Conceptul de economie a dezvoltării regionale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Definitia conceputului economie a dezvoltarii regionale si a conceptelor conexe; 1.2. Institutionalizarea dezvoltarii regionale; 1.3. Cooperarea transfrontaliera.

1.1. Definitia conceputului economie a dezvoltarii regionale si a conceptelor conexe

Economia dezvoltarii regionale cuprinde totalitatea activitatilor umane desfasurate pentru obtinerea efectelor dezvoltarii durabile in zone aflate in componenta unor state, mai mici decat statele propriu-zise, precis delimitate pe criterii istorice sau administrative.

Economia dezvoltarii regionale cuprinde atat ramurile economice, propriu-zise: industrie, inclusiv sau mai ales, mica si mijlocie, agricultura, serviciile (inclusiv cele financiar-bancare), cat si alte servicii adicente celor economice, precum invatamantul, cercetarea stiintifica, activitatile de protectie a mediului, cele legate de sanatate si cultura, traditii etc.

Dezvoltarea economica regionala este un concept conex, ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatii economice, stimularea investitiilor, contributia la utilizarea judicioasa a resurselor umane si cresterea calitatii vietii. Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au creat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata. Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata resurselor umane, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului IMM, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Dezvoltarea rurala ocupa un loc distinct in cadrul politicilor regionale si se refera la urmatoarele aspecte: diminuarea saraciei in zonele rurale; echilibrarea oportunitatilor economice si a diferentierilor dintre mediul urban si cel rural; stimularea initiativelor locale; pastrarea patrimoniului spiritual si cultural.

Prima hotarare referitoare la politica de dezvoltare regionala a Pietei Comune - pe atunci - a fost adoptata in 1965, fiind urmata de infiintarea Directoratului General pentru Politici Regionale, in 1968. in 1972, sefii de state si de guverne ai tarilor membre ale Comunitatilor Europene au reafirmat rolul esential al politicii regionale. Raportul Thompson, publicat in 1973 sublinia ca, "desi obiectivele de extindere mentionate in Tratate au fost indeplinite, echilibrul si armonia in cadrul Comunitatilor Europene nu au fost atinse". Prin urmare, in 1975 a fost creat Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), initial doar pentru 3 ani, cu un buget de 1.300 milioane ecu (unitati de cont, ecu fiind o moneda scripturala, pentru realizarea decontarilor intre statele membre UE, inaintea introducerii euro, ca moneda efectiva). Obiectivele FEDR au fost corectarea diferentelor de dezvoltare economica si sociala dintre diferitele regiuni apartinand statelor membre. Tratatul asupra Uniunii Europene din 1992, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1993, numit Tratatul de la Maastricht, dupa locul semnarii sale, in Olanda, considera coeziunea - unul dintre obiectivele esentiale ale Uniunii si prevedea crearea unui nou fond, Fondul de Coeziune, menit sa sprijine initial, proiecte favorabile mediului inconjurator, precum si sectorul transporturilor din statele membre mai putin prospere.

Cadrul de implementare si evaluare a politicii de dezvoltare regionala il reprezinta regiunea de dezvoltare, constituita ca o asociere de judete vecine. Regiunea de dezvoltare nu este unitate administrativ-teritoriala si nu are personalitate juridica.

PRINCIPIILE POLITICII DE DEZVOLTARE REGIONALa

-descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunitatilor regionale;

-parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;

-planificarea - proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite;

-cofinantarea - contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.

OBIECTIVELE DE BAZa ALE POLITICII DE DEZVOLTARE REGIONALa

-diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preintampinarea producerii de noi dezechilibre;

-indeplinirea criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);

-corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare; stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania.

Sprijinirea dezvoltarii regionale in statele central europene de catre UE a avut si are temeiuri clare in faptul ca orice stat in curs de aderare sau de integrare trebuie sa se apropie prin dezvoltarea sa regionala de nivelul mediu al dezvoltarii regionale a statelor membre UE. Apreciem insa ca efectele aplicarii in teren a acestei politici regionale nu sunt inca cele mai bune si cele asteptate, mecanismele institutionale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de economie a dezvoltarii regionale
    • Conceptul de economie a dezvoltarii regionale.doc
    • Marea N zona eura de dezv ec region.doc
    • Politica region a UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
16 453 cuvinte
Nr caractere:
92 796 caractere
Marime:
90.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, stat, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!