Finanțele instituțiilor publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Institutiile publice reprezinta ansamblul structurilor organizate, create in societate pentru gestionarea afacerilor publice. Institutiile publice, in sensul birocratic pe care il au in ziua de astazi, reprezinta singurul mod de organizare social-economica a statului care poate face fata provocarilor modernitatii (numarul mare al populatiei, diversitatea si complexitatea nevoilor umane ce se cer satisfacute). Ceea ce face din institutiile birocratice instrumente eficiente este caracterul lor rational manifestat in cele patru dimensiuni principale ale acestora:

-

pot manevra un numar mare de sarcini;

-

pun accent pe cuantificare;

-

opereaza intr-un mod previzibil, standardizat;

-

pun accent pe controlul asupra celor angrenati in sistemul institutiilor.

intr-un stat democratic ele au urmatoarele functiuni:

-

pregatirea si adoptarea de acte normative;

-

punerea in executare a legilor;

-

supravegherea punerii in executare a hotararilor luate la nivel politic.

O institutie publica ,,vinde" bunuri si servicii care asigura facilitati precum: servicii de telecomunicatii, electricitate, aprovizionarea cu gaze si apa, transport (cai ferate, aeriene, navale), transportul public urban, servicii financiare (banci, companii de asigurare). Obiectivul unei institutii publice este servirea interesului public. Sunt situatii in care initiativa particulara nu poate acoperi cerintele societatii si de aceea sunt necesare institutii specifice.

2

1.2. Scurt istoric si caracterizare generala a institutiei publice

Agregarea comunitatilor umane la nivelul unor sisteme nationale a condus la aparitia primelor guverne. Pentru gestionarea situatiei la nivel teritorial au fost necesare forme administrative.

Modelul traditional de administratie publica dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, structurile democratice dezvoltandu-se odata cu aparitia statului modern. S-a trecut astfel de la sistemele de administratie bazate pe loialitatea fata de un individ (rege, ministru etc.) la sisteme administrative in care individul este devotat statului in raport cu componentele sistemului legislativ.

in ultima parte a secolului al XIX-lea au fost necesare reforme asociate cu modelul traditional de administratie.

Institutiile publice au detinut pentru multa vreme un rol important in majoritatea tarilor dezvoltate, dar, odata cu privatizarea unor servicii publice, unele institutii au trecut intr-un plan secundar.

Aceste institutii sunt importante pentru ca:

-

Activitatea lor este dependenta de sectorul guvernamental;

-

Managementul sectorului public controleaza activitatea organizatiilor cu scop lucrativ.

in cadrul acestor institutii avem in vedere si politicile sociale, industriale si de investitii. in cazul in care controlul guvernamental este prea rigid, institutiile publice isi pierd statutul de entitati independente, astfel ca nu mai sunt rentabile pentru public.

Sunt situatii in care institutiile publice nu pot fi controlate eficient iar randamentul lor este inferior companiilor private. Este oportun ca atunci sa se puna problema privatizarii unor servicii publice.

Daca managerii din organizatiile private au in vedere, in primul rand, profitul, scopul managementului public este satisfacerea interesului general.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantele institutiilor publice.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
15 855 cuvinte
Nr caractere:
96 414 caractere
Marime:
218.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
institutii, Economie, finante, management
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lector univ. drd. ec. Liliana Ivanus
Sus!