Micologie - generalități

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Este stiinta care se ocupa cu studiul micetilor. Micologia medicala si veterinara este stiinta care se ocupa cu studiul micetelor patogene, care afecteaza sanatatea animalelor. Efectele lor nocive se manifesta numai daca acestia au posibilitatea sa patrunda in organismul viu si sa se multiplice.

Micologia veterinara include si cunoasterea proceselor patologice, cauzate de micetele patogene. Metodele de diagnostic, prevenire si combatere a bolilor micotice cat si studiul micetelor care degradeaza alimentele de origine animala cat si furajele.

Micotoxicologia in schimb este stiinta care se ocupa cu studiul micotoxinelor si care semnifica principiile toxice elaborate de toti fungii inclusiv de cei macroscopici.

Micetii intereseaza patologia in ansamblu prin faptul ca produc 3 categorii de entitati morbide:micozele, micotoxicozele si alergozele.

Micozele - pot fi localizate sau generalizate (candidoza si tricofitia).

Micotoxicozele - sunt boli produse de microtoxine, agenti abiotice care patrund in organism odata cu furajele, alimentele in care au fost elaborate de fungii toxici, de aceea acestea nu implica si prezenta fungului elaborator si uneori nici in substratul in care a fost elaborat micotoxina.

Alergozele - sunt boli sau sindroame determinate cel mai frecvent de specii de mucegai.

Caractere generale ale micetilor

Termenul generic de fungi defineste o grupare de organisme eucariote, unicelulare sau pluricelulare, au mod de nutritie heterotrof, pot forma licheni in asociatie cu algele si micolize in asociatie cu plantele superioare. Sunt raspandite in toate mediile si pe tot globul.

Practic micetii apartin unui regn separat numit regnul FUNGI, care are 2 subincrengaturi EUMYCOTA si PSEUDOMYCOTA.

EUMYCOTA cuprinde 5 subincrengaturi si anume:

1. ZYGOMYCOTA;

2. ASCOMICOTA;

3. BASIDIOMYCOTA;

4. DEUTEROMYCOTA;

5. MASTIGOMYCOTA.

Nr.ciupercilor este foarte mare, din care la noi in tara se cunosc peste 5.000 de specii, unele macroscopice altele microscopice. Sunt divers structurate si pigmentate, produc diverse substante toxice, atat cele macroscopice cat si cele microscopice cu influenta nevasta asupra omului si animalelor. Alte ciuperci sunt utilizate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Micologie - Generalitati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 014 cuvinte
Nr caractere:
5 583 caractere
Marime:
7.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
structura, pigmentare
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!