Internet protocol version 6

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.Introducere
2.Implementare IPv6
2.1 Tehnica "Dual-Stack"
2.2 Tehnica "Tunneling"
3.Avantajele protocolului IPv6 fata de protocolul IPv4
4.Formatul pachetului IPv6-comparatie cu IPv4
4.1 Comparatie intre formatul pachetului Ipv4 si cel al pachetului Ipv6
4.2 Campurile antetului Ipv6
5.Adresarea in IPV6
5.1 Spatiul de adrese
5.2 Sintaxa si reprezentare
5.3 Identificatorul interfetei
5.4 Tipuri de adrese
5.4.1 Adrese Unicast
5.4.2 Adresa Link local
5.4.3 Adresa Site-local
5.4.4 Adrese multicast
5.4.5 Adresa anycast
5.4.6 Adresele nespecificate
5.4.7 Adresa de loopback
5.5 Conversia adreselor IPv4
5.6 Adrese IPv6 ale unui host
5.7 Adrese IPv6 ale unui ruter
6.Protocolul ICMPv6/comparatie cu ICMPv4
6.1 Mesaje ICMPv6 de eroare
6.2 Mesaje ICMPv6 informational
6.3 Mesaje ICMPv6 Neighbor Discovery
6.4 Mesaje de grup-Multicast Listener Discovery
6.5 Comparatie cu Ipv4
7.Protocolul Neighbor Discover
7.1 Functii specifice
7.2. Mesaje de solicitare a ruterilor(Router Solicitation)
7.3. Mesaje de expunere a ruterului(Router Advertisement)
7.4. Mesaje de solicitare a vecinului(Neighbor Solicitation)
7.5. Mesaje de tip Neighbor Advertisement
7.6. Mesaje de redirectionare (Rdirect)
7.7 Formatul campului "Optiuni" din mesajele ICMP pentru Neighbor Discovery
7.7.1 Adresa link-layer a sursei
7.7.2.Adresa link-layer a targetului
7.7.3 Informatia de prefix
7.7.4 Headerul de redirectionare
7.7.5 MTU(Maximum Transmission Unit)
8.Procesul de autoconfigurare fara informatie de stare
8.1 Etapele procesului de autoconfigurare
8.2 Renumerotarea si durata de viata a prefixelor
9.Rezolutia adresei in IPv6
9.1 Etapele proceslui
9.2 Tipuri de tabele ale unui nod
10. Algoritmul de transmisie a unui pachet
10.1 Etapele procesului
10.2 Modificarea adresei link-local

Extras din curs:

Cresterea neprevazuta a solicitarilor de conectare la Internet a impus cautarea unor noi solutii pentru standardul de protocoale IPv4, in primul rand pentru largirea capacitatii alocate pentru adrese si a cresterii nivelului de securizare a datelor vehiculate. IPv6 (Internet Protocol versiunea 6) cunoscut si sub numele de IPng(Next Generation Internet Protocol), este succesorul lui IPv4.IPng a fost recomandat de catre IPng Area Directors a IETF(Internet Engineering Task Force) la intalnirea din 25 iulie 1994 de la Toronto,prin lucrarea "The recommendation for the IP Next Generation Protocol" , recomandare care a fost aprobata de catre IESG(Internet Engineering Steering Group) si facuta Proposed Standard in 17 noiembrie 1994.

In zilele de inceput ale Internetului, unele organizatii au primit blocuri de adrese excesiv de mari. De exemplu, IBM, Xerox, HP, Dec, Apple si MIT au primit blocuri de adrese "class A" de aproximativ 17 milioane de adrese. (Astfel, HP, care a achizitionat DEC, are mai mult de 33 milioane adrese). Eliberarea acelor blocuri ar necesita un efort imens si ne-ar mai da doar cativa ani: in momentul de fata terminam un bloc de adrese class A in 5 saptamani. Este discutabil cat timp putem face ca spatiul pentru adresele IP sa fie disponibil mai ales ca din ce in ce mai multe echipamente, precum telefoane VoIP se conecteaza la Internet. Asa ca, la inceputul anilor 90 IETF a inceput proiectul noii generatii IP (IP next generation).

Echipamentele noi care sunt conectate la Internet sunt: PDA, telefoane mobile si chiar aparatura electrocasnica. IPv6 ofera o banda larga de adrese IP permitand astfel cresterea numarului de echipamente conectate la Internet. Deadline-ul guvernului american pentru implementarea si conformitatea cu IPv6 este februarie 2008. Companiile, in mod special cele din zona Asia-Pacific, se vor vedea nevoite sa utilizeze IPv6 din necesitatea conectarii a cat mai multor echipamente la Internet. IPv6 este un inlocuitor plug&play pentru IPv4. Toate sistemele de operare si echipamentele actuale de conectare la retea suporta IPv6. La fel sta problema si in cazul furnizorilor de servicii Internet (ISP). Singurul inconvenient care stopeaza expansiunea IPv6 sunt eforturile masive pe care corporatiile trebuie sa le faca pentru readresarea milioanelor de computere, routere si alte echipamente Internet Cu IPv6 problemele cheie ale adreselor, managementului pentru adrese si suportului pentru comunicatii multimedia sunt rezolvate.

Dezvoltarea rapida a retelei Internet a condus la necesitatea reorganizarii sistemului de adrese IP. Cei 32 biti rezervati pentru adrese la standardul IPv4 s-au dovedit insuficienti pentru asigurarea cererii de adrese alocate, in special pentru utilizatorii mobili. Dupa numai 3 ani de la stabilirea directiilor prioritare in care se trebuia actionat, a aparut IPv6, versiunea "next generation" a standardului pentru IP.

Prin extinderea dimensiunii adreselor cu un factor de ordinul 4, de la 32 la 128 biti, se ofera un numar imens de adrese disponibile. In acelasi timp, cresterea spatiului de adrese conduce, in mod firesc, la implementarea unor proceduri de autoconfigurare. Structura de adrese de la IPv6 prevede o migrare usoara si gradata catre retelele bazate pe standardul IPv4. Intr-o prima etapa se prevede transmisia datelor pe vechea infrastructura, prin incapsularea in pachete compatibile IPv4, intre routere existente deja in retea. Pe masura dezvoltarii tehnologice, noile routere IPv6 le vor inlocui pe cele din infrastructura actuala.

2.Implementarea IPv6

Desi crearea unui nou protocol nu este chiar joaca de copii, cea mai grea parte o reprezinta implementarea lui. Nu era rentabil sa se construiasca o infrastuctura complet noua sau sa se decida "gata, trecem la IPv6 in clipa asta". Pentru a evita aceste situatii pe cat posibil IETF au venit cu un numar de tehnici de tranzitie. Cele mai importante sunt dual stack si tunneling.

1.Stiva duala"Dual stack" nu este nimic mai mult decat notiunea ca o gazda poate rula atat IPv4 cat si IPv6 astfel incat sa poata comunica cu hosturi IPv4 prin IPv4 si cu hosturi IPv6 prin IPv6. La nivel de interfata va fi asociata atat o adresa IPv4 cat si una IPv6.Serverul de DNS va trebui sa poata rezolva interogarii IPv6 si va trebui sa contina si intrarii AAAA sau intrari A6. La encapsularea cadrelor peste ethernet in campul protocol va fi precizat protocolul de nivel 3: 0x0800 - IPv4 ,0x86DD - IPv6

Ruterul va mentine doua tabele de rutare.

2.Tunelarea "Tunneling" inseamna ca atunci cand pachete IPv6 trebuie sa treaca prin o parte a retelei ce suporta doar IPv4, pachetele IPv6 sunt puse in pachete IPv4, trimise apoi prin partea exclusiv IPv4 a retelei si apoi bucata IPv4 este eliminata si pachetele isi continua drumul spre IPv6.

Se pot implementa doua metode de tunelare:

-tunelare configurata manual

-tunelare automata:1. pentru aceasta metoda trebuie folosite adrese compatibile IPv4;

2. adresele IPv6 vor contine adresa IPv4 a capatului tunelului(nu a destinatiei finale).

Tunelarea presupune adaugarea unui antet IPv4 in fata antetului IPv6 .

Observatii:

1. Daca aceasta operatiune duce la depasirea MTU ruterul va trebui sa se ocupe de fragmentare

2. Valoarea campului "protocol" din acest nou antet va fi 41

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internet protocol version 6.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
17 535 cuvinte
Nr caractere:
99 368 caractere
Marime:
771.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
retelistica, ipv, computere, internet
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!