Considerații teoretice SAD

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Senzorul este definit ca fiind "un dispozitiv care detecteaza sau masoara unele conditii sau proprietati si inregistreaza, indica sau uneori raspunde la informatia primita". Astfel, senzorii au functia de a converti un stimul intr-un semnal masurabil, cuprinzand atat traductorul, care transforma marimea de intrare in semnal electric util, cat si circuite pentru adaptarea si conversia semnalelor, si eventual pentru prelucrarea si evaluarea informatiilor. Stimulii pot fi mecanici, termici, electromagnetici, acustici sau chimici la origine, in timp ce semnalul masurabil este tipic de natura electrica, desi pot fi folosite semnale pneumatice, hidraulice, optice sau bioelectrici.

in gestionarea proceselor industriale, deosebit de importante sunt sistemele inteligente de conducere, sisteme ce sunt bazate pe sisteme de calcul integrat sau nu.

Senzorii si traductoarele elemente esentiale ale sistemelor de automatizare a dispozitivelor civile si industriale si se bazeaza pe un domeniu larg de principii fizice de operare. De asemenea sunt utilizati si in cazul cercetarii, analizelor de laborator - senzorii si traductoarele fiind incluse in lanturi de masurare complexe, care sunt conduse automat.

Exista foarte multe clasificari ale senzorilor si traductoarelor: cu sau fara contact, absoluti sau incrementali (in functie de marimea de intrare), analogici sau digitali (in functie de marimea de iesire) etc.

Alegerea senzorilor si traductoarelor trebuie facuta tinand cont de proprietatea de monitorizat, de domeniul in care variaza aceasta, de dimensiunile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, de conditii speciale de mediu sau de lucru, de tipul marimii de iesire si nu in ultimul rand de cost.

Astfel pot fi identificati senzori de proximitate, traductoare de tip Hall, traductoare de deplasare si viteza, senzori si traductoare de forta, senzori de temperatura, senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent, switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri de bare etc.

Un traductor este un dispozitiv care converteste un semnal de o anumita natura fizica in alt semnal de alta natura fizica. Deci semnalul de intrare are energie sau putere asociata fie implicit, fie bazata pe utilizarea unei surse externe.

Se evidentiaza 6 clase de semnale(mecanic, electric, termic, optic, magnetic si chimic), de unde rezulta ca un traductor efectueaza conversia dintr-o clasa de semnale in alta clasa.

Informatia de la iesire trebuie sa fie utila si de aceea vom considera untraductor cu iesire semnal electric.

Avantaje: a)orice marime neelectrica poate fi convertita in semnal electric utilizand o proprietate sau un parametru; b) semnalele electrice pot fi usor amplificate, eliminandu-se astfel efectul de retroversiune catre marimea fizica masurata; c)semnalele electrice pot fi memorate si afisate intr-o paleta inversa; d)transmiterea semnalelor la distante mari este bine pusa la punct.

Primele automatizari au aparut in petrochimie, industria alimentara, textila, unde s-au folosit cu precadere traductoare hidraulice sau pneumatice. Ulterior dezvoltarea electronici a dus la aparitia unor traductoare performante cu iesire in semnal electric. Astfel de traductoare se folosesc in ind. contructoare de masini, calculatoare, telecomunicatii etc.

Asadar traductorul este un element component dintr-o instalatie, care furnizeaza informatii catre elementele de reglare; este un instrument de masurat dar in acelasi timp component de baza al instalatiei. Traductorul este un echipamant care stabileste intre marimea fizica si un semnal electric echilibrat(semnalul de iesire al unui traductor este semnal echilibrat).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consideratii teoretice SAD.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 467 cuvinte
Nr caractere:
8 758 caractere
Marime:
14.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
senzori, traducatoare, circuite
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!