Istoria Burselor de Valori

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Prima aparitie a unei burse de valori in Romania are loc in anul 1839, caracterizata de o activitate modesta din punct de vedere a tranzactiilor.

Promulgarea legilor de functionare a bursei in anul 1840 ( dupa Codul Comercial francez - ''Codicele de comert al Tarii Romanesti'' ) si mai apoi in 1881 ( ''Legea asupra Burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri'' - dupa modelul francez ) a dinamizat aceste piete de valori. Deschiderea bursei a avut loc la data de 01.12.1882; la 08.12.1882 deja se publica in Monitorul Oficial cota zilei din 07.12.1882.

Dupa o functionare de mai bine de un secol , in anul 1941, Bursa de Efecte , Actiuni si Schimb din Bucuresti s-a inchis, ea fiind redeschisa in anul 1995 pe baza deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, desfasurandu-si activitatea pe baza Legii 52/1994 .

BURSA DE VALORI DIN BUCURESTI a fost reinfiintata in anul 1995, printr-o decizie a Guvernului Romaniei si a fost infiintata de la bugetul de stat, urmind ca in termen de 3 ani de la infiintare, sa ramburseze din comisioanele aplicate tranzactiilor efectuate suma necesitata de infiintarea sa.

Dupa o perioada de intrerupere de 50 de ani, Bursa de Valori Bucuresti s-a

redeschis la 23 iunie 1995, prin fondarea Asociatiei Bursei de catre 24 de

societati de valori mobiliare. Dupa aprobarea de catre CNVM a Regulamentelor si procedurilor de functionare si operare, Bursa de Valori Bucuresti si-a inceput

activitatea in mod efectiv, realizand primele tranzactii la data de 20 noiembrie

1995, in incinta pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei. In cadrul primei sedinte de tranzactionare, 24 de societati de valori mobiliare membre ale Asociatiei Bursei au putut negocia actiuni a 6 societati comerciale.

O data cu infiintarea ei cu sprijin din partea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Burselor de Valori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
918 cuvinte
Nr caractere:
5 561 caractere
Marime:
11.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
burse, stat, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!