Ambalarea Mărfurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ambalarea marfurilor

8.1Definirea ambalajului si a operatiei de ambalare a marfurilor

Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri, inovarea formelor eficiente de comert au determinat evolutii spectaculoase in domeniul ambalajelor.

Ambalajul insoteste produsul in fiecare etapa a circulatiei sale, de la lucrator la consumator, avand un rol important in protejarea acestuia si promovarea vanzarilor.

Ambalajul este un mijloc sau un ansamblu de mijloace destinat sa cuprinda, sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic in scopul obtinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare, in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii - pana la consumator sau pana la expirarea termenului de garantie.

Ambalarea este definita ca reprezentand operatia, procedeul sau metoda prin care

se asigura, cu ajutorul ambalajului, protectia temporara a produsului, in timpul manipularii, transportului, depozitarii, vanzarii, contribuind si la inlesnirea altor

operatii.

Ambalajele pot fi clasificate in functie de:

o natura materialului din care sunt constituite (ambalaje din hartie-carton sticla, metal, materiale plastice, lemn, materiale textile, materiale complexe);

o sistemul de confectionare (ambalaje fixe, demontabile, pliabile);

o tipul ambalajului, acestea pot fi: lazi, cutii, flacoane, pungi etc.;

o domeniul de utilizare (ambalaje de transport, de prezentare si de desfacere);

o natura produsului ambalat (ambalaje pentru produse alimentare, produse industriale);

o gradul de rigiditate (ambalaje rigide, semirigide, suple);

o modul de circulatie (ambalaje refolosibile, nerefolosibile).

8.2. Functiile ambalajelor

Importanta ambalajului este evidentiata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca si anume: 1) conservarea si protectia produselor in timpul transportului, depozitarii si vanzarii produselor; 2) facilitarea manipularii;3) functia de informare si de promovare a produselor.

8.2.1. Functia de conservare si protectie a produselor

Considerata functie elementara a ambalajelor, aceasta consta in protejarea continutului de efectele mediului extern, in cazul in care exista o corelare perfecta intre ambalaj -produs-metoda de conservare.

Ambalajul asigura protectia produselor impotriva:

o factorilor fizici (actiuni mecanice, lumina, temperatura, presiune);

o factorilor chimici si fizico-chimici (aer, apa, vapori, oxigen, dioxid de sulf, dioxid de carbon);

o factorilor biologici (microorganisme, insecte etc.).

a) Dintre factorii fizici, solicitarile mecanice la care sunt supuse produsele ambalate au efecte variabile.

Lumina poate produce decolorari si degradari ale marfurilor (reactii fotochimice, alterarea culorii, pierderea vitaminelor), rolul ambalajului, in acest caz, este fie de a filtra lungimile de unda care produc deprecierea produselor, fie de a opri patrunderea luminii in interiorul ambalajului1.

In vederea conservarii, ambalajul trebuie sa protejeze produsul de variatii de temperatura care ar putea provoca modificari organoleptice, deformari etc.

b) Protectia chimica se refera la protectia produselor impotriva anumit substante chimice agresive. In acest scop ambalajul joaca rolul de bariera:

o la transferul de gaze din exterior catre interiorul ambalajului si anume:

o la oxigen si vapori de apa, pentru protectia produselor sensibile la actiunea acestor factori (riscul dezvoltarii mucegaiurilor si bacteriilor aerobe), riscuri datorate oxidarii produselor, riscul formarii de solutii saturate cu produse zaharoase sarate;

o impotriva substantelor volatile, susceptibile de a antrena alterarea proprietatilor organoleptice ale produselor.

o la transferul de gaze din interior catre exterior, pentru a evita pierderea aromelor specifice produsului; deshidratarea produsului; pierderea amestecului gazos care a fost introdus in interiorul ambalajului in scopul conservarii produsului.

c) Protectia impotriva factorilor biologici are drept scop mentinerea calitatii igienice si microbiologice a produselor alimentare asigurand:

o evitarea contaminarii produselor;

o limitarea schimburilor gazoase susceptibile de aparitia si dezvoltarea germenilor patogeni;

o asigurarea unei etanseizari la germenii microbieni, si conditiile de sterilizare in cazul produselor care necesita acest tratament;

o evitarea contactului direct intre produse si persoanele care le manipuleaza;

o evitarea riscurilor de intoxicatie alimentara datorata florei microbiene patogene prezenta in produsele nesterilizate (carne, peste etc.).

8.2.2. Functia de manipulare, transport si depozitare

a) Functia de manipulare

Ambalajul faciliteaza manevrarea produsului prin forma, volum etc. In timpul manipularii ambalajul trebuie sa asigure o securitate maxima pentru operatori si o buna stabilitate a incarcaturii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalarea Marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 198 cuvinte
Nr caractere:
30 694 caractere
Marime:
62.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
marfuri, marfa, merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!