Sisteme bancare comparate

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

CAPITOLUL 1SISTEMUL FINANCIAR.
FUNCtIONARE sI INDICATORI DE EXPRIMARE
CAPITOLUL 2SITEME BANCARE iNTRE UNIVERSALIZARE sI SPECIALIZARE
CAPITOLUL 3SISTEMELE BANCARE DIN taRILE DEZVOLTATE

Extras din curs:

SISTEMUL FINANCIAR.

FUNCtIONARE sI INDICATORI DE EXPRIMARE

Atentia sporita acordata functionarii sistemului financiar este argumentata prin rolul pe care il are acesta in buna exploatare a potentialului economic si in asigurarea oportunitatilor de investitii.

in Uniunea Europeana, reforma structurala a sistemului financiar a reprezentat o prioritate pe agenda de la Lisabona, si in particular, prin Planul de Actiune al Comisiei Europene in Domeniul Serviciilor Financiare(1999-20014). Acest Plan, implementat pana in 2005 in tarile membe, a stabilit integrarea completa a serviciilor financiare ca fiind un obiectiv important.

Comisia Europeana a publicat, de asemenea, "Carta Alba"("White Paper"), care explica politicile in sectorul financiar, in perioada 2005-2010. Ca si perspectiva a bancilor centrale, sectorul financiar va juca un rol important in implementarea si transmiterea politicilor monetare. Acesta este primul motiv pentru care BCE (Banca Central Europeana = "ECB") manifesta un interes deosebit in functionarea sistemului financiar european. De asemenea, functionarea sistemului financiar este relevanta pentru stabilitatea financiara, importanta atat pentru autoritatile de supraveghere cat si pentru Bancile Centrale.

Potrivit studiilor realizate, implicatiile modificarilor structurale la nivelul sistemului financiar se regasesc, in special, la nivelul bancilor centrale si asupra conducerii politicii monetare.

in contextul competitivitatii sporite a bancilor, acestea se vor implica mai mult in transmiterea impulsurilor de politica monetara. Restructurarea sistemelor financiare afecteaza functionarea sistemului de plati. Astfel pentru a asigura un management corespunzator al lichiditatii bancilor private, exista sistemul TARGET, care reprezinta, prin asigurarea securitatii infrastructurii de plati, un parametru important pentru UE.

Restructurarea sistemului financiar European are efecte importante si asupra cresterii economice, printr-o mai eficienta alocare a capitalului pe piata.

Ca urmare a acestor interactionari, la nivelul UE se manifesta un interes deosebit al BCE fata de sistemul financiar.

Teorii si dimensiuni ale performantelor sistemului financiar

Sistemul financiar influenteaza alocarea resurselor in spatiu si timp; pentru a exploata potentialul de crestere al economiei, resursele trebuie sa fie realocate catre cele mai bune oportunitati de investitii.

Sistemul financiar este important, pentru ca:

-produce informatii despre investitii si posibilitatea de alocare a capitalului;

-monitorizeaza investitiile si asigura formarea celor mai bune preturi, atat pentru ofertanti cat si pentru solicitantii de fonduri, pretul stabilit fiind in concordanta cu contractele incheiate;

-asigura diversificarea si managementul corespunzator al riscului;

-mobilizeaza si concentreaza economiile;

-usureaza schimbul de bunuri si servicii.

Indicatori de exprimare ai performantelor sistemului financiar

1. Marimea pietei de capital si structura financiara;-sistemele financiare cu o piata de capital dominanta trebuie sa asigure o finantare a investitilor reale;

-sistemele financiare bazate pe piata de capital in defavoarea creditului bancar, sunt mai putin eficiente;

-lichiditatea este un element important;

2 Inovatia financiara si caracterul competitiv al pietei; -unele inovatii financiare reduc imperfectiunile pietei de capital si fac piata competitiva, ele deschid noi posibilitati de alocare a capitalului in functie de spatiu, timp si preferinta pentru risc;

-noile instrumente financiare si practicile noi conduc firmele catre un anumit tip al managementului riscului, prin transferarea acestuia catre investitori care au o mai buna abilitate de a-l gestiona;

3 Transparenta si informare; -sistemele financiare conduc la obtinerea de informatii despre oportunitati de investire, conditiile pietei si comportamentul agentilor;

- cu cat este mai buna functionarea sistemului financiar, cu atat este mai redusa asimetria informationala intre firme si cei din afara domeniului (outsideri) si cu atat mai mult este incorporata informatia in pretul titlurilor;

4 Guvernanta corporativa;- se refera la modul de solutionare al conflictului dintre jucatorii interni care controleaza firma si investitorii din afara, care asigura finantarea;

- o mai buna guvernanta corporativa, asigura ca investitorii beneficiaza de intreaga rentabilitate a investitiei lor ;

Bibliografie:

Intertemporal Smoothing", Journal of Political Economy, 105, 523-546.

Allen and Gale (2000), Comparing Financial Systems (Cambridge, MA: MIT Press).

Barth, Caprio and Levine (2004), Bank regulation and supervision: What works best?, Journal of Financial Intermediation

Bhattacharya, U., and H. Daouk, 2002, "The World Price of Insider Trading", Journal of Finance, 57, 75-108.

Claessens and Laeven (2004), What drives bank competition: Some international evidence, Journal of Money Credit and Banking, Vol. 36.

Claessens and Laeven (2005), Financial sector competition, financial dependence and growth, Journal of the European Economic Association, 3 (1)

Coase (1937), The nature of the firm, Economica.

Decressin, Brunner, Daniel and Kudela (2004), Germany's three pillar banking system: cross-country perspectives in Europe, IMF Occasional Paper No 233

DeMarzo, 2005, The Pooling and Tranching of Securities: A Model of Informed Intermediation, Review of Financial Studies, 18, 1-35.

Dewatripont, M., and J. Tirole, 1993, The prudential regulation of banks, (Cambridge, MA: MIT Press).

Diamond (1984), Financial intermediation and delegated monitoring, Review of Economic Studies, 51, 393-414.

Diamond and Dybvig (1983), Bank runs, deposit insurance and liquidity, Journal of Political Economy, 91, 401-419.

Demirguc-Kunt and Detragiache (2002), Does deposit insurance increase banking system stability? An empirical investigation, Journal of Monetary Economics.

Demirguc-Kunt and Levine (eds., 2001), Financial Structure and Economic Growth (Cambridge, MA: MIT Press).

Dinc, S., 2005, "Politicians and Banks: Political Influences on Government-Owned Banks in Emerging Countries", Journal of Financial Economics, 77, 453-479.

Djankov, La Porta, Lopez-de-Silanes and Shleifer (2002), "The Regulation of Labor", Quarterly Journal of Economics.

Djankov, La Porta, Lopez-de-Silanes and Shleifer (2003), Courts: The Lex Mundi Project, Quarterly Journal of Economics, 65, pp. 453-517.

Djankov, S., C. McLiesh, and A. Shleifer, 2006a, "Private Credit in 129 Countries", Journal of Financial Economics, forthcoming.

Djankov, S., R. La Porta, F. Lopez-de-Silanes, and A. Shleifer, 2006b, "The Law and Economics of Self-dealing

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme bancare comparate
    • cap 1 bun-partea 2.doc
    • cap 3 bun.doc
    • cap1 bun-partea1.doc
    • Capitolul II BUN.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
101 pagini
Imagini extrase:
101 imagini
Nr cuvinte:
29 198 cuvinte
Nr caractere:
163 327 caractere
Marime:
5.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banci, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Prof. univ. dr. Teodora Cristina Barbu
Sus!