Istorie medie universală

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Istoria ideii de Ev Mediu

Semnificatia termenului de Ev Mediu a suferit in timp transformari radicale. Oamenii Evului mediu n-au avut convingerea ca traiesc intr-o epoca distincta de Antichitate. Cronicarii medievali au incercat adesea sa lege Evul Mediu de Antichitate. In perioada Renasterii pentru ptima oara Evul Mediu nu mai este privit ca o continuitate a Antichitatii, ci ca o ruptura. Literatii si artistii au considerat ca istoria civilizatiei se imparte in 3 faze:

- Antichitatea clasica;

- epoca intermediara de decandenta, care a urmat dupa prabusirea Imperiului Roman;

- epoca Umanismului in care are loc restaurarea valorilor Antichitatii.

Notiunea de Ev Mediu a aparut in gandirea umanistilor italieni din sec. XV. G. Andrea Bussi a folosit pentru prima data termenul de Ev Mediu in 1469.

Eruditia sec.XVII contribuie la cunoasterea istoriei ecleziastice, inclusiv la cele din Evul Mediu. Istoria universala a fost impartita ami clar in epoci, in mediie academice din sec. XVII.

C. Keller (Cellarius), profesor la universitatea din Hober, este autorul a 3 manuale de istorie universala: 1685 "Istoria Antica", 1688 "Istoria Medii Evi", 1696 "Istoria Nova". Manualul sau este o sinteza despreEvul Mediu, care se intinde de la epoca lui Constantin cel Mare pana la cucerirea Constantinopolului de catre turci, lucrarea sa fiind scrisa in latina.

Istoricii iluministi au studiat Evul Mediu din punct de vedere al istoriei civilizatiei. Abia Romantismul a inceput reevaluarea epocii medievale.

J. Michelet- istoric positivist din jumatatea sec. XX.

Terminologia: se folosesc 2 termeni mari: - ev mediu;

- feudalism = raporturi sociale organizare in jurul inei posesiuni funciare conditionate => feudul.

Periodizare - Evul Mediu incepe la sfarsitul sec. IV, la inceputul sec. V, in contextul crizei Impriului Roman;

-sfarsitul Evului Mediu s-a petrecut lent in sec.XIV- XV, intr-o perioada profunda de transformari economice (marea ciuma), politice (razboaiele se poarta dupa metode noi), religioase (papalitatea), sociale (nasterea unei noi categorii);

-Evul Mediu incepe in 476 (data fundamentala), 313 (edictul de la Molano);

-sfraseste tot ca oconventie 1453 (caderea Constantinopolului, razboiul de 100 de ani), 1492 (sfarsitul reconqistei in Spania, descoperirea Americii de catre Columb).

MIGRATIA POPOARELOR

1.Terminologie

Multa vreme istoricii au folosit la intamplare 3 termeni; migratie, invazie, infiltratie.

Invazie este termenul peferat de istoricii francezi, se refera in mod special la deplasarile de popoare care au afectat teritoriul Imperiului roman si statele succesorale (sec. IV-VII).

Migratie, termen preferat de istoricii germeni, termenul cl mai general, priveste deplasarile de populatii care s-au prelungit pana in sec. XIII.

Infiltratie reprezinta patrunderea lenta a barbarilor in Imperiu, cu acordul imparatilor romani.

Armata a fost poate cel mai important mijloc de patrundere, de infiltratie a barbarilor in lumea romana. Barbarii au inceput sa fie folositi in armata romana in urma incheierii unor tratate cu imparatii romani, reprezentand baza juridica, numita foedus. Cea mai importanta cauza a lor era cea a ospitalitatii, ceea ce inseamana ca barbarii primesc in folosinta un teritoriu apartinand Imperiului Roman si in schimb sa ofere serviciii militare. Aceste tratate sunt un important factor in asimilarea unor barbari de catre populatia asimilata.

2.Originea migratiilor. Cauze

- degradarea climaterica;

-seceta din Asia si ridicarea nivelului marii in Europa de Nord;

-expansiunea demografica la slavi, germanicii din V si N;

-atractia prazii de razboi;

-extrema lor mobilitate a contat foarte mult. Luptau diferit de romani, cu o cavalerie usoara, cu arme care evitau lupta corp la corp. arma principala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istorie Medie Universala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8.9/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
11 977 cuvinte
Nr caractere:
67 754 caractere
Marime:
79.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
istorisiri, evenimente
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!