Previzualizare curs:

Extras din curs:

In arhitectura generala a unui SIAD se remanrca urmatoarele elemente componente:

- subsistemul modelelor de decizie: format din modele cantitative si calitative, metode si proceduri de optimizare, precum si de simulare, ce confera sistemului proprietati de analiza si de fundamentare a deciziei indiferent de nivelul decizional si de gradul de structurare a deciziei ce trebuie luata; modelarea reprezinta elementul esential in arhitectura SIAD-urilor, implicand conceptualizarea unei probleme (def. in termeni generali in urma etapei de informare din cadrul procesului decizional) precum si abstractizarea ei in expresii calitative si cantitative.

- Subsistemul de gestiune al datelor si/sau al cunostintelor: baza informationala de date si cunostinte din cadrul sistemului

- Subsistemul de interfatare cu utilizatorul

Din punct de vedere al tehnologiei informationale ce vizeaza in primul rand realizarea si implementarea subsitemului de gestiune a datelor si cunostintelor, SIAD-urile se pot clasifica in urmatoarele trei categorii:

o SIAD-uri clasice - constituie prima generatie de astfel de sisteme si care in general reprezinta sisteme informatice ce executa sarcini bine stabilite in luarea unor decizii

o SIAD-uri bazate pe sinteza si analiza datelor, acest lucru fiind posibil cu ajutorul tehnologiei moderne precum DATA WAREHOUSING si OLAP (One Line Analytical Processing)

Depozilete de date centralizeaza, consolideaza, organizeaza si stocheaza date din diverse surse eterogene, date ce vor fi baza procesarilor analitice necesare luarii unei decizii. Din punct de vedere al obiectivelor propuse, depozitul de date e destinat sa furnizeze informatii precise si la timp factorilor de decizie dintr-o organizatie. El reprezinta o colectie de date orientate pe subiecte, integrate, corelate in timp sin non-volatile. Modelarea dimensionala ce se poate efectua cu ajutorul datelor memorate intr-un depozit de date precum si a facilitatilor oferite de OLAP ofera suportul necesar pentru prevzionarea tndintelor unei organizatii.

In ceea ce priveste OLAP, reprezinta o tehnologie de agregare a datelor stocate in depozitele de date intr-o abordare multidimensionala.

Tehnicile utilizate de OLAP cuprind: de la simpla navigatie si selectie a datelor pana la analize complexe incluzand modele si serii temporale. O facilitate OLAP o reprezinta posibilitatea de a construi un scenariu si de de aici rezulta capabilitatea de a raspunde la intrebari de tipul "Ce ar fi daca?".

Principalele caracteristici ale OLAP-urilor sunt:

- perspectiva multidimensionala a datelor - capacitatea de a intagra mai multe aspecte ale activitatilor intreprinderii privite din diferite perspective (=dimensiuni)

- capacitatea de a efectua calcule complexe

orientarea in timp (termenul de Time Intelligence) - abilitatea de exploatare a dimensiunii timp

o SIAD-uri bazate pe cunostinte - o bada de cunostinte din care cunostintele relevante pot fi extrase cu ajutorul unor tehnologii specifice unei inteligente artificiale

Un astfel de SIAD utilizeaza cunostinte dintr-un anumit domeniu de aplicatie si ajuta decidentul in rezolvarea unor probleme slab structurate.

Observatii:

1. La un astfel de SIAD, experienta, intuitia, judecatile si preferintele decidentului sunt esentiale

2. Grad de interactivitate foarte ridicata

3. Cautarea solutiei se face cu ajutorul euristicilor, cautarea se face progresand de la o situatie la alta, fiecare situatie prin care tranziteaza rationamentul se poate considera o stare a procesului decizional

4. Criteriile de decizie sunt numeroase, deseori conflictuale si cu un grad mare de incertitudine

Cap. 2. Depozitul de date ca suport

informational al luarii deciziilor

W.H.Imon spune despre depozitul de date ca reprezinta o colectie de date orientata pe subiecte (depozitul de date merge dincolo de informatiile traditionale prin focalizarea pe subiecte din activitatea intreprinderii cum ar fi clientoi, vanzarile, profiturile. Aceste subiecte necesita informatii din diferite surse pentru a furniza o imagine completa a domeniului. In loc de a se focaliza pe procesarea operatiilor si tranzactiilor zilnice dintr-o organizatie, un depozit se orienteaza pe modelarea si analiza datelor in vederea luarii de decizii), integrate (prelucrate din date si surse informationale eterogene), istorice (sa poata furniza informatii in perspectiva istorica. Astfel decidentii pot consulta valori succesive ale acelorasi indicatori valori, pentru a determina evolutia ulterioara a acestora), nevolatile.

Depozitele contin informatii ce corespund cerintelor informationale ale decidentilor sub forma unor:

- date detaliate prelucrate din diferite surse informational e - in unele situatii depozitele nu contin date detaliate, ci ele apar grupate la un nivel scazut de rezumare sau agregare; in situatii in care ele totusi apar, intr-o zona specifica a depozitului, atunci la intervale regulate stabilite de administratorul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • SIAD
    • CURS 3 SIAD.doc
    • CURS 4 SIAD.doc
    • Curs 5 siad.doc
    • Curs 6 siad.doc
    • Fundamentele SIAD.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 920 cuvinte
Nr caractere:
24 431 caractere
Marime:
117.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
date, sisteme, automatizare
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Mihaela Muntean
Sus!