Bazele geodeziei

Extras din curs:

Din orice punct al Globului terestru ar fi privit cerul instelat, acesta ne apare ca o calota sferica infinita, in al carui centru se afla observatorul. Sfera corespondenta a primit denumirea de sfera cereasca, pe care se proiecteaza stelele. Stelele, inclusiv Soarele, au miscari proprii foarte lente, care pot fi puse in evidenta prin observatii astronomice precise, efectuate la intervale relativ mari de timp. De aceea, in multe situatii, pozitia stelelor pe sfera cereasca este considerata fixa, ipoteza valabila numai pentru studii si determinari de o precizie limitata.

Stelele sunt caracterizate prin anumite proprietati, care sunt studiate in amanunt de specialistii in astronomie, dintre care le vom specifica pe acelea care au o importanta deosebita pentru astronomia geodezica, in general, pentru geodezie in particular.

O prima proprietate a stelelor deriva din departarea acestora fata de Pamant, departare care poate fi apreciata ca foarte mare. Cea mai apropiata constelatie (din cele 88 constelatii catalogate pe sfera cereasca) se afla la cca 4,3 ani lumina de Pamant (ceea ce ar corespunde, la o distanta e? 4 o 1013km).

Figura 1

Observarea stelelor pe sfera cereasca

Daca se presupune ca din doua observatoare M si M', situate diametral opuse pe suprafata Pamantului (in aproximatia formei sale sferice), se fac observatii simultane spre steaua ? ar rezulta un unghi ? cu o valoare foarte mica :

?''=?''

?" = 206 264,806 = numarul de secunde sexagesimale cuprinse intr-un radian;

R = 6370 km = raza medie (aproximativa) a Pamantului.

Instrumentele actuale nu permit masuratori unghiulare cu o precizia rezultata din relatia de mai sus .

Consecinta: Directiile masurate, la un anumit moment, din 2 observatoare situate chiar diametral opuse pe suprafata Pamantului, spre o stea oarecare de pe sfera cereasca, pot fi considerate paralele.

Consecinta se poate extinde asupra unui unghi dintre doua stele, observat de pe Pamant, care va rezulta cu marime fixa, indiferent de pozitia observatorului pe suprafata Pamantului (a nu se uita conditiile initiale: observatii la acelasi moment, efectuate, desigur, asupra acelorasi doua stele).

O a doua proprietate a stelelor, care are relevanta in geodezie, se refera la faptul ca acestea au lumina lor proprie, caracterizata, printre altele, de straluciri specifice proprii. Planetele nu au lumina proprie, fiind corpuri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele geodeziei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Nr cuvinte:
4 668 cuvinte
Nr caractere:
25 425 caractere
Marime:
2.30MB (arhivat)
Publicat de:
Renata Marian
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Geodezie
Tag-uri:
Geodezie, curs
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Geodezie
Sus!