Previzualizare curs:

Extras din curs:

Istoricii consemneaza practicarea jocurilor cu mingea in timpul desfasurarii ritualurilor religioase din Orientul Mijlociu, China si Japonia. In aceeasi perioada, locuitorii de pe malul apusean al raului Missisippi practicau in mod curent jocul cu mingea. Pentru a o lovi ei foloseau o racheta (desigur, foarte primitiva) pe care o tineau cu ambele maini.

Grecii au adus jocul cu mingea in Italia, unde in secolul al XI-lea e.n. incepe sa se faca diferenta intre jocul cu mingea si cel cu mingea mica, cu toate ca ambele erau denumite "GIOCCO DE LA PALLA".

Din Italia acesta patrunde in Spania unde i se aduc o serie de imbunatatiri, care asa modificat, este denumit Pelota (dupa numele pe care l-au dat mingii) si il transforma in joc national.

Totusi, la originea tenisului se considera ca este "Jeu de paume" practicat in Franta in secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al IV-lea. Se cunosc doua variante ale acestui joc:

- "longue paume", joc al oamenilor din popor;

- "courte paume", jocul nobililor.

In secolul al XIV-lea, regele Carol al V-lea interzice printr-un edict practicarea jocului de catre oamenii din popor.

La inceput mingea a fost lovita cu palma si apoi cu o manusa (pentru a proteja mana). In aceasta perioada se aduc imbunatatiri in ceea ce priveste materialele de joc. Apare paleta din lemn, cu maner scurt si cu mare suprafata de lovire, care mai tarziu este transformata intr-un fel de racheta patrata, apoi ovala, cu rama si cu manerul lung. Racordajul era realizat din snur de piele, iar mingile, umplute cu postav, erau imbracate in stofa sau in piele.

In 1555 apare in Italia lucrarea ,,Trattato della Palla" de Antonio Scanio, in care jocul este surprins in diferitele sale ipostaze. In sudul Frantei si apoi in nordul Spaniei, bascii aduc jocului elemente noi, transformandu-l in actuala pelota. Intr-un fel este o degradare a jocului de paume, motivata si de dificultatea manuirii mingii pe teren deschis. Jucatorul se inarmeaza cu o paleta lunguiata (chistera), in forma de jgheab, cu care mingea poate fi aruncata departe. Fileul dispare, in schimb se mareste rolul unui perete - fundal, unde sunt punctate loviturile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tenis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
66 imagini
Nr cuvinte:
27 084 cuvinte
Nr caractere:
133 126 caractere
Marime:
5.39MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
tenis, sport
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!