Doctrina politică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dintotdeauna oamenii au simti nevoia sa se asocieze. Dorinta asocierii este explicabila deoarece omul, prin structura sa bio-psiho-sociala aspira la satisfacerea trebuintelor sale.

indeplinirea acestor trebuinte se putea realiza, doar prin conjugarea eforturilor tuturor oamenilor existenti intr-o anumita arie geografica. Asa au aparut primele forme de asociere umana.

Dar nici o societate nu putea dainui fara o anumita ordine. Asa a aparut statul, inteles ca forma superioara de organizare a unei colectivitati umane, in care existau anumite structuri specializate separate de restul vietii sociale, fiecare avand o competenta bine delimitata.

incepand din secolul al XVIII-lea, s-a vorbit tot mai mult de "statul de drept".

Conceptul de "stat de drept" evoca astazi, in sensul sau cel mai general, faptul ca, organele statului nu se pot sustrage in activitatea lor exigentelor dreptului.in felul acesta se asigura garantarea libertatii umane.

Pentru a exista un stat de drept nu este suficient sa se instaureze un mecanism juridic care sa garanteze respectarea legii ci este necesar ca acestei legi sa i se dea un anumit continut, inspirat de ideea promovarii drepturilor si libertatilor umane in spirit liberal si democratic cuprinzand reglementari bazate pe eficienta drepturilor si libertatilor proclamate.

Astazi, statele care se proclama "de drept" au prevazute in constitutii urmatoarele principii fundamentale: separatia puterilor, democratismul, ocrotirea formelor diversificate ale proprietatii, garantarea drepturilor si libertatilor pentru toti cetatenii, independenta justitiei, pluralismul politic, eligibilitatea reprezentantului puterii.

Dupa 1989 Romania a reintrat in randul statelor de drept, impartasind si ea principiul pluralismului politic.

Constitutia din noiembrie 1991, in art. 8, prevede: "pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale".

S-a crezut ca, societatea in care isi exprima vointa un singur partid, nu poate progresa corespunzator.Progresul este expresia concurentei cu "altul" si nu cu "sine insusi". Existenta mai multor partide conduce (cel putin din punct de vedere ideologic) la un progres al societatii.

Partidele politice sunt considerate a fi un produs al democratiei liberale reprezentative. Chiar daca azi, ele nu pot exista in absenta unui text constitutional, initial, partidele au luat nastere in absenta unor asemenea reglementari. Ele au aparut prin asocierea mai multor persoane, care urmareau mai buna reprezentare a intereselor lor.

Accesul la putere a acestora, a facut si face posibila, indeplinirea scopurilor propuse. Motivele ce au stat si stau la baza constituirii partidelor sunt diverse; ele corespund necesitatilor psiho-economice ale membrilor sai.

Unele dintre partidele aparute, au reprezentat interesele unui grup restrans de indivizi, aceasta, in dauna interesului general. De aceea, pentru a preintampina aparitia pe viitor a unor astfel de partide politice, s-au instituit numeroase garantii juridice (legi care interzic infiintarea unor partide politice sau miscari ce contravin ordinii de drept existente in societate).

Primele partide politice dateaza din secolul al XVIII-lea, dar ele s-au fundamentat de-abia in secolul al XIX-lea. Se apreciaza in literatura de specialitate ca, partidele politice au cunoscut o evolutie continua. Aceasta evolutie este relativa, ea trebuind privita sub aspectul conditiilor social- politice existente.

Se spune ca partidul influenteaza societatea sau regimul constitutional, dar si societatea are o influenta asupra partidelor. "Partidele vin si trec", spunea cineva. Important este insa rolul, contributia pe care o au acestea in societate.

Partidele politice ni se releva astazi ca realitati istorice incontestabile. Aparitia, definirea, motivele, scopul, rolul partidelor politice, clasificarea si integrarea lor intr-un tip sau sistem, sunt aspecte ce trebuiesc clarificate.

in analizarea partidelor politice si-au concentrat atentia o pleiada de specialisti (in sociologie, drept constitutional, etc.). Analiza care ne intereseaza, priveste fenomenul social al partidelor dar si problemele de ordin constitutional. Asupra acestor doua laturi ale analizei partidului politic merita sa meditam.

Analiza partidului politic, ca fenomen social, cuprinde o serie de probleme esentiale cum ar fi: definirea partidului politic; care sunt tipurile de manifestare; cum se afirma si se mentin; factorii care influenteaza aparitia si evolutia acestora; care sunt mijloacele de infaptuire a scopurilor partidului politic. Privite in totalitatea lor, se va observa ca, intre aceste chestiuni exista o stransa legatura, ele formand impreuna, sistemul partidului politic.

Din perspectiva dreptului constitutional, partidele politice sunt analizate sub aspectul constitutionalitatii si legalitatii lor. Se cuvine, asadar, sa aruncam o privire in lumea partidelor politice, analiza acestora fiind destul de interesanta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doctrina politica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
76 pagini
Imagini extrase:
76 imagini
Nr cuvinte:
26 787 cuvinte
Nr caractere:
142 451 caractere
Marime:
105.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
politica, doctrine
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!