- Apa
- Substante minerale
- Substante biochimice
- glucide
- lipide
- protide
- acizi organici
- vitamine, etc.
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
? Rolul la formarea calitatii si asigurarea stabilitatii produselor alimentare:
- Participa la formarea calitatii
- valoarea psihosenzoriala
- valoarea energetica
- Este compusul final al proceselor de oxidare:
- cantitate mare - valoare energetica mica
- cantitate mica - valoare energetica mare
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Starea apei: libera sau legata
- Apa libera:
- Solutii adevarate ale compusilor solubili
- se poate elimina usor, prin tratamente blande
- eliminarea nu este insotita de degradarea componentilor nutritivi
- detine cea mai mare pondere
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Apa legata:
- Fixata prin legaturi fizice si chimice:
- legaturi fizice - microcapilaritate
- legaturi chimice - polaritate
- legaturi fizico-chimice - la gruparile organice hidrofile
- Eliminarea in proportii mari se face prin procese intensive si determina degradarea:
- compusilor nutritivi
- a solutiilor coloidale
- a proteinelor (denaturare)
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Continutul optim de apa:
- fiecare produs alimentar (grupa) trebuie fabricat la un nivel optim
- trebuie mentinut pe parcursul circulatiei fizice
- caracteristicile organoleptice sunt cele mai potrivite iar stabilitatea produselor este maxima
- variatiile in plus sau in minus afecteaza caracteristicile organoleptice si stabilitatea produselor
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Apa si stabilitatea produselor alimentare
- Mentinerea produselor la continutul optim de apa la care calitatea si stabilitatea sunt maxime se poate asigura prin ambalarea corecta si pastrarea in conditii de:
- umiditate relativa a aerului optima
- temperatura optima si constanta
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Umiditatea relativa a aerului (U.R.A.)
- P1 - elasticitatea vaporilor de apa din atmosfera
- P0 - elasticitatea vaporilor de apa pura la saturatie
- P1 si P0 se exprima si prin cantitatile de vapori de apa in grame pe unitatea de volum de gaz
- U.R.A. este o caracteristica a atmosferei
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- P0 (presiunea vaporilor de apa pura) variaza direct proportional cu temperatura:
- valoarea maxima se inregistreaza la 100? C, cand ajunge la o atmosfera
- fiind o constanta, valoarea ei se preia din tabele
- P1 nu poate depasi valoarea P0
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
- Variatia U.R.A. in functie de temperatura:
- daca P1 este constant (in spatii inchise) U.R.A. scade pe masura cresterii temperaturii datorita cresterii valorii P0
- U.R.A. creste pe masura scaderii temperaturii dar nu poate depasii valoarea de 100% (cand se atinge punctul de roua)
APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.