Noțiuni Generale despre Medicament

Previzualizare curs:

Extras din curs:

NOTIUNI GENERALE DESPRE MEDICAMENT

1.5.1. Definitie

Prin medicament intelegem o substanta medicamentoasa, o forma farmaceutica sau un produs tipizat care poate fi administrat bolnavilor dupa o anumita posologie si folosit pentru prevenirea, ameliorarea, vindecarea sau diagnosticarea unor suferinte.

Nu orice substanta medicamentoasa este medicament, ci pentru a deveni medicament este importanta o anumita dozare, prelucrare in forma, astfel incat sa poata fi administrata bolnavilor ceea ce presupune de cele mai multe ori utilizarea pe langa substante medicamentoase a substantelor auxiliare ca de exemplu: excipienti, corectori (gust, miros, pH), adjuvanti, izotonizanti, conservanti), vehicule etc.

Nu orice forma este medicament. Sunt forme farmaceutice care nu pot fi considerate medicamente deoarece nu pot fi utilizate ca atare (ca de exemplu: tincturile, extractele etc.).

Un concept nou in tehnologia farmaceutica il reprezinta sistemele terapeutice care sunt forme farmaceutice care permit o administrare si eliberare controlata a substantelor medicamentoase.

Avantajul utilizarii sistemelor terapeutice este deosebit, incepand de la reducerea numarului de administrari, mentinerea unor concentratii sanguine terapeutice si chiar o terapie foarte specifica (tinta) cu adresabilitate la un tesut sau un organ.

1.5.2. Clasificarea medicamentelor

Medicamentele se pot clasifica dupa mai multe criterii, asa cum se va prezenta in continuare.

A. Dupa modul de formulare

a. Medicamente oficinale, sunt formule oficinale in farmacopee, avand formule fixe, bine puse la punct, mod de preparare si in general se gasesc preparate in farmacii.

b. Medicamente magistrale sunt medicamente preparate pe baza unor formule stabilite de medic, avand in general o conservabilitate mai mica si se prepara in cantitati mici in functie de nevoie.

c. Medicamente industriale (tipizate) au formule fixe, stabilitate, posibilitate de control avand diferite denumiri (D.C.I. sau denumirea producatorului) si sunt preparate in industria de medicamente sau in laboratoare de microproductie. Aceste medicamente trebuie sa corespunda exigentelor impuse de farmacopee sau fisele tehnice. Denumirile produselor tipizate figureaza in ,,Nomenclatorul de medicamente" (publicatie de specialitate cu aparitie anuala).

B. Dupa modul de administrare

a. Medicamente de uz intern sunt medicamentele care se administreaza per oral iar etichetarea se realizeaza avand etichete cu chenar albastru pe fond alb si specificatia ,,INTERN".

b. Medicamente de uz extern sunt preparate medicamentoase administrate pe piele sau mucoase ca de exemplu: unguente, badijonaje, picaturi pentru ochi, supozitoare, sprayuri, supozitoare etc. la care eticheta are chenar rosu pe fond alb si avand specificatia ,,EXTERN".

c. Medicamente parenterale (injectabile, perfuzabile) se administreaza parenteral avand eticheta cu chenar galben pe fond alb si specificatie ,,INJECTABIL".

C. Dupa gradul de dispersie

a. Dispersii omogene (solutii, colire, injectii, perfuzii);

b. Dispersii eterogene (compuse din doua sau mai multe faze nemiscibile care in functie de diametrul particulelor fazei interne pot fi:

- ultramicroeterogene (coloidale cu diametrul particulelor fazei interne cuprinse intre 1-100 nm);

- microeterogene la care diametrul particulelor fazei interne este cuprins intre 100 nm si 10 ?m (emulsii, unguente);

- macroeterogene cu diametrul particulelor fazei interne cuprins intre 10 ?m - 100 ?m (emulsii, suspensii grosiere, pulberi).

D. Dupa compozitie

- simple (alcatuite dintr-o singura substanta medicamentoasa);

- compuse (un amestec de substante medicamentoase).

E. Dupa toxicitate

a. Medicamente obisnuite sau anodine care se administreaza in cantitati de ordinul gramelor fara a produce tulburari in organism. Etichetarea substantelor se face cu eticheta avand litre negre pe fond alb si sunt depozitate pe raft obisnuit;

b. Medicamente puternic active (eroice) utilizate in cantitati de ordinul cg, iar eticheta acestora contine numele substantei scris cu litere rosii pe fond alb si se depoziteaza la ,,Separanda".

c. Medicamente toxice la care dozele sunt de ordinul mg, eticheta acestora are fondul negru pe care denumirea substantei este scrisa cu litere albe si sunt depozitate la ,,Venena".

d. Stupefiante sunt substante care produc dependenta. Depozitarea si etichetarea acestora este ca si la toxice (Venena). Eliberarea stupefiantelor se face pe baza de Reteta cu timbru sec pe care se elibereaza doza maxima pentru 3 zile. Manipularea stupefiantelor se face conform Legii nr. 73/1969 completata cu alte referiri ulterioare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Generale despre Medicament.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 818 cuvinte
Nr caractere:
16 327 caractere
Marime:
226.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
medicament, substanta, bolnav, boala, prevenire
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!