Suprafața Foliară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

La cele mai multe specii vegetale stomatele sunt localizate la nivelul epidermei inferioare. Ansamblul stomatelor unei frunze functioneaza similar cu un filtru, gazele fiind trecute prin acesta, iar particulele depunandu-se la suprafata filtrului. Datorita acestei configuratii, particulele depuse pe epiderma superioara a frunzelor sunt intotdeauna mai mari decat cele depuse la nivelul epidermei inferioare. Deoarece fluxul de aer la nivelul ostiolei stomatelor este destul de redus, doar particulele de dimensiuni foarte mici vor fi retinute la acest nivel. Particulele de pe epiderma superioara sunt, de regula, particule mari de praf. Deoarece aceste particule de pe suprafetele foliare provin din aer, analiza lor furnizeaza informatii despre intensitatea poluarii atmosferice cu pulberi in zona investigata.

In zonele urbane se observa concentratii mai mari de microparticule in aer datorita activitatilor umane si industriale intense si numarul crescut de autovehicule. In zonele rurale cantitatile de pulberi din aer sunt mai reduse. Frunzele diferitelor specii de plante prezinta particularitati distincte ale suprafetelor lor foliare. Unele frunze, care au rugozitati la nivelul cuticulei ce acopera celulele epidermice, au o capacitate mai mare de a stoca particulele solide din aer fata de frunzele cu o cuticula fina sau chiar lucioasa.

1.1.Identificarea microparticulelor implicate in procesele de poluare

Interpretarea cantitativa si calitativa a rezultatelor analizei microparticulelor descoperite in probele biologice necesita o identificare cat mai precisa a acestora; de aceea au fost create baze de date caracteristice ale acestor particule, iar identificarea lor in diverse probe se reduce la o potrivire a caracteristicilor cu cele deja existente in bazele de date. Pentru particulele comune, cu unul sau mai multe minerale in compozitie, este de multe ori suficienta corespondenta de forma si structura chimica. Bazele de date referitoare la microparticule permit identificarea unor structuri putin cunoscute si complexe ce sunt detectate in probele biologice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Suprafata Foliara.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 257 cuvinte
Nr caractere:
7 107 caractere
Marime:
129.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
ecologie, biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Irina Gostin
Sus!