE OPERARE INTR-UN SISTEM DE CALCUL

Componentele unui sistem de calcul sunt:

1.-Hardware - care furnizeaza resursele de baza (UC, memorie, dispozitive I/O).

2.-Sistem de operare - care controleaza si coordoneaza utilizarea hardware-ului pentru diferite programe de aplicatii si diferiti utilizatori.

3.-Programe de aplicatie - care definesc caile prin care resursele sistemului sunt utilizate pentru a rezolva problemele de calcul ale utilizatorilor (compilare, sisteme de baze de date, jocuri video, programe business etc.).

4.-Utilizatori - care pot fi persoane, masini, alte calculatoare etc.

Fig.1.1. Schema componentelor unui sistem de calcul.

Acum zece ani, un sistem de operare era doar o piesa de baza a softului care rula pe o masina si permitea manipularea fisierelor, conversa cu orice periferic si lansa programe. Acum sistemele de operare au devenit mai complexe, functionand ca intermediari intre utilizator si hardware, realizand executarea programelor utilizator cu mai mare usurinta si utilizand eficient hardware-l calculatorului.

In conceptia lui A. Tanenbaum, un calculator este organizat pe mai multe niveluri. Trecerea de pe un nivel pe altul se poate face prin interpretare sau prin traducere.

Daca avem doua limbaje de programare Li si Li+1 , se poate trece din Li+1 in Li prin interpretare sau prin traducere.

Interpretare. Programul scris in Li+1 este executat pas cu pas, in sensul ca instructiunile din Li+1 se executa pe rand, fiecare instructiune din Li+1 fiind o data de intrare pentru Li . Instructiunea din Li+1 are o secventa echivalenta de instructiuni care se executa in Li . Nu se genereaza un nou program in Li . Traducere. Intreg programul din Li+1 se inlocuieste cu un nou program in Li , generat prin inlocuirea fiecarei instructiuni din Li+1 cu o secventa echivalenta in Li .

Considerand un sistem de calcul cu 6 niveluri, SO se plaseaza ca in urmatoarea schema:

Nivel 5 NIVELUL LIMBAJULUI ORIENTAT PE PROBLEMA

Traducere (compilator)

Nivel 4 NIVELUL LIMBAJULUI DE ASAMBLARE

Traducere(asamblor)

Nivel 3 NIVELUL SISTEMULUI DE OPERARE

Interpretare partiala

Nivel 2 NIVELUL ARHITECTURII SETULUI DE INSTRUCTIUNI (ISA)

Interpretare(microprogram) sau executare directa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de operare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
174 pagini
Imagini extrase:
174 imagini
Nr cuvinte:
36 649 cuvinte
Nr caractere:
203 667 caractere
Marime:
2.37MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Sisteme de Operare
Tag-uri:
computer, arhitectura
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Ciungu Marioara
Sus!