Previzualizare curs:

Extras din curs:

Repartitia apei in organism

Continutul in apa al organismului este departe de a fi uniform repartizat. Acesta variaza in functie de varsta, sex, starea de nutritie, organul, tesutul sau sistemul luat in considerare). Pentru sexul feminin, continutul in apa este mai redus (55%) in comparatie cu sexul masculin (60%), iar cantitatea de apa scade odata cu inaintarea in varsta. Obezitatea, prin excesul de tesut gras hidrofob, determina o reducere a proportiei de apa.

Lichidul din organism (60% din greutatea corporala, adica aprox. 42 l la un individ de 70 kg), este distribuit in principal in doua compartimente, denumite lichidul extracelular si lichidul intracelular. Cele doua compartimente sunt separate prin biomembrane ce au permeabilitate selectiva si activitate dinamica in functie de intensitatea proceselor metabolice.

Lichidul extracelular este reprezentat de lichidul interstitial si de plasma sanguina. Cea mai importanta cantitate de apa se afla la nivelul plasmei sanguine (90%), iar cea mai redusa in smaltul dentar (2%). Musculatura contine aprox. 1/2 din cantitatea totala de apa din organism, pielea 1/5, iar sangele doar 1/10.

Mai exista un alt compartiment lichidian mic, denumit lichidul transcelular (lichidul sinovial, lichidul peritoneal, lichidul pericardic, lichidul intraocular, lichidul cefalorahidian). Lichidul transcelular (1-2 l) este considerat un tip special de lichid extracelular (in unele cazuri compozitia sa poate fi semnificativ diferita de cea a plasmei sau a lichidului interstitial).

Fiind un constituent indispensabil al materiei vii, apa este solventul substantelor organice si anorganice, componentul majoritatii proceselor de absorbtie si excretie. Reprezinta, in acelasi timp, mediul in care se desfasoara procesele de biosinteza si biodegradare, caracteristice organismelor vii.

Prin calitatile sale fizice (caldura specifica, evaporare mare), apa asigura desfasurarea normala a mecanismelor homeostatice si supravietuirea organismului intr-un mediu variabil si adesea agresiv.

Compartimentul lichidului intracelular

Lichidul intracelular (din celula, vast compartiment lichidian) reprezinta 40% din greutatea corpului.

in fiecare celula exista o asociere particulara heterogena de constituenti, dar concentratia acestor substante este similara in toate celulele.

Compartimentul intracellular este reprezentat de:

-apa structurala - de constitutie, nemobilizabila, fixata de componentele citoplasmei

-apa libera - cu rol de mediu de dispersie in citoplasma, este mobilizabila, participa la procesle metabolice si la schimburile transcelulare

Compartimentul lichidului extracelular

Lichidul extracelular (in afara celulei, 20% din greutatea corporala, aprox. 14 l). Compartimentul extracelular ocupa spatiul intravascular si intercelular (interstitial) si este reprezentat de:

-compartimentul interstitial - cuprinde ultrafiltratul plasmatic interstitial. Acesta este delimitat de spatiul intracelular prin membrana celulara, iar de cel intravascular prin membrana capilara.

-compartimentul tesutului conjunctiv - cuprinde lichidul din tesuturile sarace in cellule si bogate in substanta fundamentala si sistem fibrilar (ex. Oase, cartilagii, fascii, aponevroze, tendoane, ligamente)

-compartimentul intravascular - este reprezentat de plasma sanguina. Lichidul din compartimentul intravascular este separat de lichidul interstitial prin membrana capilara care asigura si schimburile pasive. Constituie sistemul esential de legatura dintre mediul intern si extern, de aport exogen in substante nutritive si de eliminare a catabolitilor. Plasma sanguina impreuna cu elementele figurate formeaza sangele.

- compartimentul transcelular - este reprezentat de compartimente interstitiale speciale: secretiile glandulare (ex. digestive), lichidul cefalorahidian (LCR), lichidle (umorale) oculare, lichidul sinovial, lichidul din seroase (peritoneal, pericardic, pleural), precum si limfa rezultata din drenajul lichidului interstitial.

Cele mai mari compartimente ale lichidului extracelular sunt lichidul interstitial (peste - din lichidul extracelular) si plasma (aproape - din lichidul extracelular, aproape 3 l).

Plasma este componenta fara celule a sangelui; intre plasma si lichidul interstitial exista un schimb permanent de substante, desfasurat prin porii membranei capilare. Acesti pori sunt foarte permeabili pentru toti solvatii din lichidul extracelular cu exceptia proteinelor.

Plasma si lichidele interstitiale prezinta aproape aceeasi compozitie cu exceptia proteinelor care au o concentratie mai mare in plasma. in calitate de component fluid principal al organismului, apa se afla in continua deplasare, antrenand micro- si macromoleculele necesare activitatii organismului sau rezultand din aceasta.

Deplasarea apei dintr-un compartiment in altul al mediului intern, realizeaza unitatea umorala a organismului si presupune depasirea unor bariere de permeabilitate la nivelul membranelor celulare si a epiteliilor ce delimiteaza compartimentele amintite.

Miscarea apei prin aceste bariere este "guvernata" in majoritatea cazurilor de legile hemodinamicii.

Presiunile hidrostatice, osmotice, coloid-osmotice, dictate de continutul de electroliti si substante macromoleculare sunt factori ce determina sensul deplasarii apei intre diverse compartimente ale organismului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biologie
    • Cursul I.doc
    • CURSUL II.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
7 654 cuvinte
Nr caractere:
45 136 caractere
Marime:
37.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
organisme, celule
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!