Managementul calitatii totale si managementul energetic
Managementul Calitatii Totale (MCT), prin implicatiile in imbunatatirea performantelor economice,
joaca un rol primordial in strategia de dezvoltare a multor companii.
Principiul de baza al Managementului Calitatii Totale il constituie faptul ca factorii de decizie
au autoritatea necesara efectuarii schimbarilor care sa conduca la imbunatatirea operationala si
a sistemelor de operare cu eforturi minime.
Managementul Energetic face parte integranta, in mod firesc si natural, din Managementul
Calitatii Totale. De aceea e foarte important ca personalul operator sa aiba cunostinte de baza
de management energetic.
b) Definirea scopului si a obiectivelor managementului energetic
Managementul energetic, aplicat intr-o societate comerciala, are ca principal obiectiv asigurarea
unui consum judicios si eficient al energiei, in scopul maximizarii profitului prin minimizarea
costurilor energetice, marind in acest mod competitivitatea pe piata a societatii.
Obiectivele secundare, rezultate in urma aplicarii unui program de management energetic,
se refera la:
- cresterea eficientei energetice si reducerea consumurilor de energie, in scopul reducerii
costurilor;
- realizarea unei bune comunicari intre compartimente, pe problemele energetice specifice
si responsabilizarea acestora asupra gospodaririi energiei;
- dezvoltarea si utilizarea permanenta a unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice,
raportarea acestor consumuri si dezvoltarea unor strategii specifice de optimizare a
acestor consumuri;
- gasirea celor mai bune cai de a spori economiile banesti rezultate din investitiile in eficientizarea
energetica a proceselor specifice de productie, prin aplicarea celor mai performante
solutii cunoscute la nivel mondial;
- dezvoltarea interesului tuturor angajatilor in utilizarea eficienta a energiei si educarea lor
prin programe specifice de reducere a pierderilor de energie;
- asigurarea sigurantei in alimentare a instalatiilor energetice.
1. Managementul energetic si scopul acestuia
5
c) Principiile managementului energetic
Managementul Energetic utilizeaza principii ingineresti si economice pentru a controla costurile
energiei consumate pentru asigurarea unor servicii necesare in cladiri si industrie.
- Majoritatea reducerilor de costuri energetice pot proveni din imbunatatiri ale eficientei
energetice.
- Alte economii pot proveni din schimbarea surselor traditionale de energie consumata si
posibilitatea de cuplare la alte surse de energie.
d) Valoarea managementului energetic
Experienta rezultata din analiza multor programe de management energetic implementate in
diferite sectoare de activitate a demonstrat ca:
- se pot obtine economii de energie si banesti de 5-15%, in timp foarte scurt, cu costuri
minime sau chiar fara costuri, doar prin aplicarea unui management energetic agresiv;
- se pot obtine economii de energie si banesti de pina la 30%, cu costuri mici si medii, cu
o perioada scurta de amortizare. Aplicarea unor astfel de masuri este frecventa.
- prin realizarea unor investitii cu costuri costuri mari in tehnologii si echipamente moderne
se pot obtine economii de 50-70%, perioadele de amortizare ajungind in aceste cazuri
pina la 5-6 ani.
e) Beneficiile economisirii energiei
- Imbunatatirea calitatii factorilor de mediu
- Limitarea incalzirii globale
Emisiile de CO2 rezultate in urma arderii combustibililor fosili constituie unul din principalii
factori de pertubare a climei globale, datorita aparitiei efectului de sera si cresterea temperaturii
mediului, cu efecte directe de pertubare a intregului ecosistem. Reducerea consumurilor energetice,
precum si producerea energiei din resurse regenerabile, nepoluante, aplicate la o scara
cit mai larga, pot contribui in mod semnificativ la reducerea si limitarea fenomenului de incalzire
globala.
- Reducerea ploilor acide
In urma arderii combustibililor fosili utilizati la producerea energiei, emisiile rezultate contin
pe linga CO2 si bioxid de azot si de sulf, care, in combinatie cu vaporii de apa din nori, conduc
la aparitia ploilor acide.
- Imbunatatirea competitivitatii economice
- Reducerea costurilor de productie
Costurile energetice reprezinta un element important in structura pretului de cost a majoritatii
produselor rezultate in urma unor procese de productie. Reducerea consumurilor energetice conduce
in final la scaderea costurilor de productie si implicit la marirea competitivitatii produselor.
Principii moderne de management energetic
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.