Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAPITOLUL I 1
MICROBIOLOGIA - DEFINIlIE, OBIECT, SCOP 2
CAPITOLUL II 4
ISTORICUL MICROBIOLOGIEI 4
CAPITOLUL III 9
MORFOLOGIA CELULEI BACTERIENE 9
III.1. COCII 9
III.2. BACILII 9
III.3. FORMELE SPIRALATE 10
III. 4. DIMENSIUNEA BACTERIILOR 10
III. 5. CLASIFICAREA BACTERIILOR 10
CAPITOLUL IV 11
STRUCTURA CELULEI BACTERIENE 11
IV.1. ELEMENTE OBLIGATORII ALE CELULEI BACTERIENE 12
IV.1.1. PERETELE BACTERIAN 12
IV. 1. 2. MEMBRANA CITOPLASMATICA 14
IV.1.3. CITOPLASMA BACTERIANA 14
IV.1.4. MATERIALUL NUCLEAR 15
IV.2. ELEMENTE FACULTATIVE ALE CELULEI BACTERIENE 15
IV.2.1. GLICOCALIXUL BACTERIAN 15
IV.2.2. CILII SAU FLAGELII 15
IV.2.3. FIMBRIILE SAU PILII 16
IV.2.4. ENDOSPORUL BACTERIAN 16
CAPITOLUL V 18
FIZIOLOGIA BACTERIANA 18
V.1. CONSTITUlIA CHIMICA A BACTERIILOR 18
V.2. NUTRIlIA, METABOLISMUL SI CRESTEREA BACTERIANA 20
V.2.1. NUTRIlIA BACTERIANA 20
V.2.2. METABOLISMUL BACTERIAN 23
V.2.3. CRESTEREA SI MULTIPLICAREA BACTERIILOR 25
V.2.4. DINAMICA MULTIPLICARII BACTERIILOR 28
CAPITOLUL VI 30
70
AClIUNEA AGENlILOR FIZICI, CHIMICI SI BIOLOGICI ASUPRA BACTERIILOR 30
VI.1. DEFINIlII 30
VI.2. EFECTE ANTIMICROBIENE ALE FACTORILOR FIZICI, CHIMICI, BIOLOGICI 30
VI.3. FACTORI CARE INFLUENlEAZA EFECTUL ANTIMICROBIAN AL FACTORILOR FIZICI, CHIMICI,
BIOLOGICI 30
VI.4. AGENlI FIZICI 31
VI.5. AGENlI CHIMICI 33
VI.6. AGENlI BIOLOGICI 36
VI.6.1. LANTIBIOTICE 36
VI.6.2. BACTERIOCINE 37
VI.6.3. BACTERIOFAGUL 37
CAPITOLUL VII 39
GENETICA BACTERIANA 39
VII.1. DEFINIlII 39
VII.2. SUPORTUL EREDITAlII 39
VII.3. ORGANIZAREA GENOMULUI BACTERIAN 40
VII.3.1. PLASMIDELE 40
VII.3.2. ELEMENTE GENETICE TRANSPOZABILE 41
VII.4. MECANISMELE DE VARIABILITATE BACTERIANA 42
VII.4.1. VARIABILITATEA FENOTIPICA 42
VII.4.2. VARIABILITATEA GENOTIPICA 42
CAPITOLUL VIII 44
RELAlIILE MICROORGANISM - GAZDA 44
VIII.1. DEFINIlII 44
VIII.2. PATOGENEZA INFEClIEI BACTERIENE 45
VIII.2.1. AGENT ETIOLOGIC 45
VIII.2.2. PROCESUL INFEClIOS 46
CAPITOLUL IX 57
INFEClIE SI BOALA INFEClIOASA 57
IX.1. DEFINIlII 57
IX.2. INFEClIA 57
IX.3. BOALA INFEClIOASA 58
FIGURI AMINTITE IN TEXT 59
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 68
CUPRINS 69

Extras din curs:

Ramura biologiei, ansamblul de discipline experimentale, care se ocupa cu

studiul microorganismelor unicelulare, invizibile cu ochiul liber (ciuperci microscopice,

alge, bacterii, virusuri, protozoare) se numeste microbiologie.

Microbiologia studiaza procesele fizice, chimice si biologice legate de

activitatea microorganismelor, pentru a putea folosi pe cele utile si pentru a

contracara procesele daunatoare omului.

Rolul microorganismelor este foarte important pentru planeta noastra, Pasteur

spunand ca daca activitatea acestor fiinte minuscule ar inceta, viata nu ar fi posibila.

Microorganismele, cele mai vechi, mai numeroase si mai diversificate forme

de viata de pe pamant, au rol in descompunerea materiei organice, mentin fertilitatea

solului.

Microorganismele realizeaza procesul de mineralizare a materiei organice,

avand o contributie esentiala in circulatia materiei in natura, proces fara de care solul

ar saraci in elemente biogene ducand la disparitia vietii.

In mediul marin, microorganismele participa, prin trasformarea substantelor

din acest mediu, la circuitul elementelor biogene, la fenomenele geologice submarine

cauzand, din pacate si neajunsuri (boli ale pestilor, actiunea corosiva, etc.).

Microorganismele au rol deosebit in formarea zacamintelor petroliere, de

carbuni, de salpetru, de sulf, in formarea minereurilor de fier.

Microorganismele sunt utilizate in diferite ramuri ale industriei.

In industria alimentara sunt utile la fabricarea alcoolului etilic, obtinerea vinului,

a berii, in industria panificatiei, la producerea de acid acetic (otet), la prepararea

produselor lactate (lapte acru, iaurt, branzeturi), obtinerea muraturilor.

Deosebit de utila este, pentru industria medicamentelor, biosinteza microbiana

a vitaminelor (B1 , B2, B12, C, A, D2) , biosinteza substantelor antibiotice, etc.

Agricultura moderna utilizeaza din ce in ce mai mult cunostintele de

microbiologie.

Din pacate microorganismele cauzeaza multe neajunsuri prin procesele de

degradare microbiana: degradarea documentelor de piatra, coroziunea microbiana a

metalelor, descompunerea alimentelor, biodeteriorarea cauciucului, a maselor

plastice, a textilelor, a hartiei, a diferitelor opere de arta etc.

3

Cele mai multe microorganisme sunt utile, doar o parte fiind implicate in

patologie.

In medicina microorganismele sunt deosebit de importante avand atat efecte

benefice asupra organismului uman cat si efecte patogene, cauzand boli ale omului

si animalelor.

Disciplinele microbiologiei sunt la fel de variate ca si microorganismele.

Dupa domeniul de activitate in care se aplica notiunile de microbiologie se

disting diferite ramuri aplicative ale acesteia: microbiologia solului, microbiologia

marina, microbiologia industriala, microbiologia agricola, microbiologia medicala,

microbiologia veterinara etc.

Microbiologia medicala se ocupa cu studiul microorganismelor care au actiune

benefica sau dimpotriva, daunatoare asupra organismului uman (micro = mic, bios =

viata).

Unele discipline ale microbiologiei sunt fundamentale: protozoologia,

micologia, bacteriologia, virologia, genetica si taxonomia bacteriana si mai nou

ingineria genetica.

In formarea medicului este indispensabila dobandirea cunostintelor de

microbiologie pentru ca, indiferent de ramura medicinii pe care o va alege, se va lovi

de infectii care reprezinta aproximativ 3/4 din patologia umana. Cunostintele de

microbiologie vor ajuta la:

1.stabilirea diagnosticului etiologic al bolilor infectioase ;

2. alegerea tratamentului antiinfectios profilactic sau curativ, cel mai adecvat;

3. cunoasterea metodelor de profilaxie a bolilor infectioase.

Este foarte important ca medicul sa rationeze "microbiologic":

 sa cunoasca microorganismele care populeaza elementele ambientului ca

si biotopurile organismului uman;

 sa cunoasca modul de transmitere al microorganismelor;

 sa cunoasca urmarile contaminarii cu microorganisme in practica medicala

si chirurgicala;

 sa cunoasca rolul microorganismelor pentru sanatate si boala;

 sa cunoasca etiopatogenia bolilor infectioase;

 sa actioneze in asa fel incat sa previna contaminarea microbiana a

pacientului, a personalului din spital sau a sa;

 Sa stie recolta corect un produs patologic destinat examenului

bacteriologic;

 Sa aiba cunostinte temeinice referitoare la terapia antimicrobiana.

Bibliografie:

Buiuc D., NeguN M.: ,,Tratat de microbiologie clinica", Editura Medicala, 1999

Buiuc D.: ,,Microbiologie medicala. Ghid pentru studiul si practica medicinei",

Ed. A VI-a, Editura ,,Gr.T.Popa" Iasi, 2003

Popa M. I.: ,,Microbiologie generala si microbiologie speciala", Editura Concept

Publishing House, 1999

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microbiologie.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
70 imagini
Nr cuvinte:
21 711 cuvinte
Nr caractere:
137 032 caractere
Marime:
2.39MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
pacient, infectii, bacterii
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!