Emulsia este un sistem dispers format din 2 lichide nemiscibile , din care
unul este dispersat sub forma de picaturi in cel de-al doilea. Dimensiunea
particulelor fazei dispersate este cuprinsa intre 0,1- 10 ? . Prin dispersarea unui
lichid in altul se cheltuie un lucru mecanic, care mareste energia interfaciala a
particulelor-W ; Wi =?.Si ( Si - suprafata unei particule , ? - tensiunea
superficiala a particulelor ) W=? S , S=?Si . Energia W este cu atat mai mare
cu cat gradul de dispersie este mai mare .Sistemul cauta sa treaca intr-o stare mai
stabila , cu energie mai mica , tinzand sa-si micsoreze suprafata prin unirea
picaturilor si separarea a 2 straturi. Emulsiile se pot clasifica dupa natura fazei
dispersate si a lichidului dispersant astfel : a) emulsii U/ A ( ulei in apa ) , in
care faza dispersata este nepolara ( uleioasa )
b) emulsii A/ U ( apa in ulei ), in care faza dispersata este polara ( apa )
Tipul emulsiei se determina din proprietatile fazei dispersante ( faza externa
); de exemplu ,o emulsie U/ A se coloreaza daca I se adauga un colorant solubil
in apa (albastru de metilen ), pe cand o emulsie A/ U nu se coloreaza in aceleasi
conditii. In functie de procentele de volum ale fazei dispersate , emulsiile se pot
clasifica in :
a) emulsii diluate, la care faza dispersata reprezinta 0,1% din volum
b) emulsii concentrate, la care faza dispersata atinge 74 % din volum
c) emulsii puternic concentrate ( gelificate ) , la care faza dispersata ocupa
mai mult decat 74 % din volum
Emulsiile diluate au grad de dispersie foarte mare si se formeaza fara
agent de emulsionare; particulele fazei dispersate adsorb ioni de electroliti
din mediul de dispersie, deci prezinta incarcare electrica si
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.