Introducere în psihanaliză

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Psihanaliza in occident

Exista 2 caracteristici generale :

In occident, psihanaliza e un fenomen original, adica ea a fost inventata in occident, est un produs al culturii occidentale, cu toate avantajele ce decurg de aici (cea mai importanta fiind continuitatea dezvoltarii). Spre deosebire de Romania, unde dezvotarea psihanalizei a fost discontinua, in occident dezvoltarea a fost continua. Existenta fascismului a oprit dezvoltarea psihanalizei in Germania si Austria, dar a ajutat dezvoltarea acesteia in SUA, datorita emigrantilor.

Forma de organizare a psihanalizei in occident o constituie Societatile de Psihanaliza. Majoritatea lor au Institute de Psihanaliza, facultati ce formeaza psihanalisti, care sunt necesare pt ca nici o facultate nu da dreptul prin ea insasi la practica.

In Franta sunt 20 de Societati de Psihanaliza, care au un numar mare de publicatii.Sediul Societatii de Psihanaliza din Paris ese cel mai vechi dintre sedii ( un palat) si aceasta cladire a fost donata de Marie Bonaparte. In invatamantul superior psihanaliza este reprezentata in cel putin 2 universitati pariziene ( Paris 7 si Paris 13)

1.Cine poate deveni psihanalist ?

Reglementarile difera de la o cultura la alta. Unele sunt mai restrictive precum SUA de acum 10 ani, unde doar medicii puteau face psihanaliza iar psihologii nu. Alte culturi sunt mai elastice precum Franta, unde se pot bucura de statutul de psihanalisti medicii, psihologii si alti umanisti (filozofii, teologii etc), situatie la care si-a adus o importanta contributie psihiatrul Lacan, ce avea o ostilitate relativa fata de psihologie.

Cea mai liberala legislatie o are Austria incepand cu anul 1992 prin Legea Psihoterapiei, care permite accesul la o formare psihanalitica si a persoanelor fara pregatire universitara, cu conditia de a avea experienta practica clinica.

Societatea Romaneasca de Psihanaliza admite pe langa medici si psihologi si alte categorii de persoane cum ar fi filozofi, pedagogi, sociologi.

In 1926, Freud ia atitudine in favoarea lui Theodore Reik, in procesul ce i-a fost intentat pentru practica ilegala a medicinei, fapt ce a dus la aparitia unei carti ,,Psihanaliza practicata de nemedici", lucrare in care sustinea ca medicii datorita formatiei lor biologice sunt mai putin apti sa practice psihanaliza, care nu se ocupa de corp ci de psihic.

Cum poate deveni cineva psihanalist ?

Formarea psihanalistului are 3 elemente :

I. Analiza personala (este cel mai important element), asigura viitorului terapeut cunoasterea propriului inconstient, fara de care nu poate sa-1 ajute pe pacient sa-si cunoasca inconstientul.

Ex.: Daca terapeutul nu-si cunoaste tendintele homosexuale, el nu va putea sa ajute pacientul sa-si cunoasca aceasta dimensiune a inconstientului; sau daca terapeutul in analiza sa nu a reusit sa-si cunoasca problemele narcisice, nu va putea sa ajute pacientul sa-si constientizeze problemele de aceasta natura.

Freud si-a facut doar o auto-analiza prin corespondenta cu un psihanalist al vremii.

IMPORTANT: Analiza personala e modalitatea de a-ti cunoaste inconstientul si de a capata certitudine in incertitudinea existentei inconstientului. Cat dureaza o analiza personala si ce ritm are?

Media in occident este de 500 de sedinte, pe o perioada de 4 ani, in ritm de 3,4,5, sedinte pe saptamana. In Romania si in Franta se accepta ca minim 3 sedinte. Dupa ce Societatea Romana de Psihanaliza a aderat la IPA,aceasta a recomandat ca minim 4 sedinte pe saptamna. Modelul anglosaxon presupune 6 sedinte pe saptamana. Cu cat perioada dintre sedinte este mai mare cu atat se refac mai repede rezistentele.

II. Supervizarea, activitate in cadrul careia psihanalistii experimentati, recunoscuti ca formatori si supervizori, controleaza activitatea terapeutilor incepatori la primele cazuri. Supervizarea se face timp de doi ani, in ritm de 1 sedinta pe saptamana, si se axeaza pe contratransferul terapeutului incepator, ajutandu-1 sa-si constientizeze si sa si-1 elaboreze psihic.

III.Formarea teoretica. Institutele de Psihanaliza asigura pe langa primele 2 elemente si un program de formare teoretica, in care sunt transmise cunostinte specifice acestui domeniu, cum ar fi Teoria tehnicii psihanalitice. O formare psihanalitica in occident dureaza 6-7 ani si e foarte scumpa.

Marile puteri in psihanaliza :

- SUA are aprox. 20.000 de psihanalisti. Aici au aparut in ultimele decenii cei mai creatori terapeuti si cele mai noi inovatii.

- Franta are prox. 6.000 de psihanalisti, cel mai important ramanand Jaques Lacan.

- America de Sud are multi reprezentanti in forurile de conducere a Socitatilor

Internationale de Psihanaliza.

Toate societatile de psihanaliza sunt reunite in Asociatii Internationale, dintre care cea mai veche si importanta e Asociatia Psihanalitica Internationala. Aceasta e de filiatie freudiana, toleranta cu inovatiile teoretice dar putin toleranta cu inovatiile tehnice.

Societatea Romana de Psihanaliza

A fost creata in 1990, la a carei constituire a participat Ion Vianu, psihiatru, unul din semnatarii ,,Cartei 77".Ca membru fondator il putem cita si pe V.Dem.Zamfirescu.

- Societatea Romana de Psihanaliza si-a propus apropierea formarii si clinica psihanalitica de standardele occidentale.

- Prezenta psihanalizei in invatamantul superior se datoreaza Societii Romane de

Psihanaliza.

- Aparitia ,,Editurii 3" care are ca scop tiparirea lucrarilor de psihanaliza.

- Societatea Romana de Psihanaliza are in prezent 8 membrii directi in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in psihanaliza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 478 cuvinte
Nr caractere:
7 891 caractere
Marime:
13.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihanaliza, psihiatrie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!