Fenomene în Care se Manifestă Structura Corpusculară a Luminii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Efectul fotoelectric extern este un fenomen descoperit in 1887 de catre Heinrich Hertz, care a observat ca, iradiind cu radiatie ultravioleta electrozii intre care se produce o descarcare electrica in scanteie, descarcarea este usurata. Se constata ca suprafata electrodului iradiat se incarca electric pozitiv, ceea ce a dus ulterior la concluzia ca electrodul (metalic) cedeaza sarcina electrica negativa prin emisie de electroni.

Efectul fotoelectric este fenomenul de emisie de electroni de catre metale sub actiunea radiatiei electromagnetice.

Studiile efectuate ulterior descoperirii lui Hertz, de catre mai multi fizicieni (printre care Hallwachs, Elster si Geitel, Landenburg, Wiedemann, Lenard, Meyer, Gerlach) au dus la stabilirea legilor efectului fotoelectric.

Sa consideram montajul din figura 12.1, alcatuit dintr-un tub de sticla vidat, in care se gasesc doi electrozi metalici, anodul A si catodul K, intre care se poate aplica o diferenta de potential variabila, atat ca valoare cat si ca sens, obtinuta cu ajutorul unui montaj potentiometric si masurata cu ajutorul voltmetrului V. Daca prin fereastra de cuart F se trimite asupra catodului un fascicul de radiatie ultravioleta, se constata ca in circuitul exterior apare un curent electric (curent de fotoelectroni).

Cu ajutorul dispozitivului descris, numit de obicei celula fotoelectrica, se pot verifica cele patru legi ale efectului fotoelectric (legile lui Lenard). Astfel, prima lege ne spune ca:

Efectul fotoelectric se produce practic instantaneu.

Acest lucru inseamna ca intervalul de timp scurs de la inceperea iluminarii catodului, pana la aparitia curentului fotoelectric este foarte mic, practic neglijabil (< 10-9 s).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomene in Care se Manifesta Structura Corpusculara a Luminii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 142 cuvinte
Nr caractere:
5 993 caractere
Marime:
33.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
dispozitive, efecte fotoelectrice
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Iorga Siman
Sus!