Metode și aparate pentru măsurarea debitelor de gaze

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Masurarea debitului cu ajutorul rotametrului.

Rotametrul este un aparat folosit pentru masurarea debitelor mici si mijlocii de gaze aflate la presiuni sub 3 bar si temperaturi mai mici de 100 oC.

Fig. 1 Diferite tipuri de rotametre.

Rotametrul (fig.1) este format dintr-un tub de sticla tronconic, avand conicitatea foarte mica, de obicei 1/100 si un corp metalic numit plutitor care se poate deplasa liber de-a lungul tubului. Aparatul functioneaza in pozitie verticala. Curentul de gaze actioneaza cu o forta asupra plutitorului si il stabilizeaza la o anumita cota in raport cu sectiunea de intrare. Marimea debitului se citeste pe scara gradata trasata pe partea exterioara a tubului de sticla.

Cu cat viteza de curgere a gazelor este mai mare, deci debitul este mai mare, cu atat cota y are o valoare mai ridicata. Datorita conicitatii tubului, aria dintre marginea plutitorului si peretele tubului creste odata cu inaltimea y.

Dependenta dintre aria sectiunii inelare la nivelul 2-2, si inaltimea y rezulta sub forma:

(1)

in care este diametrul plutitorului, ? este unghiul de inclinare al tubului, iar diametrul tubului in sectiunea de intrare.

Asupra plutitorului actioneaza forta de greutate , forta de presiune si forta de frecare a fluidului . Scriind echilibrul acestor forte pe directia axei tubului, rezulta:

(2)

Forta de frecare care actioneaza pe suprafata laterala a plutitorului are expresia:

(3)

in care este viteza fluidului in sectiunea inelara 2-2, este coeficientul de rezistenta la curgere al plutitorului, densitatea fluidului, iar aria suprafetei laterale a plutitorului.

Forta de presiune, in ipoteza ca vitezele de curgere sunt mici, este data de forta arhimedica care actioneaza asupra plutitorului si se exprima:

(4)

Forta de greutate are expresia cunoscuta:

(5)

Inlocuind expresiile acestor forte in ecuatia de echilibru (2) rezulta marimea vitezei de curgere in sectiunea inelara dintre tub si plutitor:

[m/s] (6)

Se poate usor observa ca viteza este o constanta. Ea nu depinde de debit, ci numai de densitatea fluidului, respectiv a materialului plutitorului si de forma constructiva a plutitorului.

Debitul de fluid care trece prin rotametru este dat de relatia:

(7)

in care coeficientul de debit ? ( ) tine seama ca aria efectiva de curgere in sectiunea inelara nu este aria geometrica , ci mai mica, din cauza contractiei venei de fluid. Daca se inlocuiesc expresiile ariei sectiunii inelare, (1) si a vitezei in aceasta sectiune, (6) se obtine:

[kg/s] (8)

adica, inaltimea la care se ridica plutitorul constituie masura debitului de fluid si ca urmare, de-a lungul tubului se poate trasa o scara gradata in unitati de debit. Se poate de asemenea observa ca relatia de dependenta dintre inaltimea la care se ridica plutitorul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si aparate pentru masurarea debitelor de gaze.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 308 cuvinte
Nr caractere:
7 669 caractere
Marime:
295.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Dinamică
Tag-uri:
gaz, masuratori
Predat:
la facultate
Materie:
Dinamică
Sus!