Societatea informațională

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Societatea informationala este o forma noua a civilizatiei umane în care accesul este egal si universal la informatie, în corelatie cu o infrastructura informationala si de comunicatii dezvoltata, care contribuie la o dezvoltare social-economica durabila, la reducerea gradului de saracie, la îmbunatatirea calitatii vietii umane in general.

Societatea informationala este tipul de societate a carei civilizatie materiala si spirituala consacra rolul decisiv al informatiei si al cunosterii ca surse de performanta economica, de rationalitate, coerenta si sinergie a actiunii sociale.

Informatia a devenit nu numai un factor major al procesului de producere, dar si una din resursele la fel de importante precum energia, petrolul, metalele, obtinând, totodata, o calitate cu totul deosebita - ea nu se epuizeaza, ci dimpotriva, valoarea ei creste cu atât mai mult, cu cât este mai intens si frecvent folosita.

Cunostintele sunt recunoscute ca un factor esential al dezvoltarii. Ele sunt un factor strategic cheie pentru competitivitatea economica într-o lume globalizata, iar dezvoltarea diferentiata tarilor se datoreaza modului diferit de aplicare si circulatie a lor în societate.

Conceptul de societate informationala a fost enuntat in anul 1980 de cercetatorul japonez Yomeji Masuda pentru a exprima esenta societatii post-industriale. Ea se caracterizeaza prin afirmarea nevoilor de comunicare si informare ca nevoi umane primare.

La originea evolutiei omenirii catre societatea informationala se situeaza cresterea complexitatii sistemelor economico-sociale, accentuarea necesitatilor de cunostere si interventie inteligenta.

Sunt doua evenimentele care au marcat aparitia si evolutia societatii informationale:

1. Primul este datat din anul 1992, când vice-presedintele Statelor Unite

ale Americii, Al Gore, a lansat conceptul de Autostrada Informationala (information highway). Conceptul a avut un pronuntat caracter tehnic si tehnologic si s-a bazat în principal pe progresul tehnologic al Statelor Unite în domeniul industriei electronice si al comunicatiilor. A fost un moment în care Statele Unite dispuneau de resurse tehnice, tehnologice si financiare pentru crearea de echipamente si sisteme care sa ofere cai mai rapide si mai eficiente de transmitere a informatiilor.

2. Europa, amenintata de aceasta provocare americana, a reactionat prin

realizarea raportului intitulat Europa si Societatea Informationala Globala: Recomandari pentru Consiliul Europei. Cunoscut si sub numele de Raportul Bangemann, raportul reunea concluziile si recomandarile unui grup de 20 de experti, coordonat de Martin Bangemann si a fost prezentat reuniunii Consiliului Europei din 24-25 iunie 1994, care a avut loc in Corfu. Este momentul în care Consiliul Europei a decis constituirea Consiliului pentru Societatea Informationala (CSI) un organism specializat.

Pe 19 iulie 1994 a fost elaborat primul plan european de actiune pentru Societatea Informationala, intitulat Drumul Europei catre Societatea Informationala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea Informationala
    • CAP 1.doc
    • CAP 5.doc
    • CAP.2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 705 cuvinte
Nr caractere:
17 871 caractere
Marime:
39.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Birotică
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Sus!