Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. INTOXICATIA CU SARE

Cele mai sensibile sunt pasarile, apoi suinele, rumegatoarele si celelalte specii.

Sursele de toxic: furajele cu o concentratie crescuta de sare.

Intoxicatia se produce la o concentratie mai mare de 0,5%, pana la 0,75% pt adulte. La porc si la vaca dozajul toxic este de 2-3g/kgc, la oaie 6g/kgc.

Factorii de risc sunt reprezentati de furajele incomplet omogenizate, decantarea sarii in timpul transportului, faina de peste saramurat.

La porci intoxicatia se produce dupa administrarea in hrana a saramurii care a fost folosita la conservarea branzeturilor, pestelui, etc. La rumegatoare intoxicatia se produce prin consum de apa sarata pe timp calduros, prin consum exagerat de sare la animalele cu alotriofagie. La carnivorele pt blana sursa de toxic este reprezentata de carnea si pestele sarat.

La toate speciile factorul de risc cel mai important este limitarea accesului la apa datorita defectiunilor la sistemul de adapare, supraaglomerarea in adaposturi, neobisnuirea animalelor cu sistemul de adapare.

Patogeneza

Toxicitatea sarii se datoreaza ionului de Na, care are o actiune osmotica generala si una ionica speciala. In tubul digestiv are loc un aflux sporit de lichide la care se adauga actiunea iritanta a ionului de Na.

Cresterea concentratiei ionului de Na in sange determina deshidratarea celulara si perturbarea metabolismului, cel mai sensibil fiind SNC - creste excitabilitatea celulei nervoase. Actiunea osmotica a sodiului duce la acumularea in axces de lichid in spatiul perineuronal si perivascular (edem cerebral), apoi encefaloza toxica acuta.

Simptome

La toate speciile, primul semn este setea exagerata.

La pasari apar pseudovomitare (scurgeri filante pe cioc), diaree, tulburari nervoase (tremuraturi, atitudini fortate, ataxie, decubit lateral, pareze si paralizii ale membrelor, stare de prostratie).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toxicologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
19 979 cuvinte
Nr caractere:
128 948 caractere
Marime:
101.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
toxicologie, pasare
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!